Olisin halunnut vain oleskella vauvan kanssa ihokontaktissa ilman paitaa, mutta pitikin kestitä vieraita, eräs äiti kertoo. Kuva: iStockphoto
Olisin halunnut vain oleskella vauvan kanssa ihokontaktissa ilman paitaa, mutta pitikin kestitä vieraita, eräs äiti kertoo. Kuva: iStockphoto

Ihanaa ja ihan kamalaa! Tuoreet äidit kertovat, miltä se tuntuu, kun sukulaiset ja ystävät tulevat katsomaan vauvaa.

Äiti vai näyttelyesine?

Vauvan ensimmäisen vuoden aikana meillä kävi 354:t vieraat, parhaimmillaan kolmet päivässä. En osannut sanoa ei. Kaikille tarjottiin kahvit makean ja suolaisen kera.

Tuntui jännältä, että läheiset ihmiset huomioivat minut tuoreena äitinä. Itse keskityin vauvaan niin, että ihan unohdin itseni.

Istuin ja imetin, mies tarjoili kahvit. Tuntuu kuin olisin ollut näyttelyesine tisseineni.

Oman äitini apu alussa oli ihanaa. Hän laittoi ruokaa, hoiti vauvaa ja jaksoi tsempata.

Olisin halunnut vain istua sohvan nurkassa ihastelemassa omaa pientä nyyttiäni ja olin hirveän mustasukkainen lapsesta aluksi. Ihanaa oli kuitenkin nähdä omat vanhemmat ja isovanhemmat vauva sylissä ensimmäistä kertaa.

Anoppi otti itseensä, kun emme ajaneet sairaalasta näyttämään vauvaa hänelle vaikka vain tuulilasin läpi.

Minulla oli paha babyblues, ja kaikki itketti, joten tunteiden pidätteleminen vieraiden edessä oli raskasta.

Oloni oli ylpeä: katsokaa, miten ihana vauva minun sisältäni tuli!

”Justhan se söi”

Itse vielä aivan romuna synnytyksestä, tissit verillä, järkyttävä paksu side pikkuhousuissa, hirveä hikoilu ja siihen päälle vielä erittäin herkistynyt mieli ja hullu väsymys. Yritä siinä nyt sitten seurustella järkevästi vieraiden kanssa.

Vauva oli kahden vuorokauden ikäinen, ja olisin halunnut oleskella rauhassa ilman paitaa ihokontaktissa hänen kanssaan. Pitikin kestitä vieraita, jotka jäivät olkkariin pelaamaan pleikkaria miehen kanssa.

Outoa oli, kuinka usein tarvitsi aikuisia muistuttaa, että pliis, ensin käsipesulle ja sitten vasta vauvan syliin.

Eniten ärsyttivät muiden neuvot ja kommentit. ”Taasko se on tissillä?” ”Justhan se söi!” ”Anna tissiä sille.” Välillä tuntui, etten tehnyt mitään oikein.

Anoppi tuli kahdeksi viikoksi kylään, kun vauva oli kaksiviikkoinen. Oli hänestä apuakin, mutta enemmän haittaa. Hän tunki parinkymmenen sentin päähän tisseistäni ja hoki, ”saas nähdä, kauanko sulla sitä maitoa riittää”. Kun vauva kakkasi, hän toi lapsen minulle ja hymyili leveästi, että täällä on äidille lahjoja. Pätkittäisten öiden jälkeen anoppi kysyi aamulla pirteästi, nukuitteko hyvin.

Tuokaa ruokaa

Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan tai tuoreita marjoja mukanaan.

Ylimääräiset vauvanvaatteet tai kolmas kukkakimppu vain harmittavat. Se, että joku tuo makaronilaatikkoa koko perheelle, auttaa ja ilahduttaa.

Nerokas lahja uunituoreille vanhemmille oli lahjakortti pitseriaan, josta pitsat toimitetaan kotiin.

Olisin toivonut kaikkien tuovan vaippoja ja jotain tarjottavaa kahvin kanssa. Leipominen ei ollut päällimmäisenä mielessä koliikkivauvan kanssa.

Ehdottomasti pullat ja keksit mukaan, kun tullaan kahville. Äidille suklaata!

Tulevat kummit toivat herkkuja ja alkoholittoman skumpan, jotka nautittiin yhdessä. He myös siivosivat keittiön ennen ja jälkeen tarjoilun - ihanaa!

Lähde vauva.fin kysely

Käyttäjä396
Seuraa 
Liittynyt5.12.2015

Vauvavuoden saldo: 354 vierasta – ”Istuin ja imetin, mies tarjoili kahvit”

Karua miten erilaisia kokemuksia. Meidän vauvavupden vieraat voisi laskea sormilla. Josin yhdellekään ei tarvinnut mainita käsienpesusta, hoitui ihan itsekseen. Ja ensimmäisen viikon aikana ei tullut kukaan. Oma äitikin antoi pesimisrauhan ennen kuin soitti, että joko on ok tulla. Toki hänet olisin vieraana jaksanut, kun omasta äidistä on kyse, mutta en jaksanut ilmoitella että tulkaa vaan. Molempiem lasten raskausaikana leivoin pullaa pakkaseen vieraita varten. Joita ei kyllä lopulta käynyt...
Lue kommentti
3x äiti

Vauvavuoden saldo: 354 vierasta – ”Istuin ja imetin, mies tarjoili kahvit”

Muistan kuin eilisen viikon kun nuorimmainen syntyi. Tulimme kotiin jo toisena päivänä ja pyysin äitini katsomaan myös vauvaa. Anoppi ja appiukkokin piipahti. Kotiinpaluuta seurannut viikko anoppi toi meille kylään kaikki mieheni sukulaiset. Sain olla jatkuvasti siivoamassa isompien jälkiä ja kestitsemässä. Omat sukulaiset eivät viitsineet tulla katsomaan vauvaa kun tiesivät kuinka väsynyt olin miehen sukulaisista. Viikon jälkeen lähdin pitkälle lenkille jonka jälkeen itkin miehelle että haluan...
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Williamin ja Katen kuopuksen ristäisiä vietettiin 9. heinäkuuta.

Cambridgen herttuaparin Williamin ja Katen kolmas lapsi sai kastetilaisuudessa nimekseen Louis Arthur Charles. Nimi paljastettiin yleisölle jo huhtikuun lopussa, neljä päivää pikku prinssin syntymän jälkeen.

Viralliset kuvat prinssi Louisin ristiäisistä julkistettiin myöhään sunnuntai-iltana kuningasperheen Instagram-tilillä. Kuvista huokuu vanhempien onnellisuus. 

Prinssi Louisin ristiäisten kerrottiin olleen hyvin intiimi tapahtuma, johon osallistuivat vain Williamin ja Katen lähimmät sukulaiset sekä Louisin kuusi kummia. 

Kuningatar Elisabeth ja prinssi Philip eivät osallistuneet prinssi Louisin kastejuhlaan.

Prinssi Louisin ristiäiskuvat ovat tunnetun valokuvaajan Matt Holyoakin ottamia. Muotokuviin erikoistunut Holyoak on kuvannut muun muassa kuningatar Elisabethin sekä tämän puolison Philipin hääpäiväkuvat.

Kuninkaallisten lisäksi Holyoak on ikuistanut myös muita julkisuudesta tunnettuja hahmoja, ja lisäksi kuvaajan otoksia on nähty myös monien muotilehtien kansissa. 

Kuvat: Instagram / @kensingtonroyal

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Treenien jälkeen kotityöt ja lasten iltarutiinit hoituvat uudella energialla.

Kuka lähtee salille? on tuttu huudahdus alkuillasta Määtän perheen kotona. Dianna, 4, Evena, 3 ja Robben, 2 ryntäävät eteiseen sovittelemaan kenkiä jalkaan. Brianna, 25, vaihtaa sihteerin töissä tarvitun jakun lennosta trikoisiin.

– Lähtö ei aina ole helppo, mutta rankan työpäivän päälle lasten iltavilli veisi voimat. Lapset ovat päivisin kotona hoitajan kanssa, joten illalla heille tekee hyvää vaihtaa maisemaa, Brianna sanoo.

Kuntosalin lapsiparkissa kolmikko juoksee kädet ojossa halaamaan hoitajia, joten Brianna siirtyy treenaamaan hyvillä mielin.

– Heillä on siellä hauskempaa kuin kotona väsyneen äidin kanssa. Muulloin olemme perheenä tiiviisti yhdessä: pyrimme tekemään porukalla kaupassa käynnit, harrastukset ja oikeastaan lähes kaiken, minkä voimme.

Brianna pyrkii käymään salilla kolmisen kertaa viikossa. Määtät eivät silti ole kalenteriperhe, vaan päivän kuviot mietitään fiilisten mukaan. Välillä Brianna käy salilla peräjälkeen miehensä Elmerin, 27, kanssa, joskus tekee kotijumpan esimerkiksi Jillian Michaelsin You Tube -videoiden avulla.

”Treenin lempeät jälkimainingit ovat parhautta.”

Yhteinen saliretki on kuitenkin aina paras päätös, sillä kotiin palaa tyytyväinen viisikko. Liikunnan jälkeisen energiapiikin voimin Brianna selättää keittiön kaaoksen, joka tuntuu olevan isossa perheessä ikuinen kipupiste. Pyykit sujahtavat koneeseen, lelut laatikoihin. Iltapalapöydässä rauhoitutaan vaihtaman päivän kuulumiset.

Koska akut ovat latautuneet salilla, Brianna ja Elmeri eivät kaadu lasten kanssa yhdeksältä sänkyyn.

– Treenin lempeät jälkimainingit ovat parhautta. Yhteistä venyttelyä Game of Thronesia tapittaen ja pari palaa suklaata. Se on meidän käsityksemme arkiromantiikasta, Brianna nauraa.

Liikunnasta tuli osa Briannan arkea jo lapsena, jolloin hän pomppi päivät sisarustensa kanssa trampoliinilla. Myös talvisin, toppatamineissa. Välillä kiipeiltiin kotona jumppaavan äidin painona jalkakyykyissä.

Omilleen muutettuaan Brianna starttasi päivänsä aamulenkillä ja kävi jumpissa. Siten hän sai kolme lasta kolmessa vuodessa, ja tiivis raskaus- ja imetysrumba pyörähti käyntiin. Liikunta pysyi kyydissä vaihtelevasti kotijumppailun ja kärrykävelyiden ansiosta.

Nuorimmaisen, Robbenin, ollessa puolivuotias Elmeri ehdotti vaimolleen omaa harrastusta, jonka avulla paeta välillä kodin hälinää.

– Piirtäminen ja maalaaminen kiinnostivat, mutta matkin Elmerin saliharrastusta. Se pakotti hetkeksi kokonaan pois kotoa ja toi hyvää mieltä, sillä tunsin oikeasti tehneeni jotain.

Lähisalille oli helppo livahtaa sopivan raon tarjoutuessa.

Vähän vahingossa Brianna päätti ilmoittautua fitnesskisaan ja palkkasi itselleen personal trainerin. Treeniin tuli lisää sykettä ja motivaatiota.

– Löllö olo hävisi hetkessä. Parasta oli kuitenkin henkisesti hyvä olo, jonka treeni antoi joka kerta.

Viime vuonna Brianna kruunattiin Miss Fitness Finland -kilpailun ensimmäiseksi perintöprinsessaksi.

– Menestys oli hunajaa itsetunnolleni, sillä olen ollut aikoinaan aikoinaan tosi ujo. Kisamatkassa oli mahtavinta uuden oppiminen ja itsetuntemuksen ja -kurin kasvattaminen urheilun avulla.

Juuri parantunut minäkuva on Briannan mukaan vahvistanut uskoa siihen, että hyvinvoiva äiti on jälkikasvulle tasapainoisinta seuraa ja paras esimerkki.

Jos äiti tahtoo omaa aikaa, sitä pitää vain ottaa.

Briannalla itsellään on kahdeksan sisarusta, joita hän tottui esikoisena hoitamaan. Äitiydessä ei ole yllättänyt mikään muu kuin se, että jos omaa aika tahtoo, sitä pitää ottaa. Kukaan ei tule ovelta hakemaan.

Salille lähdöstä, treenistä ja hyvästä jälkifiiliksestä Brianna nauttii joka kerta. Ei ainoastaan oma tunti kolmesti viikossa, vaan myös uudet treenivaatteet ja monipuolinen syöminen piristävät.

Brianna huomaa oman ajan vaikutukset esimerkiksi siinä, että hänen pinnansa kasvaa eikä kolmikon kina hammastenpesuvuoroista kuumenna tunteita. Salitossuissa saa keskittyä sataprosenttisesti vain harjoitteluun.

– Parasta on tehdä kerrankin vain yhtä asiaa täysillä, ilman että kukaan pyytää apua lego- tai pukemishommiin. En edes kuuntele musiikkia, vaan nautin hiljaisuudesta ja omasta puuskutuksestani. Suihkun kautta kotiin, ja olen taatusti tuplasti kivempi tyyppi - itselleni ja muille.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.