Varoitusviesti

Tämän lomakkeen lähetystoiminto on asetettu pois päältä.
Jälkeenpäin vauva-ajasta kaipaa juuri näitä hetkiä: silmiin katselua, napa vasten napaa köllöttelyä. Pidä niistä kiinni! Kuva: iStockphoto
Jälkeenpäin vauva-ajasta kaipaa juuri näitä hetkiä: silmiin katselua, napa vasten napaa köllöttelyä. Pidä niistä kiinni! Kuva: iStockphoto

Miksi tästä puhutaan niin vähän: vauvavuosi voi olla ihanaa, rentoa ja palkitsevaa aikaa ja tervetullut tauko oravanpyörässä kiirehtimiseen. 

Pyysimme vanhempia kertomaan, mikä vauva-ajassa on kaikkein parasta.

1. Vauvan hymyn voima

Vauvan hymyssä on jotain, joka osuu suoraan sydämeen. Päivä ei voi olla kovin huono, jos vauva hymyilee, eihän?

Se ilo, jonka vauva sai aikaan! Ei paljon tullut oltua naama mutrussa kotona, edes yksin. Aina sitä löysi sen ilon pienestä ihmisestä.

Se miten onnelliseksi pienen ihmisen voi tehdä ihan pienillä asioilla. Jokaisesta hymystä ja suukosta sydän läikähtää onnesta. 

Aina sitä löysi sen ilon pienestä ihmisestä.

Kun lapsi oppii tunnistamaan isänsä ja ilmaisemaan jälleennäkemisen riemun hymyllä, käsiä vispaamalla ja jokeltamalla. On hankala keksiä, missä hetkessä elämällä olisi enemmän merkitystä.

Vauvan märät haukkauspusut, jotka syövät koko nenän tai posken.

Kun vauvan silmät alkavat loistaa ja tuikkia kuin tähdet, kun hän näkee tutut kasvot.

2. Se onnen määrä

Maailman ihanin vauva, ja tuli juuri meille! Oma lapsi hukuttaa ennen kokemattomaan onnen tunteeseen.

Maagiset yöhetket, kun on vain kaksin hereillä vauvan kanssa, katselee häntä rinnalla ja tuntee, että on niin onnellinen, että tekisi mieli huutaa.

Hetkittäin päälle vyörynyt ylitsepursuavan onnen ja rakkauden tunne, jonka oma vauva saa aikaan pelkällä läsnäolollaan.

Sängyllä pötköttelevä vauva, joka innostuspotkii ja -nyrkkeilee, kun hän villiintyy kattolampun olemassaolosta.

Ylitsepursuavan onnen ja rakkauden tunne, jonka oma vauva saa aikaan pelkällä läsnäolollaan.

Yöimetyksellä kainalossa pötköttävän vauvan silkkinen, lämmin pää. Mikään muu ei tunnu silittäessä samalta.

Onni, joka tuntuu niin paljon, että sattuu ja itkettää.

Kokemus siitä, että tuolle pikkuiselle olen maailman tärkein ja hän on minulle koko maailma. 

3. Päivien rentous – aurinko, linnunlaulu ja nukkuva vauva

Perhevapaa voi olla tilaisuus loikata hetkeksi oravanpyörästä. Vauva ei välitä aikatauluista, ja kerrankin vanhemmankaan ei tarvitse.

Rauha, harmonia ja sellainen kiireettömyys, kun mennään vaan vauvan aikataulussa.

Rentous, jonka saavuttaa itse muutaman ensikuukauden jälkeen, kun päivärutiinit alkavat naksahtaa kohdilleen.

Vauvan kanssa voi ja pitää istuskella, katsella, lässyttää, sylitellä, pötkötellä...

Vauvaloma voi olla todellista luksuslomaa parhaassa mahdollisessa seurassa: pitkiä aamukävelyitä, leppoisia kahvitteluhetkiä ja tapaamisia ystävien kanssa. 

Ihanimpia olivat vaunulenkit päivänvalon aikaan. Suosikkireittini kulki lähimetsän poluilla: aurinko, linnunlaulu, nukkuva vauva.

Vauva downshiftaa vanhempiensa elämänrytmiä. Vauvan kanssa voi ja pitää istuskella, katsella, lässyttää, sylitellä, pötkötellä...


Vauvan viisas katse, silkkisen pään silittäminen. Mikään muu ei tunnut samalta.
Vauvan viisas katse, silkkisen pään silittäminen. Mikään muu ei tunnut samalta.

4. Uusi, upea merkitys elämälle

Vauvanhoito sitoo mutta myös palkitsee: kun pieni pitää sormesta kiinni, tietää, ettei kukaan ole hänelle tärkeämpi.

Ikinä muulloin kuin ihan pientä vauvaa hoitaessa ei ole niin selvää tunnetta siitä, että minäkin olen tärkeä. Että juuri nyt minulla on elämässä tehtävä, jota ei voi tehdä ihan samalla tavalla kukaan muu.

Minulla on elämässä tehtävä, jota ei voi tehdä ihan samalla tavalla kukaan muu.

Se tunne kun vauva ottaa pikkukädellään kiinni sormesta katsoo silmiin, huokaa tyytyväisenä ja nukahtaa.

Lapsi/lapset tekevät pariskunnasta perheen.

5. Ylpeys vauvan uusista taidoista

Äsken hän vasta syntyi, nyt hän osaa jo vaikka mitä. Vauva ihmettelee maailmaa, vanhempi sitä, miten voi olla noin pikkuruinen mutta noin täydellinen.

Oman vauvan (ja taaperon) kielen ja ajattelun kehittymistä on aivan käsittämättömän hienoa seurata. Se on parasta maailmassa! 

Hienoja hetkiä ovat kaikki oivaltamisen ja oppimisen ilot. Esimerkiksi liikkeelle lähtö, konttaus, taputtaminen tai tutun hahmon löytyminen kirjasta.

Oman vauvan kehittymistä on aivan käsittämättömän hienoa seurata. Se on parasta maailmassa!

No onhan se nyt ihastuttavaa, kun on elämässä ihminen, jolle maailma on kerrallaan yhden huoneen kokoinen, mutta siitäkin riittää ihmettelemistä vaikka koko illaksi. 

6. Napa napaa vasten köllöttely

Ei kai ole mitään ihanampaa kuin pienen ihmisen lämpö ja luottamus vieressä, ihan lähellä.

Napa napaa vasten köllöttely, ihanien pienten varpaiden nuuskuttelu.

Ne pienet silmät, jotka tuntuvat katsovan sieluun saakka.

Yhteiset imetys- ja kantoliinahetket. Ne pienet silmät, jotka tuntuvat katsovan sieluun saakka. 

Vastaheränneen vauvan lämmin pötkylävartalo.

Kun vauva nukahtaa minua vasten ja tuhisee.

Vierailija

Voiko näin onnellinen ollakaan? 6 ihaninta asiaa, joita kukaan ei kertonut sinulle vauva-ajasta

Ei voi kyllä enää kauempana olla meidän vauvatodellisuudesta😂😂😂 Vuosi huutoa, itkua, kitinää, vaipanvaihto- ja ruokataistelua, kiemurtelua, kiukuttelua ja lisää huutoa. Oikein ihanaa, rentoa ja palkitsevaa aikaa my ass😂🙈 Kiva jos jollakin on! Lapsi on suloinen ja rakas mutta onhan tämä vauvaelämä ollut suurimmilta osin aika kamalaa.
Lue kommentti
Vierailija

Voiko näin onnellinen ollakaan? 6 ihaninta asiaa, joita kukaan ei kertonut sinulle vauva-ajasta

Minä ainakin olen nauttinut vauvan/vauvojen kanssa. Jos joku ei ole, ei se minun kokemustani mitätöi. Totta kai yöllä joutui heräilemään, mutta ei se minua haitannut. Miksei myös posititiivisesti asiasta voi kertoa? Kauhea valitus, uupumus ja kuoleman kieliessä vaikerrus on jotenkin trendikkäämpää?
Lue kommentti

Mitä pienempi lapsi, sitä herkemmin hengitystiet ärtyvät katupölystä.

Kun kadut pölisevät keväällä, ilmaan nousee pienhiukkasia ja muita epäpuhtauksia. Huono ilmanlaatu ärsyttää aikuistakin ja saa aikaan tuhnuisen olon. Miten se vaikuttaa vauvoihin?

Vauvaikäisillä ja pienillä lapsilla katupölyn vaikutukset ovat jopa suurempia kuin muilla, kertoo lastentautien ja lastenallergologian erikoislääkäri Peter Csonka Tampereen Terveystalosta.

– Mitä pienempi lapsi on, sitä lyhyempi ja kapeampi on nenän ja muiden hengitysteiden putkisto. Siksi nenä menee herkästi tukkoon.

Aikuisilla myös nenäkarvoitus auttaa suodattamaan epäpuhtauksia, mutta vauvoilla karvoitusta on niukasti.

Siitepölyallergiaa ei käytännössä ole alle 2-vuotiailla. Siksi kevään tukkoisuus liittyy vauvoilla usein juuri katupölyyn – ellei lapsella ole jokin infektio, joka käynnistää limantuotannon.

– Joskus katupölyä on niin paljon, että nenän sisäpinnalla ihan näkyy sitä tumma kerros, Csonka kertoo.

Päikkärit ulkona? Vältä kadunreunaa

Jos ilmanlaatu tuntuu huonolta ja pölyiseltä, kannattaako vauvaa nukuttaa ulkona? Csonkan mukaan tilanne kannattaa arvioida omien tuntemusten perusteella. Paikalliset erot ilmanlaadussa ovat isoja.

”Jos tuntuu itsestäkin, että katupölyä on paljon, vauvan nukuttaminen siinä kohdassa ei ole hyvä idea.”

Esimerkiksi omakotitalon sisäpiha metsän reunassa on ilmanlaadultaan hyvin erilainen paikka kuin vilkasliikenteisen kadun reuna pahimpaan ruuhka-aikaan tai parveke kaupungin keskustassa.

– Jos tuntuu itsestäkin ulos mennessä, että katupölyä on paljon, vauvan nukuttaminen siinä kohdassa ei ole hyvä idea, Csonka sanoo.

Vaunulenkeillä on fiksua arvioida katupölyn vaikutusta myös siitä näkökulmasta, missä lapsi on. Esimerkiksi rattaiden sisaristuin saattaa sijaita hyvinkin matalalla, mikä vaikuttaa hengitysilmaan. Rattaiden pyörät, kävelijöiden askeleet ja muu liikenne nostaa ilmaan katupölyä, ja ilmanlaatu voi olla hyvin erilainen aikuisen pään korkeudella kuin puoli metriä kadunpinnasta.

Keliolosuhteitakin kannattaa katsoa. Kuiva sää on ilmanlaadun kannalta huonoin, sateinen keli paras. Jos ulos kadunreunaan on mentävä, vaunujen suuaukon eteen laitettu harso auttaa suodattamaan osan pölystä.

Helpota tukkoisuutta kotikonstein

Katupölyn aiheuttama ärsytys käynnistää nenässä reaktion, jonka tarkoitus on suojata hengitysteitä epäpuhtauksilta. Nenän limakalvot alkavat tuottaa limaa, ja limakalvojen värekarvat tekevät aaltomaista liikettä, joka kuljettaa limaa ja epäpuhtauksia poispäin.

Vauvalla nenän värekarvat eivät poista limaa yhtä tehokkaasti kuin aikuisilla.

Vauvoillakin limantuotanto käynnistyy, mutta kun kehon rakenteet ovat pienempiä, värekarvat eivät poista limaa yhtä tehokkaasti kuin aikuisilla. Lisäksi vauva ei vielä osaa niistää. Seurauksena on tukkoisuus – ja kiukku.

– Vauvat pyrkivät hengittämään nenän kautta, heidät on ohjelmoitu niin. Siksi he hermostuvat tukkoisuudesta niin paljon, Csonka sanoo.

Tukkoisen vauvan oloa voi auttaa keittosuolasumutteella tai -tipoilla. Ne huuhtelevat nenän limakalvoja ja auttavat poistamaan epäpuhtauksia ja limaa. Nenän limakalvoja voi puhdistaa myös nenäimurilla.

Isommilla lapsilla ja aikuisilla nenäkannu on tehokas limakalvojen huuhteluun.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Sormiruokailu on vauvalle kivaa ja turvallista. Nämä välineet tekevät sen helpoksi. 

Kaksi uutta kotimaista kirjaa! Vasemmalla ruokaohjeita ja tukevaa faktaa aloittelevan perheen tueksi, oikealla houkuttelevia reseptejä sekä vertaistukea. Simppeliä sormiruokailua 24,50 e, WSOY. Naperosta nautiskelijaksi 22,80 e, Readme.fi
Kaksi uutta kotimaista kirjaa! Vasemmalla ruokaohjeita ja tukevaa faktaa aloittelevan perheen tueksi, oikealla houkuttelevia reseptejä sekä vertaistukea. Simppeliä sormiruokailua 24,50 e, WSOY. Naperosta nautiskelijaksi 22,80 e, Readme.fi

Ruokailun voi aloittaa hyvin ilman lautasta. Silikoninen tabletti suojaa pöydän pintaa. 14,90 e, geffer.fi.
Ruokailun voi aloittaa hyvin ilman lautasta. Silikoninen tabletti suojaa pöydän pintaa. 14,90 e, geffer.fi.

Sormiruokailu tarkoittaa sitä, että vauva syö itse – käy se sitten käsin tai haarukalla. Välineitä voi opetella käyttämään ihan alusta saakka. Jos haarukalla huitominen hirvittää, ota se välillä pois ja anna takaisin uudelleen rauhallisella hetkellä. Gensen ABC-aterimet 33 e, scandinaviandesigncenter.fi
Sormiruokailu tarkoittaa sitä, että vauva syö itse – käy se sitten käsin tai haarukalla. Välineitä voi opetella käyttämään ihan alusta saakka. Jos haarukalla huitominen hirvittää, ota se välillä pois ja anna takaisin uudelleen rauhallisella hetkellä. Gensen ABC-aterimet 33 e, scandinaviandesigncenter.fi

Sotku lattialla järkyttää vähemmän, kun pöydän alla on suojamuovi. Kolon-lattiasuoja 14,99 e. Ikea.
Sotku lattialla järkyttää vähemmän, kun pöydän alla on suojamuovi. Kolon-lattiasuoja 14,99 e. Ikea.

Suojaa lempipaita. Hihallinen Kladding-ruokalappu 5,99 e, Ikea.
Suojaa lempipaita. Hihallinen Kladding-ruokalappu 5,99 e, Ikea.

Silikonialustan lokeroihin voi asetella koko aterian. Ezpz Happy Mat 24,90 e, ipanainen.fi
Silikonialustan lokeroihin voi asetella koko aterian. Ezpz Happy Mat 24,90 e, ipanainen.fi

Harso toimii ruokalappuna ja siivousrättinä sekä suojaa lattiaa kahvilassa. Done by Deer -harsosetti 11,95 e, ozbaby.fi
Harso toimii ruokalappuna ja siivousrättinä sekä suojaa lattiaa kahvilassa. Done by Deer -harsosetti 11,95 e, ozbaby.fi

Sotku vähenee, usko pois! Sillä välin auttavat kivat välineet sekä zen-asenne. Sweeper & Funnel -setti 69,90 e, finnishdesignshop.fi
Sotku vähenee, usko pois! Sillä välin auttavat kivat välineet sekä zen-asenne. Sweeper & Funnel -setti 69,90 e, finnishdesignshop.fi

Jätskimuottiin voit pakastaa hedelmäsmoothieta. Välipala helpottaa samalla kutiavia ikeniä. 6,99 e, Clas Ohlson.
Jätskimuottiin voit pakastaa hedelmäsmoothieta. Välipala helpottaa samalla kutiavia ikeniä. 6,99 e, Clas Ohlson.

Sosetta lapsi voi syödä itse lusikalla tai pussista. Täytettävä smoothiepussi alkaen 8,90 e. Silikoninen korkki sopii kaupan valmispusseihinkin ja estää sisältöä valumasta ympäriinsä. 10,90 e / 2 kpl, Choomee / ipanainen.fi
Sosetta lapsi voi syödä itse lusikalla tai pussista. Täytettävä smoothiepussi alkaen 8,90 e. Silikoninen korkki sopii kaupan valmispusseihinkin ja estää sisältöä valumasta ympäriinsä. 10,90 e / 2 kpl, Choomee / ipanainen.fi
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.