Kuva: Satu Kemppainen
Kuva: Satu Kemppainen

Pienimmät tyypit aiheuttavat suurimmat ilon läikähdykset. Kannattaa kokeilla, vaikka ruuhkabussissa.

Aamulla sängynpohjalta kuuluva jokellus ja vauvankasvojen mitalta revähtävä hymy. En keksi hetkeä, joka aiheuttaisi samanlaisen, koko kehon läpi hulahtavan ilon ja onnen tunteen.

Usein siihen sekoittuu myös häkeltynyttä kiitollisuutta: edellinen yö saattoi olla huono, vauvalla vääntää vatsaa ja itsellä kiristää hermo. Sängyssä köllöttelee kuitenkin aamulla tyyppi, joka ei näytä vanhoja muistelevan. Olenko ansainnut tällaista vastaansanomatonta hymyä? Osaanhan arvostaa tuota pohjatonta iloa? Uuden aamun tuomaa aina uutta mahdollisuutta.

Sängyssä köllöttelee kuitenkin aamulla tyyppi, joka ei näytä vanhoja muistelevan.

Vauvan ensimmäiset hymyt ovat lähimmille suunnattuja ja toki ihan hengissäsäilymisviettiäkin: kun hymyilen sinulle, ethän voisi kuin rakastaa, helliä ja huolehtia? Pian pieni ihminen kuitenkin testaa valloittavuuttaan myös ulkomaailmaan.

Aina se ei ole helppoa. Olimme kahdeksankuisen tyttäremme kanssa reissussa toisella puolella maailmaa, ja lapsemme sai kahden viikon ajan käsittämättömän määrän iloista huomiota kohtaamiltamme, entuudestaan tuntemattomilta ihmisiltä.

Voi sitä leveää hymyä ja tuikkivia silmiä, jotka sen jälkeen yrittivät sitkeästi ottaa kontaktia ihmisiin täkäläisessä ruuhkabussissa. Eihän se samalla tavalla toiminut, ja hetken päästä, vailla vastakaikua, tyttäreni into hiipui.

Itselleni jäi kuitenkin niiltä ajoilta salainen pahe: täpötäysissä liikennevälineissä, niissä hetkissä, kun äidin tai isän energia menee vaunujen pystyssä pitämiseen tai nyrpeimpien matkustajien olet tiellä -katseiden kestämiseen, hakeudun katsekontaktiin pienten haalarityyppien kanssa ja väläytän ystävällisimmän hymyni.

Vastaus tulee yleensä heti. Ja samassa, ilon läikähdys.

Vauva-lehden pääkirjoitus 11/2017.

Kalapuikoista tulee minulle vieläkin mieleen äitiysvapaa. Niiden äärellä käytiin monta tärkeää keskustelua.

Pian siellä. Tuon kalapuikkoja!

Ystävän viesti pelastaa päivän. Minä ja vauva saamme seuraa.

Äitiysvapaalla on päiviä, jolloin kaikki tuntuu kepeältä. Vaunukoppaan mahtuu tämä kaikki uusi ja ihana, ja päiväkahvi maistuu poikkeukselliselta vapaudelta. Sitten on niitä päiviä, jolloin väsymys harmauttaa mielen, ja koko maailma kutistuu kahvikuppiakin pienemmäksi.

Äitiystävälle voi avata oven yöpuvussa, ilman että on siivonnut tai laittanut ripsiväriä.

On helppo sanoa, mikä äitiystävässä on kullan­arvoista: hän tietää tunteen. Hänelle voi avata oven yöpuvussa, ilman että on siivonnut tai laittanut ripsiväriä. Hän selättää ihan samaa sekamelskaa ja valvottuja öitä.

Toisilla on hätäkahvit, minulla ja ystävälläni oli kalapuikot. Hänen pakastimestaan niitä löytyi aina, minä puolestani taioin lautasille lisukkeet. Keittiönpöydässä jaoimme vauvojen vaiheet, puimme parisuhteen senhetkistä tolaa ja pohdimme, mitä töihin paluu toisi tullessaan.

Näinä iltapäivinä kello ei pysähtynyt kuten niin usein kaksin vauvan kanssa.

Samanlaista mahdollisuutta istahtaa alas, kysyä ja kuunnella, löytää harvoin, kun koko kaveripiiri tempoilee ruuhkavuosissaan.

Kotona ollessa moni asia tuntuu arkisemmalta kuin onkaan. Jälkeenpäin kaipaan montaa asiaa, kuten sitä, että oli aikaa pitää yhteyttä ystäviin. Tiesin tarkalleen, mitä heille kuului.

Samanlaista mahdollisuutta istahtaa alas, kysyä ja kuunnella, löytää harvoin, kun koko kaveripiiri tempoilee ruuhkavuosissaan. Käyttöä olisi jopa niille hitaasti kuluville tunneille.

Kirjoitus on Vauva-lehden 8/2018 pääkirjoitus.

Vuonna 2014 Meidän Perhe -lehden haastattelussa Maria kertoi, ettei lasten saaminen ollut hänelle ja muusikko Reino Nordinille lainkaan itsestäänselvää.  Kuva: Päivi Ristell
Vuonna 2014 Meidän Perhe -lehden haastattelussa Maria kertoi, ettei lasten saaminen ollut hänelle ja muusikko Reino Nordinille lainkaan itsestäänselvää. Kuva: Päivi Ristell

Kuten kahden aiemmankin lapsen kohdalla, myös nyt arkkitehti ja bloggaaja Maria Nordin aloitti vauvan kanssa vessahätäviestinnän eli vvv:n heti synnytyksen jälkeen.

 – Vessahätäviestinnän periaatteen mukaan vauva on tietoinen kehon toiminnasta jo heti synnyttyään. Tavoite ei ole vaipattomuus, vaan kommunikointi vauvan kanssa.

Marian ja hänen aviomiehensä, muusikko Reino Nordin saivat kolmannen lapsensa noin viikko sitten. Vastasyntyneelä on kulunut koko tähänastisen elämänsä aikana vasta kolme vaippaa, koska sille on tarvetta vain kun poistutaan kotoa. Muuten vauva saa olla ilman vaippaa. Häntä pissitetään lavuaariin tai sitä varten kodista löytyville alustoille.

– Tai vaikka teekuppiin kuten tänä aamuna, Maria naurahtaa.

Vessahätäviestinnässä vanhempi oppii tunnistamaan vauvastaan merkit hädästä kuten vaikkapa vauvan pieni kiljahdus, suun suipistus tai epämukava olo. Sen lisäksi käytetään hyväksi ajoitusta.

– Ja tärkeää on luottaa myös vanhemman intuitioon. Pitää antautua järjen ohi tunteelle ja vaistolle, Maria kertoo.

”Minulle vvv ei ole vaivalloista, vaan vähensi stressiä, koska ymmärrän vauvan viestejä.”

Maria kertoo, että vvv tukee varhaista vuorovaikutusta, ja sen on puolestaan todettu tuovan hyötyä hyvinvoinnille ja terveydelle koko elämän ajan. Maria on tehnyt myös Vaipaton vauva -verkkokurssin aiheesta.

– Minulle vvv ei ole vaivalloista, vaan vähensi stressiä, koska ymmärrän vauvan viestejä. Kaikki vauvani ovat itkeneet tavanomaista vähemmän ja olleet hyvin tyytyväisiä. Uskon että tämä liittyy siihen, että vauvat ovat tulleet ymmärretyiksi. 

Ja sitten, kesken haastattelun, vauvalle tuleekin hätä, ja Maria juttelee vauvalle hellästi: Onko pisuhätä? Pisu tuli nyt, noin just hienosti. Hyvä pisu.

Vierailija

Maria Nordin: ”Vessahätäviestintä on kommunikointia vauvan kanssa”

Vierailija kirjoitti: Tuo on ihan pimeä. Ei kannata ottaa kuuleviin korviinsa näitä absurdeja kasvatusmenetelmiä. Ihan normaali kasvatusmenetelmä ennen kuin teollisuus alkoi tuottaa vaippaa. Ei ole mitään erikoista tai ihmeellistä tässä. Sinä voisit vähän matkustella ja harrastaa vaikka kirjallisuutta jos maailmakuvasi laajenisi sieltä omasta navasta.
Lue kommentti