iStockphoto
iStockphoto

3 kysymystä lapsista ja televisiosta.

Miten lasten television katseluun oikein pitäisi suhtautua? Näin mediapsykologian asiantuntija Anu Mustonen Jyväskylän yliopistosta vastaa kysymyksiin lapsista ja televisiosta:

Voiko televisio vahingoittaa lasta?

"Voi. Lasta voivat pelottaa ja hämmentää esimerkiksi oudot hahmot, onnettomuudet, väkivalta tai sota. Myös piirretyt voivat olla vahingollisia, koska nekin voivat välittää esimerkiksi ulkonäkömalleja, väkivaltaa tai rasistisia asenteita, jotka hämmentävät lasta. Ohjelmista voi seurata lapselle häiritseviä ajatuksia, painajaisia, unettomuutta tai pelkotiloja. Vanhemmat ovat ikärajojen suhteen liian välinpitämättömiä. Koululaisten vanhemmista liian harva seuraa ohjelmien ikäsuosituksia ja vielä harvempi tietokonepelien ikärajoja. Media on joskus myös ase riitaisissa eroissa. On vanhempia, jotka yrittävät saada lasta omalle puolelleen sallimalla elokuvia tai pelejä, joita toinen vanhempi ei hyväksy."

Kannattaako lapselle opettaa tosimaailman pahuuksia telkkaria katsomalla?

"On olemassa myös hyödyllistä mediaväkivaltaa. Itse olen katsonut lasteni kanssa väkivallan uhrien kuvia sanomalehdestä. Olemme pohtineet yhdessä uhrin näkökulmaa ja väkivallan seurauksia. Sama toimii myös huumevalistuksen ja liikennekasvatuksen kohdalla. Toimintaelokuvassa väkivalta voidaan kuitenkin esittää ihannoivasti ja viihteellisesti, mikä ei palvele kasvatustarkoitusta."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pitäisikö ohjelmista jutella lapsen kanssa?

"Vanhemman ei tarvitse aloittaa keskusteluja vaan vastailla, jos lapsi kyselee. Keskustelu kannattaa kuitenkin avata, jos lapsi näkee seksikohtauksia liian varhain eikä ymmärrä niitä. Silloin voi sanoa, että kyse on aikuisten asioista, jotka lapsi ymmärtää isona. Lapselle kannattaa kertoa, että seksissä tehdään hyvää, ei pahaa. Yksityiskohtia ei kuitenkaan kannata selostaa."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Lähde: Anu Ilomäki: Nyt se töllö kiinni! Meidän Perhe 4/2012

Vierailija

Nämä asiat on tiedetty 50 vuotta. Ihan totta. Jokainen jolla on vähänkin järkeä, tietää juuri sen mitä tämä ekspertti kirjoitti. Kesätyhjiökö siellä on kun itsestään selviästä asioista pitää kirjoittaa?

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla