Lapselta pitäisi aina kysyä mielipide asumisjärjestelyä mietittäessä. Kuva: iStockphoto
Lapselta pitäisi aina kysyä mielipide asumisjärjestelyä mietittäessä. Kuva: iStockphoto

Erityisesti tytöt lähenivät isänsä kanssa vuoroviikkoasumisessa, kertoo Jyväskylän yliopiston tuore tutkimus.

Isät voivat jäädä perheissä sivurooliin, mutta ero muuttaa tätä asetelmaa radikaalisti. Ensi- ja turvakotien liiton Ero lapsiperheessä -työn suunnittelija Päivi Hietasen mukaan ennen eroa äiti on usein perheessä se, joka päättää arjen tulemiset ja menemiset. Usein äiti myös osallistuu lapsen elämää koskeviin neuvotteluihin ja tapaamisiin.

– Eron jälkeen isän ja lapsen kahdenkeskinen aika lisääntyy, ja isällä on aikaa sekä tilaa olla juuri sellainen isä kun haluaa, Hietanen kertoo.

Tärkeintä olisi, että lapsi voisi säilyttää läheiset välit kumpaankiin vanhempaan.

Tutkimuksessa käytiin läpi aikuisten kokemuksia lapsuudesta ja vuoroviikkoasumisesta. Useat vastaajat kertoivat arvostavansa vanhempiensa yhteistyökykyä hankalassa tilanteessa. Tärkeintä olisi, että lapsi voisi säilyttää läheiset välit kumpaankiin vanhempaan.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Hietanen ehdottaakin, että erotilanteessa vanhemmat voisivat aluksi tehdä määrä-aikaisen sopimuksen lasten asumisjärjestelystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mielellään niin, että lapset voisivat jatkaa asumista tutussa vanhassa kodissa. Kun tilanne on laantunut ja vanhemmat ovat saaneet eroon etäisyyttä, voi alkaa miettimään lasten pysyvää asumisratkaisua. 

Olisi tärkeää, että molemmat vanhemmat viettävät aikaa lapsen kanssa säännöllisesti.

Lapsen näkökulmasta on oleellista, että hänellä on aikaa sopeutua kahden kodin arjen käytäntöihin. Asumistoiveista olisi myös hyvä keskustella lapsen kanssa ja kuulla hänen näkemyksiään asian suhteen. Pienten lasten kohdalla olisi tärkeää, että molemmat vanhemmat viettävät aikaa lapsen kanssa säännöllisesti.

Tällä hetkellä vuoroviikkoasuminen ei ole lain mukaan virallinen asumismuoto. Lapsenhuoltolakiin ollaan kuitenkin tekemässä muutosta, joka mahdollistaisi lapselle kaksi osoitetta. Tämä ei kuitenkaan vaikuttaisi vanhemmille maksettaviin vanhempainetuuksiin, ja ne maksettaisiin edelleen vain toiselle vanhemmista. 

Vierailija

On tämä sairas kuvio: "Tämä ei kuitenkaan vaikuttaisi vanhemmille maksettaviin vanhempainetuuksiin, ja ne maksettaisiin edelleen vain toiselle vanhemmista. "

Yhteen mentäessä aikuisten on mietittävä mahdollisen eron sattuessa, ettei toinen voi olla toisen elättinä siihen asti kunnes lapsi on täysi ikäinen. Miespoloiset, jotka joutuvat elättämään exiään. Usein kuulee nuorten naisten suusta kuinka haluavat mahdollisimman rikkaan miehen. Mitä se on muuta kuin toisen hyväksikäyttöä? Sama se on näiden kohdalla, jotka vinkuvat lasta ja uhkailevat erolla ja se ero sitten tulee lopulta kuitenkin ja mies jota on uhkailtu ellei nainen saa lasta, joutuu maksumieheksi. 

Suomen valtio jatkaa sitten henkistä väkivaltaa, kun lapset vie äiti ja joutuu vielä maksumieheksi kun ex kikkailee eikä uusi mies saa laittaa edes kirjojaan asuntoon ettei tule elatuksen kanssa ongelmia.

On korkea aika ettei 50/50 sopimuksessa kukaan maksa kenellekään mitään, jos lisät menee jo sille kiristäjälle.
 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla