Lapsen ystävyyssuhteita kannattaa vaalia. Se on hyväksi terveydelle, aikuisenakin. Kuva: iStockphoto
Lapsen ystävyyssuhteita kannattaa vaalia. Se on hyväksi terveydelle, aikuisenakin. Kuva: iStockphoto

Tuntuuko, että teini viettää kaiken vapaa-aikansa ystäviensä kanssa? Ei huolta: sillä on lapselle useita myönteisiä vaikutuksia. 

Ystävät ovat perhe, jonka ihminen itse valitsee. Tämä mantra kannattaisi opettaa myös lapsille, sillä useiden tutkimusten mukaan ystävistä on paljon hyötyä sekä fyysiselle että henkiselle hyvinvoinnille.  

1. Ystävät vähentävät stressiä

Hollantilaistutkimuksessa havaittiin, että päiväkoti-ikäisten lasten stressihormonitasot eivät nousseet kuormittavissa tilanteissa yhtä korkealle, jos heillä oli ympärillään ystäviä, joihin tukeutua tiukan paikan tullen. Niillä, jotka joutuivat kohtaamaan erilaiset kahakat ja riidat yksin, stressihormonitasot olivat korkeammat.

Stressihormoni kortisolin on tutkittu lapsilla olevan yhteydessä muun muassa käytösongelmiin

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Ystävät parantavat terveyttä 

Ystävät ovat parasta lääkettä! Yhdysvaltalaistutkimus nimittäin selvitti, että niillä teineillä, joiden sosiaaliset suhteet ystäviin oli kunnossa, oli 48 prosenttia pienempi ylipainon riski.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lukema on terveyden kannalta todella merkityksellinen, sillä ylipainoa ehkäisemällä ehkäistään myös monia sairauksia, kuten diabetesta ja korkeaa verenpainetta. 

3. Ystävien ympäröimänä elää pidempään

Toinen yhdysvaltalaistutkimus puolestaan selvitti eväitä pitkään elämään. Selvisi, että niillä ihmisillä, joiden ystävyyssuhteet ovat vahvoja, on 50 prosenttia suurempi mahdollisuus elää pidempi elämä kuin heillä, joilla tällaisia ihmissuhteita ei ole. Tutkimuksessa mukana olleet professorit summasivat sosiaalisten suhteiden puutteen yhtä suureksi vaaraksi ihmisen terveydelle kuin alkoholin ja tupakoinnin. 

Tutkimuksessa analysoitiin yli 300 000 ihmisen elintapoja ja kuolinsyytä. Tulokset olivat samanlaiset riippumatta ihmisen sukupouolesta tai iästä.

4. Vakaat ystävyyssuhteet nuorena ennustavat parisuhdeonnea aikuisena

Sosiaalisilla taidoilla on suuri merkitys pitkissä ihmissuhteissa. Näitä taitoja, joita käytetään myös hyvän parisuhteen ja perhe-elämän luomiseen, harjoitellaan teini-iässä ystävien kanssa. 

Yhdysvaltalaistutkimuksessa seurattiin lapsia teini-iästä aikuisuuteen yhteensä 17 vuoden ajan. Selvisi, että monet ystävyyssuhteisiin liittyvät sosiaaliset seikat voivat ennustaa sitä, millaseen parisuhteeseen teini päätyy aikuisena. 

Ne 13-vuotiaat, jotka suhtautuivat optimisesti kaverisuhteiden solmimiseen ikäistensä kanssa, olivat tutkimuksen mukaan muita useammin aikuisena antoisassa parisuhteessa. Ja jos teini onnistui pitämään solmimiaan ystävyyssuhteita yllä ja syventämään niitä, sekin tutkimuksen mukaan ennakoi onnellista parisuhdetta aikuisiällä.

5. Laatu korvaa määrän, myös ystävyydessä 

Olisiko parempi olla kaikkien kaveri vai vaalia muutamaa hyvää ystävyyssuhdetta? Ainakin henkisen hyvinvoinnin kannalta laatu korvaa määrän, kertoo Michiganin osavaltion yliopiston tutkimus.

Ystävyyden terveysvaikutukset näkyvät tutkimuksen mukaan vain silloin, jos ihmisellä on muutama läheinen ystävä. Sen sijaan jos ympärillä on joukko tuttuja, se aiheuttaa tutkimuksen mukaan enemmänkin ahdistusta. Esimerkiksi nuoret aikuiset, joilla on paljon kavereita, ovat tutkimuksen mukaan sosiaalisesti ahdistuneempia kuin ne, joilla on vain muutamia läheisiä ystäviä. 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla