Se, että tulee äidiksi, ei vie tai tuo järkeä, väittää Vauva-lehden uusi kolumnisti Outi Kaartamo.

Vauvani täytti vuoden. Puhalsin vadelmakermakakun kynttilän ja onnittelin itseäni: olin ollut kaikki lapsettomat vuoteni oikeassa – äitiys ei saa ”tietämään paremmin”.

Kun kaveripiirini ensimmäinen sai vauvan, kuulin klassikkolauseen ensimmäistä kertaa: ymmärrät sitten, kun olet itse äiti. Ystävä oli väsynyt valvomisesta, ja olin kysynyt, eikö myös isä voisi hoitaa vauvaa öisin.

Vallasta riisuttuna en kommentoinut enempää mutta olin äänettömästi eri mieltä. Yksin äitiys ei voi tuoda tai viedä järkeä – eikä muuttaa huolellisesti mietittyä käsitystä siitä, mikä on parisuhteessa tasa-arvoista.

Yksin äitiys ei voi tuoda tai viedä järkeä. 

Sitten, monen sattuman seurauksena, ponnistin maailmaan oman lapseni. Hän oppi juuri sanomaan äiti.

Ymmärränkö nyt siis jotain enemmän kuin ne, joilla ei ole lasta? Koenko elämän jotenkin syvällisemmin? Aukesiko ikiaikainen äitiyden salaisuus?

Kyllä kai ja ei tietenkään. Vanhemmuus tuo elämään lisää rakkautta, koska on lisää rakastettavaa, mutta myös aivan uudenlaista huolta. Se tekee toisaalta empaattisemmaksi, toisaalta saa kaiken vieraan tuntumaan pelottavalta.

Äitinä on ollut jännittävää päästä osaksi laumaa, johon ei aikaisemmin kuulunut. Vähän niin kuin pätevöityä kiinnostavammaksi henkilöksi ilman erityisiä ansioita.

Vanhemmuus sulkee kuplaan, jossa on ainoita oikeita tapoja toimia ja paljon vääriä.

Vanhemmuus tuo uusia kavereita, koska yhteiset asiat yhdistävät – kuten esimerkiksi harrastukset tai työ tai se, että pientä jengiä sekoilee jaloissa, kun yrittää juoda espressoa.

Vanhemmuus sulkee myös kuplaan, jossa on ainoita oikeita tapoja toimia ja paljon vääriä. Viisastumisen sijaan vanhemmuus saattaa vähän höpsähdyttää.

 Eräs tuttu tilasi ulkomailta lastenvaunut, jossa ei ole yhtään muoviosaa. Toinen teetti äidinmaidostaan kalliin korun palkintona imetystaipaleestaan (Onkohan kukaan teettänyt korua korvikkeesta?)

Viisastumisen sijaan vanhemmuus saattaa vähän höpsähdyttää.

Itse väistelin kauhuissani italialaisia turisteja, koska Italiassa oli tuhkarokkoa eikä lastani ollut vielä rokotettu.

Periaatteeni tasa-arvoisen vanhemmuuden kannattajana punnittiin, kun vauvani oli kymmenkuinen. Sain työtarjouksen, johon halusin tarttua.

Ahdisti jättää vauva pitkiksi päiviksi isälleen, mutta lähdin töihin ja nautin. Ilmeisesti nauttivat myös isä ja lapsi, ainakin vauva alkoi nauraa enemmän.

Vauvavuoden paras neuvo päti ihan kaikkeen, tähänkin: ”Perheen kokonaistilanne ratkaisee.” Sen antoi lapseton ja lapsettomaksi jäävä ystäväni.

Outi Kaartamo on toimittaja ja vuoden ikäisen lapsen äiti. Hän ostaa Facebook-kirppiksiltä lastenvaatteita, joita ei tarvitse, koska haluaa kirjoittaa kuvan alle ensimmäisenä av yv. Hän vuorottelee kolumnistina sormiruokabloggaaja Marjut Ollillan kanssa.

Vierailija

”Ymmärrät sitten, kun olet äiti” Onko ärsyttävämpää neuvoa?

Vierailija kirjoitti: No kyllä moni asia oikeasti vasta valkenee oman kokemuksen myötä. Esim valvominen ja univelka. Ja loputon kotityömäärä. Valvomaan joutuu myös esim. vuorotöissä, ei siihen äitiyttä tarvita. En ole myöskään koskaan ymmärtänyt tuota kotitöistä voivottelua, itse en huomannut vauvan kanssa mitään muuta kuin pyykin määrän lisääntymisen, ja senhän hoitaa pesukone.
Lue kommentti
Vierailija

”Ymmärrät sitten, kun olet äiti” Onko ärsyttävämpää neuvoa?

Vierailija kirjoitti: Vierailija kirjoitti: No kyllä moni asia oikeasti vasta valkenee oman kokemuksen myötä. Esim valvominen ja univelka. Ja loputon kotityömäärä. Valvomaan joutuu myös esim. vuorotöissä, ei siihen äitiyttä tarvita. En ole myöskään koskaan ymmärtänyt tuota kotitöistä voivottelua, itse en huomannut vauvan kanssa mitään muuta kuin pyykin määrän lisääntymisen, ja senhän hoitaa pesukone. Yhden vauvan? No eihän siinä mitään järisyttävää olekaan. Jos olet vuorotöissä, voit nukkua kun...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Lasta ei tulisi ikinä päästää uimaan sinileväveteen, sanoo lastenlääkäri Mari Hero.

Miksi sinilevä on vaarallista lapselle?

Vesistöissämme on myrkyllistä ja myrkytöntä sinilevää. Noin puolet levistä on myrkyllisiä. Sinilevien myrkyllisyyttä ei pysty toteamaan niiden ulkonäöstä tai väristä. Paras keino varmistaa, että lapsi ei altistu myrkylliselle levälle, on kieltää uiminen kokonaan, jos vedessä on levää. On harvinaista, että lapsi pääsisi juomaan myrkyllistä sinilevävettä niin paljon, että se aiheuttaisi hengenvaaraa, mutta muita oireita kyllä. 

Sinilevän kyllästämää vettä ei tule käyttää kesämökilläkään missään tilanteessa. Esimerkiksi kiukaalle heitettynä sinilevän sisältämät myrkyt höyrystyvät, ja ne pääsevät sitä kautta saunojien hengitysteihin. Sinileväisellä vedellä ei myöskään pitäisi huuhdella kasviksia tai hedelmiä. 

Millaisia oireita sinilevä aiheuttaa?

Myrkylliselle sinilevälle altistuminen aiheuttaa usemmiten iho-oireita. Pahimmillaan sinilevä on lapselle hengenvaarallista, sillä sinilevä aiheuttaa ärsytystä hengitysteissä. Muita oireita ovat muun muassa silmien ärsytys, ripuli ja oksentelu. Usein sinilevälle altistunut voi myös saada flunssan kaltaisia oireita, kuten kuumetta ja päänsärkyä. 

Oireiden voimakkuus vaihtelee sen mukaan, onko altistuja pieni vauva vai aikuinen. Pienen vauvan iho on herkempi, joten myös oireet voivat olla rajummat.

Voiko sinilevästä aiheutuneita oireita hoitaa kotikonstein?

Jos lapsi on uinut sinileväisessä vedessä, hänet tulisi suihkuttaa huolellisesti uinnin jälkeen. Lisäksi ihon voi pestä suihkugeelillä. Suihkun jälkeen iholle voi levittää perusrasvaa.

Sinilevän aiheuttamia flunssan kaltaisia oireita voi hoitaa lapsille sopivilla särkylääkkeillä.

Jos lapsi vahingossa hörppää vettä, jossa on sinilevää, lapselle voi antaa kotona lääkehiiltä. Pienestä kulauksesta ei ole syytä mennä paniikkiin, mutta jos lapsen oireet ovat rajut, kannattaa olla yhteydessä lääkäriin. 

Milloin lääkäriin?

Jos myrkylliselle sinilevälle altistuja on pieni vauva, lääkäriin voi lähteä herkästikin ensimmäisten oireiden jälkeen. Isomman lapsen kanssa tilannetta voi seurata muutaman päivän ja lähteä lääkäriin, jos oireet eivät hellitä.

Lääkettä sinilevän myrkkyyn ei ole, mutta useimmissa tapauksissa oireita voi lievittää kodin tavallisella lääkekaapilla hyvin.

Asiantuntijana lastenlääkäri Mari Hero.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Jaettu nauru yhdistää ystäviä. Kuva: Colourbox
Jaettu nauru yhdistää ystäviä. Kuva: Colourbox

Parhaimmillaan huumori yhdistää perhettä ja kavereita, mutta vitsailuksi verhottu ivaaminen voi olla myös vallankäyttöä ja kiusaamista.

Koko perhe hirnuu. Isä on taas kertonut ruokapöydässä saman hölmön puujalkavitsin kuin aina.

Pieninkin kikattaa syöttötuolissaan, vaikkeivät sanaleikit hänelle vielä edes aukea. Tärkeintä on tunne siitä, että on mukana.

– Huumori voi olla perhettä yhdistävä liima, meidän oma juttu...