Kannattaako vauvaa suojella siitepölyltä? Haittaako kevään katupöly vauvaa? Asiantuntija vastaa.

1. Voiko jo vauvalla olla siitepölyallergia?

Allergian puhkeaminen vaatii ensin herkistymisen siitepölylle. Yleensä allergia­oireet siis alkavat vasta noin kaksivuotiaana, kun vauva on elämänsä ensimmäisenä keväänä ensin herkistynyt, ja elimistö on alkanut reagoida siitepölyyn.

Ärsytysoireita vauvalla voi olla aiemminkin, vaikka varsinaista allergiaa ei vielä voi diagnosoida.

Ensimmäiset oireet aiheuttaa yleensä koivu, sillä sen siitepölypitoisuudet ovat isoimpia. Heinäallergia kehittyy hitaammin,­ ja sitä­ voi olla kolme­–neljävuotiailla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kouluiässä lapsista noin joka neljäs on herkistynyt koivulle tai heinille. On tavallista, että jos on jokin siitepölyallergia, herkistyy myös muille.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

2. Mistä tiedän, että se on allergiaa eikä flunssaa?

Allergian oire on nuha, ja nenä vuotaa kirkasta limaa. Flunssassa räkä muuttuu sameaksi ja keltaiseksi.

Allergisen lapsen silmät punoittavat ja kutisevat, ja myös nenä kutisee. Lapsi hieroo silmiä, ja hankaus lisää punoitusta. Lapsi nukkuu huonosti, kun nenä on tukossa. Oireet voivat olla jaksottaisia: kun sade huuhtelee siitepölyn pois, oireet helpottavat hetkeksi.

Oireiden tulkintaa voi sotkea se, että­ pienillä lapsilla on myös paljon virus­infektioita.

Allergia voidaan todeta ihopistokokeella tai verikokeella, mutta testien tulokset eivät pienillä lapsilla ole luotettavia. Vie vuosia, että elimistön kehittämien vasta-aineiden pitoisuudet nousevat testissä näkyvälle tasolle. Vaikka oireet olisivat selvät, testi voi olla negatiivinen.

3. Minulla on allergiaa, onko siis lapsellanikin?

Taipumus periytyy vahvasti. Vanha muistisääntö on, että jos kumpikaan vanhemmista ei ole allerginen, lapsista noin 15 prosenttia on. Jos toinen vanhemmista on allerginen, lapsen todennäköisyys saada allergia on noin 30 prosenttia. Jos kumpikin vanhemmista on allerginen, todennäköisyys nousee yli puoleen.

4. Voiko vauvan allergiaa hoitaa?

Vauvaikäisenkin oireita voidaan helpottaa, vaikkei varsinaista allergiaa vielä voisi todeta.

Lääkäri voi määrätä sopivaa antihistamiinia jo noin puolivuotiaalle. Nenän tukkoisuutta voidaan lievittää sopivalla kortisonisumutteella taaperoiässä, ja silmien kutinaa voidaan helpottaa tipoilla. Lääkkeiden käyttö edellyttää lääkärin tarkkaa ohjetta.

Jos lapsella on oireita ja tukala olo, hänet kannattaa siis viedä lääkäriin ja hakea oireiden mukaista hoitoa – sitä on mahdollista saada.

5. Koivu kukkii, ja taapero saa ihottumaa porkkanasta. Miten se on mahdollista?

Lapsilla on tavallista ristiallergia. Koivun siitepöly sisältää proteiineja, jotka ovat hyvin samankaltaisia kuin monissa tuoreissa hedelmissä ja vihanneksissa.

Kun koivu ärsyttää, esimerkiksi omena tai porkkana voivat aiheuttaa iho-oireita tai kirvelyä suussa. Myös korvien kutina on tavallinen ristiallergian oire.

Kun elimistön allerginen reaktio koivun siitepölyyn vaimenee, omppu ja porkkana sopivat taas.

6. Tuleeko allergisesta nuhasta korvatulehdus?

Joskus niin käy: allerginen nuha edesauttaa välikorvantulehduksen syntymistä. Moni vanhempi on huomannut, että siitepölyallergisella lapsella on usein toukokuussa korvatulehdus.

Pitkä allerginen nuha ja flunssa luovat yhdessä helposti olosuhteet, jossa bakteereja nousee nielusta korvatorvea pitkin välikorvaan, ja korva tulehtuu.

7. Kannattaako vauvaa suojella siitepölyltä?

Jos lapsella on ärsytysoireita, voi hänet nukuttaa päiväunille sisälle. Harso rattaiden edessä ei suojaa kovin hyvin siitepölyltä. Pyykkiä ei kannata kuivattaa keväällä ulkona. Varmuuden vuoksi ei pidä välttää mitään.

Siitepölyn suhteen paras aika ulkoilla on aikainen aamu sekä ilta. Eniten siitepölyä on ilmassa keskipäivän aikaan.

8. Haittaako kevään katupöly vauvaa?

Sekin voi aiheuttaa ärsytysoireita. Maalis-huhtikuussa voi olla vaikea erottaa, tulevatko oireet katupölyn mekaanisesta ärsytyksestä vai lepästä tai koivusta. Katupöly hellittää yleensä huhtikuussa, kun kadut putsataan.

Vauvaa on vaikea suojella katupölyltä. Kotiin ei kannata linnoittautua, eikä harso rattaiden edessä estä hienojakoisen pölyn leijumista vaunuihin. Kaupunkilaisvauvan kannattaa nukkua keväällä päiväunia sisällä.

Asiantuntijat: Helsingin yliopiston kliinisen allergologian professori Mika Mäkelä, lastentautien erikoislääkäri Tiina Tuomela

Sisältö jatkuu mainoksen alla