Kuva: Satu Kemppainen
Kuva: Satu Kemppainen

Pienimmät tyypit aiheuttavat suurimmat ilon läikähdykset. Kannattaa kokeilla, vaikka ruuhkabussissa.

Aamulla sängynpohjalta kuuluva jokellus ja vauvankasvojen mitalta revähtävä hymy. En keksi hetkeä, joka aiheuttaisi samanlaisen, koko kehon läpi hulahtavan ilon ja onnen tunteen.

Usein siihen sekoittuu myös häkeltynyttä kiitollisuutta: edellinen yö saattoi olla huono, vauvalla vääntää vatsaa ja itsellä kiristää hermo. Sängyssä köllöttelee kuitenkin aamulla tyyppi, joka ei näytä vanhoja muistelevan. Olenko ansainnut tällaista vastaansanomatonta hymyä? Osaanhan arvostaa tuota pohjatonta iloa? Uuden aamun tuomaa aina uutta mahdollisuutta.

Sängyssä köllöttelee kuitenkin aamulla tyyppi, joka ei näytä vanhoja muistelevan.

Vauvan ensimmäiset hymyt ovat lähimmille suunnattuja ja toki ihan hengissäsäilymisviettiäkin: kun hymyilen sinulle, ethän voisi kuin rakastaa, helliä ja huolehtia? Pian pieni ihminen kuitenkin testaa valloittavuuttaan myös ulkomaailmaan.

Aina se ei ole helppoa. Olimme kahdeksankuisen tyttäremme kanssa reissussa toisella puolella maailmaa, ja lapsemme sai kahden viikon ajan käsittämättömän määrän iloista huomiota kohtaamiltamme, entuudestaan tuntemattomilta ihmisiltä.

Voi sitä leveää hymyä ja tuikkivia silmiä, jotka sen jälkeen yrittivät sitkeästi ottaa kontaktia ihmisiin täkäläisessä ruuhkabussissa. Eihän se samalla tavalla toiminut, ja hetken päästä, vailla vastakaikua, tyttäreni into hiipui.

Itselleni jäi kuitenkin niiltä ajoilta salainen pahe: täpötäysissä liikennevälineissä, niissä hetkissä, kun äidin tai isän energia menee vaunujen pystyssä pitämiseen tai nyrpeimpien matkustajien olet tiellä -katseiden kestämiseen, hakeudun katsekontaktiin pienten haalarityyppien kanssa ja väläytän ystävällisimmän hymyni.

Vastaus tulee yleensä heti. Ja samassa, ilon läikähdys.

Vauva-lehden pääkirjoitus 11/2017.

Hyvä ikä pottaharjoittelun aloittamiseen on yleensä noin vuoden ja kolmen kuukauden tienoilla.

Kun vaipoista luopuminen häämöttää, tärkeintä on leppoisa ilmapiiri: otetaan tämä rennosti.

Lapsen silmissä potta voi olla jännittävä kapistus. Yhtäkkiä pissa ja kakka pitäisi tehdä istuen, potta voi tuntua viileältä ja siihen osuessaan pissakin pitää ääntä. Hui!

Pottaa voikin ensimmäisenä kokeilla rohkea nalle, tai potalla voi käydä istuskelemassa vaatteet päällä. Ja kyllä, (puhtaan) potan saa laittaa vaikka päähän! Potasta tulee tuttu ja kiva asia.

Suotuisa aika pottatreenien aloittamiseen on yleensä noin vuoden ja kolmen kuukauden tienoilla tai kun lapsi malttaa muutenkin istua hetken aloillaan, esimerkiksi television ääressä.

Taaperon kiinnostus isompien lasten pottailuun tai siihen, miten äiti ja isä käyvät vessassa, on myös merkki siitä, että potta on tervetullut taloon.

Tärkeintä ei ole tuotos, vaan totuttelu.

Sitten onkin hyvä muistaa, että kuivaksi opettelu ei ole kilpailu. Vaikka naapurin Oiva jo osaisi, vertailu kannattaa unohtaa. Jokainen lapsi oppii kuivaksi – omassa tahdissaan.

Ensimmäiset pottakokeilut kannattaa ajoittaa esimerkiksi lounaan ja päiväunien väliin ja lukea potalla vaikka pieni kirja. Tärkeintä ei ole tuotos, vaan totuttelu.

Ja kun pottaan sitten ilmestyy jotain, on yhteisen ilon aika!

Asiantuntijana MLL:n Vanhempainpuhelimen päivystysohjaaja Laura Pilkama

3 x näin se sujuu

  • Aloita pottailu silloin, kun arjessa ei ole muita suuria muutoksia meneillään.
  • Älä stressaa takapakeista. Kiinnostus pottailuun saattaa välillä kadota mutta palaa kyllä.
  • Kehu onnistumisista!
Julisteessa on asukokonaisuus -20 asteesta + 20 asteeseen. Koko juliste aukeaa alla olevasta pdf-linkistä. Kuvitus: Satu Kettunen
Julisteessa on asukokonaisuus -20 asteesta + 20 asteeseen. Koko juliste aukeaa alla olevasta pdf-linkistä. Kuvitus: Satu Kettunen

Ei liian kuuma eikä liian kylmä. Sopivan pukeutumisen salaisuus on kerroksissa.

Tulosta alta A4-kokoinen juliste ja heitä pukeutumisongelmille hyvästit! Katso myös 5 ohjetta ja materiaaliopas taaperon talvipukeutumiseen.

...