Se, että tulee äidiksi, ei vie tai tuo järkeä, väittää Vauva-lehden uusi kolumnisti Outi Kaartamo.

Vauvani täytti vuoden. Puhalsin vadelmakermakakun kynttilän ja onnittelin itseäni: olin ollut kaikki lapsettomat vuoteni oikeassa – äitiys ei saa ”tietämään paremmin”.

Kun kaveripiirini ensimmäinen sai vauvan, kuulin klassikkolauseen ensimmäistä kertaa: ymmärrät sitten, kun olet itse äiti. Ystävä oli väsynyt valvomisesta, ja olin kysynyt, eikö myös isä voisi hoitaa vauvaa öisin.

Vallasta riisuttuna en kommentoinut enempää mutta olin äänettömästi eri mieltä. Yksin äitiys ei voi tuoda tai viedä järkeä – eikä muuttaa huolellisesti mietittyä käsitystä siitä, mikä on parisuhteessa tasa-arvoista.

Yksin äitiys ei voi tuoda tai viedä järkeä. 

Sitten, monen sattuman seurauksena, ponnistin maailmaan oman lapseni. Hän oppi juuri sanomaan äiti.

Ymmärränkö nyt siis jotain enemmän kuin ne, joilla ei ole lasta? Koenko elämän jotenkin syvällisemmin? Aukesiko ikiaikainen äitiyden salaisuus?

Kyllä kai ja ei tietenkään. Vanhemmuus tuo elämään lisää rakkautta, koska on lisää rakastettavaa, mutta myös aivan uudenlaista huolta. Se tekee toisaalta empaattisemmaksi, toisaalta saa kaiken vieraan tuntumaan pelottavalta.

Äitinä on ollut jännittävää päästä osaksi laumaa, johon ei aikaisemmin kuulunut. Vähän niin kuin pätevöityä kiinnostavammaksi henkilöksi ilman erityisiä ansioita.

Vanhemmuus sulkee kuplaan, jossa on ainoita oikeita tapoja toimia ja paljon vääriä.

Vanhemmuus tuo uusia kavereita, koska yhteiset asiat yhdistävät – kuten esimerkiksi harrastukset tai työ tai se, että pientä jengiä sekoilee jaloissa, kun yrittää juoda espressoa.

Vanhemmuus sulkee myös kuplaan, jossa on ainoita oikeita tapoja toimia ja paljon vääriä. Viisastumisen sijaan vanhemmuus saattaa vähän höpsähdyttää.

 Eräs tuttu tilasi ulkomailta lastenvaunut, jossa ei ole yhtään muoviosaa. Toinen teetti äidinmaidostaan kalliin korun palkintona imetystaipaleestaan (Onkohan kukaan teettänyt korua korvikkeesta?)

Viisastumisen sijaan vanhemmuus saattaa vähän höpsähdyttää.

Itse väistelin kauhuissani italialaisia turisteja, koska Italiassa oli tuhkarokkoa eikä lastani ollut vielä rokotettu.

Periaatteeni tasa-arvoisen vanhemmuuden kannattajana punnittiin, kun vauvani oli kymmenkuinen. Sain työtarjouksen, johon halusin tarttua.

Ahdisti jättää vauva pitkiksi päiviksi isälleen, mutta lähdin töihin ja nautin. Ilmeisesti nauttivat myös isä ja lapsi, ainakin vauva alkoi nauraa enemmän.

Vauvavuoden paras neuvo päti ihan kaikkeen, tähänkin: ”Perheen kokonaistilanne ratkaisee.” Sen antoi lapseton ja lapsettomaksi jäävä ystäväni.

Outi Kaartamo on toimittaja ja vuoden ikäisen lapsen äiti. Hän ostaa Facebook-kirppiksiltä lastenvaatteita, joita ei tarvitse, koska haluaa kirjoittaa kuvan alle ensimmäisenä av yv. Hän vuorottelee kolumnistina sormiruokabloggaaja Marjut Ollillan kanssa.

Vierailija

”Ymmärrät sitten, kun olet äiti” Onko ärsyttävämpää neuvoa?

Vierailija kirjoitti: No kyllä moni asia oikeasti vasta valkenee oman kokemuksen myötä. Esim valvominen ja univelka. Ja loputon kotityömäärä. Valvomaan joutuu myös esim. vuorotöissä, ei siihen äitiyttä tarvita. En ole myöskään koskaan ymmärtänyt tuota kotitöistä voivottelua, itse en huomannut vauvan kanssa mitään muuta kuin pyykin määrän lisääntymisen, ja senhän hoitaa pesukone.
Lue kommentti
Vierailija

”Ymmärrät sitten, kun olet äiti” Onko ärsyttävämpää neuvoa?

Vierailija kirjoitti: Vierailija kirjoitti: No kyllä moni asia oikeasti vasta valkenee oman kokemuksen myötä. Esim valvominen ja univelka. Ja loputon kotityömäärä. Valvomaan joutuu myös esim. vuorotöissä, ei siihen äitiyttä tarvita. En ole myöskään koskaan ymmärtänyt tuota kotitöistä voivottelua, itse en huomannut vauvan kanssa mitään muuta kuin pyykin määrän lisääntymisen, ja senhän hoitaa pesukone. Yhden vauvan? No eihän siinä mitään järisyttävää olekaan. Jos olet vuorotöissä, voit nukkua kun...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä teilä syödään vappuna? Kokosimme parhaat vinkit.

1. Kakkaemojimarengit

Kikkareen muotoiset kaakaomarengit ovat hauskaa tarjottavaa ja maistuvat ihanilta. Kun teet marengin huolellisesti, on loppu helppoa. 

2. Kakkaemojikuppikakut

Vielä marenkeja helpommin syntyvät kuppikakut, joiden vaikutus tarjoilupöydässä on yhtä ilahduttava. Tee kuppikakut valmismuffineista tai leivo ne itse. Kuorrute valmistuu nopsasti tuorejuustosta ja suklaasta. 

Kuva: Soile Saarelainen
Kuva: Soile Saarelainen

3. Popcornkakku

Tämä popcornkakku on valmistettu alun perin synttäreille, mutta se toimii yhtä hienosti vappupöydän hittijälkkärinä. Valmistukseen ei tarvita uunia, vaan se saa jähmettyä jääkaapissa muutaman tunnin tai yön yli ennen tarjoilua. 

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

4. Minihodarit

Mitä olisi vappu ilman hodareita? Tee ne joko lihaisina tai vegenä ja viimeistele halutessasi itse tehdyllä ketsupilla. Kaupankin kelpaa. 

Kuva: Päivi Ristell
Kuva: Päivi Ristell

5. Paras perunasalaatti

Nakkien perinteinen kaveri on perunasalaatti, jonka voi valmistaa sopivaksi myös kaikkein pienimmille vappuvieraille. 

Kuva: Päivi Ristell
Kuva: Päivi Ristell

6. Nakkipitsa

Lapsivieraat ovat siitä kiitollista sakkia, että tietyt ruuat toimivat aina. Nakkipitsa on yksi niistä, ja se sopii erinomaisesti myös vapun juhlapöytään.

Kuva: Pia Inberg
Kuva: Pia Inberg

7. Suklaapullavuori

Jos munkit tuntuvat tylsältä vaihtoehdolta, leivo suklaapullia. Ne voit koristella värikkäillä nonpareilleilla villiin vappuun sopiviksi. 

Kuva: Päivi Ristell
Kuva: Päivi Ristell

8. Pinkit munkit

Ja valmiiden munkkien kanssa voi hyvin olla vitsikäs. Imetyksenkin juhlistamiseen sopivat munkit käyvät erinomaisesti vappupöytään. 

Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen
Kuva: Niina Behm ja Soile Saarelainen

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Uusi suhde herättää tunteita: se on myös lopullinen sinetti päättyneelle parisuhteelle.

Eron jälkeiseen elämään astuu mukaan uusia aikuisia, kun toinen tai molemmat vanhemmista löytävät rinnalleen uuden kumppanin. Uusien ihmissuhteiden ilmestyminen saattaa nostattaa toisen kriisivaiheen, ja jo hyvinkin toiminut vanhempien välinen yhteistyö voi alkaa kangerrella.

Tunnemyrskyn voimakkuuteen vaikuttaa se, millaisella aikataululla uudet kumppanit tulevat mukaan kuvioon, ja missä vaiheessa itse on silloin oman eron käsittelyssä. Uusien parisuhteiden myötä tulee uudestaan pohdittavaksi se, mitkä asiat kuuluvat yhteiseen vanhemmuuteen ja mitkä toisen henkilökohtaiseen elämään. On hyväksyttävä, että jälkimmäiseen oma vaikutusvalta ei ulotu.

Uusi tilanne synnyttää helposti väärinymmärryksiä ja vääriä tulkintoja.

Vuorovaikutustaidot ovat kultaa kalliimpia, sillä uusi tilanne synnyttää helposti väärinymmärryksiä ja vääriä tulkintoja. Ne puolestaan vaikuttavat vanhempien kykyyn hoitaa lasten asioita yhdessä. On hyvä, jos vanhemmat pystyvät uudessakin tilanteessa keskittymäään lapsen hyvinvointiin.

Miten lapsi sopeutuu vanhemman uuteen suhteeseen?

Vanhempien uudet ihmissuhteet herättävät tunteita myös lapsissa. Maltti voi olla viisasta: lapselle olisi tärkeää, että hän saa sopeutua rauhassa eroon ennen kuin hänelle esitellään vanhempien uusia kumppaneita. Vanhemman on myös hyvä miettiä, missä vaiheessa uutta ihmissuhdetta lapsi otetaan mukaan, jotta lapsen elämään ei tule usein vaihtuvia uusia aikuisia.

On tavallista, että lapsi elättelee toiveita vanhempiensa palaamisesta yhteen.

Monet lapset elättelevät mielessään toiveita vanhempiensa yhteen palaamisesta. Vanhemman uusi parisuhde murskaa nämä toiveet, mikä vaikuttaa lapsen suhtautumiseen uutta kumppania kohtaan. Lapsi voi olla mustasukkainen vanhemmastaan ja käyttäytyä tämän vuoksi vihamielisesti. Lapsi on myös hyvin lojaali molemmille vanhemmilleen ja voi olla epävarma siitä, onko hänellä lupa pitää uudesta kumppanista.

Jokainen lapsi suhtautuu vanhempien uusiin kumppaneihin omalla tavallaan. Lapsen kannalta on tärkeää, että vanhempi on avoin lapsen reaktioille ja kokemuksille ja pystyy huomioimaan lapsen, vaikka olisi samalla käymässä läpi rakastumisen huumaavaa vaihetta uuden kumppanin kanssa.

Lapsi toivoo vanhemmaltaan, että uudesta kumppanista huolimatta hänellä olisi aikaa olla lapsen kanssa kahden kesken. Kahdenkeskinen aika on myös toimiva keino osittaa lapselle, että lapsi on edelleen vanhemmalle rakas ja tärkeä, eikä uusi ihmissuhde tule syrjäyttämään lasta.

Omien ehkä kipeidenkin tunteiden keskellä on hyvä muistaa, että ex-puolison uusi kumppani voi olla jonakin päivänä yksi lapsen elämään kiinteästi kuuluvista turvallisista aikuisista. Hän voi helpottaa myös omaa arkeasi, vaikkapa kuskaamalla lasta harrastuksiin. Tämänkin vuoksi on viisasta olla mustamaalamatta ja arvostelematta uutta kumppania lasten kuullen. Inhimilliset ja ymmärrettävät mustasukkaisuuden tai katkeruuden tunteet on syytä purkaa – esimerkiksi ystäville, sukulaisille tai ammattilaisille – niin, että lapsi ei ole kuulemassa. Lapselle vanhemman uusi puoliso voi parhaimmillaan merkitä uutta ihmissuhdetta, joka tuo elämään iloa ja turvaa.

Tehtävä

  • Piirtele lapsen kanssa yhdessä, ja pyydä häntä piirtämään perhe. Suhtaudu mielenkiinnolla ja hyväksyvästi lapsen piirtämään kuvaan perheestä. Keskustelkaa kuvasta. On tavallista, että eron jälkeen lapsen käsitys omasta perheestä on erilainen kuin vanhemman käsitys lapsen perheestä.
  • Haluatko asiantuntijoiden ja muiden vanhempien tukea? Tule mukaan suljettuun Ero lapsiperheessä -keskusteluryhmään. Ryhmä on Vauva.fin ryhmissä nimellä Ero lapsiperheessä. Ryhmässä toimitaan nimimerkeillä. Kun haet ryhmän jäsenyyttä, kirjoita mukaan lyhyt kuvaus tilanteestasi.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.