Lapselta pitäisi aina kysyä mielipide asumisjärjestelyä mietittäessä. Kuva: iStockphoto
Lapselta pitäisi aina kysyä mielipide asumisjärjestelyä mietittäessä. Kuva: iStockphoto

Erityisesti tytöt lähenivät isänsä kanssa vuoroviikkoasumisessa, kertoo Jyväskylän yliopiston tuore tutkimus.

Isät voivat jäädä perheissä sivurooliin, mutta ero muuttaa tätä asetelmaa radikaalisti. Ensi- ja turvakotien liiton Ero lapsiperheessä -työn suunnittelija Päivi Hietasen mukaan ennen eroa äiti on usein perheessä se, joka päättää arjen tulemiset ja menemiset. Usein äiti myös osallistuu lapsen elämää koskeviin neuvotteluihin ja tapaamisiin.

– Eron jälkeen isän ja lapsen kahdenkeskinen aika lisääntyy, ja isällä on aikaa sekä tilaa olla juuri sellainen isä kun haluaa, Hietanen kertoo.

Tärkeintä olisi, että lapsi voisi säilyttää läheiset välit kumpaankiin vanhempaan.

Tutkimuksessa käytiin läpi aikuisten kokemuksia lapsuudesta ja vuoroviikkoasumisesta. Useat vastaajat kertoivat arvostavansa vanhempiensa yhteistyökykyä hankalassa tilanteessa. Tärkeintä olisi, että lapsi voisi säilyttää läheiset välit kumpaankiin vanhempaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Hietanen ehdottaakin, että erotilanteessa vanhemmat voisivat aluksi tehdä määrä-aikaisen sopimuksen lasten asumisjärjestelystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Mielellään niin, että lapset voisivat jatkaa asumista tutussa vanhassa kodissa. Kun tilanne on laantunut ja vanhemmat ovat saaneet eroon etäisyyttä, voi alkaa miettimään lasten pysyvää asumisratkaisua. 

Olisi tärkeää, että molemmat vanhemmat viettävät aikaa lapsen kanssa säännöllisesti.

Lapsen näkökulmasta on oleellista, että hänellä on aikaa sopeutua kahden kodin arjen käytäntöihin. Asumistoiveista olisi myös hyvä keskustella lapsen kanssa ja kuulla hänen näkemyksiään asian suhteen. Pienten lasten kohdalla olisi tärkeää, että molemmat vanhemmat viettävät aikaa lapsen kanssa säännöllisesti.

Tällä hetkellä vuoroviikkoasuminen ei ole lain mukaan virallinen asumismuoto. Lapsenhuoltolakiin ollaan kuitenkin tekemässä muutosta, joka mahdollistaisi lapselle kaksi osoitetta. Tämä ei kuitenkaan vaikuttaisi vanhemmille maksettaviin vanhempainetuuksiin, ja ne maksettaisiin edelleen vain toiselle vanhemmista. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla