Taaperot nukkuvat keskimäärin 11–14 tuntia vuorokaudessa. Kuva: iStockPhoto.
Taaperot nukkuvat keskimäärin 11–14 tuntia vuorokaudessa. Kuva: iStockPhoto.

Paljonko taapero tarvitsee unta? Kaksivuotias lapsi nukkuu koko ajan vähemmän ja herää hyvin aikaisin aamulla.

Lapsi nukahtaa illalla noin kello 20 ja on aamulla hereillä jo ennen kuutta. Päiväunetkin ovat levottomia ja lyhyitä, noin kaksi kertaa puoli tuntia.

Voinko luottaa siihen, että lapsi nukkuu luonnostaan tarpeeksi? Lapsi on minusta aamupäivisin väsynyt ja kiukkuinen. Voiko lapsella olla univaje? Mitä väsymys ja vähä uni tekevät, onko niistä haittaa?

Lastenlääkäri Jarmo Salo vastaa: 

Lasten unentarve muuttuu iän mukana, mutta unentarve on yksilöllistä. Taaperot nukkuvat keskimäärin 11–14 tuntia vuorokaudessa, joten kymmenen tunnin yöunet ja päiväunet päälle on sinänsä normaalia. Mutta unen pituuden lisäksi sen riittävyyteen vaikuttaa unen laatu.

Jos uni ei ole riittävää, taaperoilla ja vauvoilla tavallisimmat oireet ovat väsymys, levottomuus ja kärttyisyys. Jos lapsi on päiväunille mennessään liian väsynyt, nekin kärsivät.

Jos lapsi on päiväunille mennessään liian väsynyt, nekin kärsivät.

Jos lapsen unet eivät riitä aamuun asti ja hän on hyvin väsynyt ennen päiväunia, yksi tapa on siirtää päivärytmiä hieman eteenpäin, eli aloittaa yöunet hieman myöhemmin.

Jos lapsen nukkumisessa on ongelmia tai lapsella on päiväaikaan merkittävää, lasta tai perhettä haittaavaa oireilua, asia kannattaa ottaa puheeksi neuvolassa. Siellä tilanne voidaan arvioida kokonaisvaltaisesti ja antaa yksilöllistä neuvontaa.

 

Kysy sinäkin!

Vauvan neuvolaan voit lähettää kysymyksen tästä! Vastaukset julkaistaan Vauva-lehdessä.

Vierailija

Voiko taapero nukkua liian vähän?

Aikaiseen aamuheräilyyn kannattaa kokeilla myös lapsen laittamista yöunille AIKAISEMMIN kuin normaalisti. Se voi auttaa yliväsymykseen, ja aamulla unta riittää pidempään. Kannattaa muistaa, että nukkumaanmenon myöhentäminen ei välttämättä pidennä unia aamusta, vaan voi pahentaa tilannetta.
Lue kommentti
Vierailija

Voiko taapero nukkua liian vähän?

Vierailija kirjoitti: Misuka kirjoitti: Meillä herätään joka aamu neljältä, joskus "vasta" viideltä. Päiväunille on mentävä jo kymmenen aikaan. Illalla nukkumaan klo 19.30-20. On kokeiltu kaikki keinot, myöhäistetty illalla nukkumaanmenoa (ei mitään vaikutusta tai huonompaan suuntaan), myöhäistetty päiväunia (ei muuta vaikutusta kuin että unet lyhenevät ja lapsi väsyneempi), menty aikaisemmin yöunille, lyhennetty päiväunia jne jne. Tätä jatkunut kohta 10kk ja vanhemmat jo aika koomassa, kun...
Lue kommentti