Näin valitset hyvät kengät - viisi vinkkiä.

 • Miten valitsen oikean koon?
  Lapsen jalka kasvaa kovaa vauhtia, joten se on mitattava jokaisen kenkäostoksen yhteydessä. Silmämääräinen arviointi ei riitä, ei myöskään perinteinen varpaiden painelu kengän läpi. Koko on oikea, kun pisimmän varpaan eteen jää 17 mm kasvu- ja käyntivaraa.
 • Miten valitsen kenkämallin?
  Lapsen jalka on lievästi räpylämäinen: varpaiden kohdalta leveä, kantapäästä kapea. Kärjestä leveä lesti, jossa varpailla on tilaa, on hyvä. Yleinen virhe on luulla kenkää liian isoksi, koska kantapää hölskyy. Parempi olisi tukea kantapää tarrakiinnitteisellä sukansuojalla, joka liimataan kengän sisäpintaan.
 • Mikä on lastenkenkien paras materiaali?
  Hengittävä nahka tai kangas, sillä lasten jalat hikoilevat runsaasti. Samasta syystä sukat eivät saisi olla puuvillaa, vaan sekoitetta.
 • Kuinka monet kengät tarvitaan kevääksi ja kesäksi?
  Laadukkailla, tarpeellisen kasvunvaran sisältävillä kengillä selviää kyllä keväästä kesän yli. Parempi ostaa yhdet hyvät kuin kolmet huonot kengät. Toisaalta hien tai sateen kostuttamien kenkien kuivuminen voi kestää vuorokauden, joten varakengät puolustavat paikkaansa. Lenkkitossut on syytä jättää vain urheilukäyttöön. Kesällä olisi hyvä kävellä paljain jaloin niin usein kuin mahdollista!
 • Mistä tunnistan laatujalkineen?
  Hyvä lapsen kenkä on hengittävä, ohutpohjainen ja joustava. Kovalestinen, paksupohjainen kenkä haittaa jalan ja askelluksen kehitystä. Soisin, että vanhemmat käyttäisivät arkijärkeään eivätkä menisi kritiikittä mukaan muotivirtauksiin.

Asiantuntijana jalkaterapian lehtori, terveydenhuollon maisteri Riitta Saarikoski ammattikorkeakoulu Metropoliasta.

Tulosta jalkamitta avuksi kenkäostoksille!

Lue myös artikkeli: Saako juhliin mennä lenkkareissa?

Teksti: Lotta Ehrnrooth, Meidän Perhe
Kuvat: iStockphoto

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla
* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla