Simppeliä sormiruokailua ja Naperosta nautiskelijaksi ilmestyvät molemmat maaliskuussa 2018.
Simppeliä sormiruokailua ja Naperosta nautiskelijaksi ilmestyvät molemmat maaliskuussa 2018.

Hyviä uutisia, vauvaperheet: tänä keväänä ilmestyy peräti kaksi uutta kotimaista sormiruokailukirjaa. Nyt selviää, millaisia ne ovat.

Marjut Ollila: Simppeliä sormiruokailua (WSOY)

Kirjan ilme: Yksinkertainen ja pelkistetty – nimensä mukainen siis – kuvitusta myöten. Tyylikäs kirja!

Kirjan idea: Tarkka ja ohjeistava tietopaketti kiinteitä ruokia aloittelevan vauvan perheelle. Asiaa, mutta rennossa paketissa, joten kiva lukea. Kirjoittaja kuvailee kiinteiden ruokien aloittamista näin: ”Vauva voi jo ensimmäisestä ateriastaan lähtien sormiruokailla. Sormiruokaileva vauva saa syödessään olla alusta asti aktiivinen toimija ja ruokapöydä tasavertainen jäsen. Aikuisen tehtävä on päättää, mitä vauvalle sopivaa ruokaa laitetaan tarjolle.” 

Kenen tekemä? Kirjan tekijä on Simppeli sormiruokakeittiö -yhteisön perustaja, Vauvan kolumnisti ja kolmen lapsen äiti Marjut Ollila, joka kirjoittaa blogia sekä kertoo perheensä kuulumisia Instagramissa. Asiantuntijaneuvoja kirjaa varten Marjut on saanut muun muassa neuvolalääkäriltä, lapsiin erikoistuneelta fysioterapeutilta, ravitsemusterapeutilta sekä ensiapukouluttajalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Millaisia reseptejä? Jaoteltu iän sekä raaka-aineiden mukaan. Valtaosa resepteistä sopii puolivuotiaalle ja sitä vanhemmalle. Paljon pötköjä, lättyjä ja pyöryköitä, jotka ovat muodoltaan mukavia sormiruokailijan käteen. Paljon kasvisruokia, mutta sekasyöjiäkään ei ole unohdettu. Aikuinen toivoisi lisää tuunausvinkkejä, jotta isompi osa resepteistä taipuisi vanhemmankin makuun.  

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Mitä kerrotaan imetyksestä? Kirja korostaa, että maito on alle yksivuotiaan tärkein ravinnonlähde ja auttaa pohtimaan imetyksen riittävyyttä sekä tarvittaessa sen tehostamista. Käsittelee lämpimän vauvalähtöisesti myös vauvantahtista pulloruokintaa sekä sitä, auttaako kiinteä ruoka parempiin yöuniin. Harvoin auttaa.

Suositusten mukaan vai niiden vierestä? Ohjeet ja reseptit on laadittu THL:n ravitsemussuosituksia noudattaen. 

Tärkeintä sormiruokailussa? Marjut Ollila: ”Tärkeää on, että aikuisella on oikeaa tietoa sormiruokailusta ja että vauva saa ruokailla aina omaan tahtiinsa. Kun aikuinen tietää, mitä ollaan tekemässä ja hän malttaa kuunnella vauvansa antamia vinkkejä, pöydässä saa viettää iloisia ja turvallisia ruokahetkiä.” 

Anni Lehti, Minna Vauhkonen, Anja Mahrenholz: Naperosta nautiskelijaksi. Ihania reseptejä sormiruokailuun koko perheelle (Readme.fi) 

Kirjan ilme: Pastellinen ja hempeä. Herkullisia reseptikuvia sekä viileän tyylikästä lifestyle-kuvaa. Kaunis kirja! 

Kirjan idea: Tarjoaa vertaistukea ja fiilistelyä kiinteitä aloittavan vauvan vanhemmille. Kirjoittajat kertovat: ”Vaikka kirjamme tarjoaa pääasiallisesti reseptejä sormiruokailuun, mielestämme yhtä ainoaa oikeaa tapaa kiinteiden tarjoamiseen ei ole, sillä perheitä ja lapsia on erilaisia. Yhdelle sopii sormiruokailu ja toiselle taas aluksi pelkät soseet. Joillekin kultainen keskitie voi olla mieluisin  vaihtoehto, ja tällöin lapsi voi ruokailla sekä itse sormin että syötettynä.”

Kenen tekemä? Kirja on bloggaajakolmikon teos: pienen tytön äiti Anni Lehti kirjoittaa Puolukkaposki-blogia, Minna Vauhkonen ja Anja Mahrenholz ovat molemmat kahden lapsen vanhempia ja kirjoittavat Kiddielicious Kitcheniä.

Millaisia reseptejä? Houkuttelevia ja ajankohtaisia! Ne ovat tämän kirjan parasta antia. Jaoteltu aamiaisiin, lounaisiin, välipaloihin, päivällisiin ja iltapaloihin. Kaikki reseptit sopivat sekä vauvoille että aikuisille – iso plussa tästä! Paino kasvis- ja kalaresepteissä. Paljon sormiruokailun klassikkomuotoja pyöryköitä, muffineja suolaisina ja hedelmäisinä sekä ja vohveleita, mutta myös leivontaa, ravioleja ja smoothieta. 

Mitä kerrotaan imetyksestä? Kirja muistuttaa, että äidinmaito tai korvike on vauvavuoden tärkein ravinto. Kertoo, että kiinteissä ruuissa sopiva ateriarytmi on 4–6 päivässä, mutta ei kerro, että kiirettä ei ole: tämä ateriamäärä tarvitsee saavuttaa useimmiten vasta lähellä yhden vuoden ikää.

Suositusten mukaan vai niiden vierestä? Joissakin resepteissä on mukana babypinaattia tai myskikurpitsaa, vaikka niitä ei suositella virallisesti alle vuoden ikäisille. Muissa maissa ne tosin ovat tavallisia vauvanruokia. Resepteissä myös pieniä määriä tuoreita yrttejä.

Tärkeintä sormiruokailussa? Anni Lehti: ”Tärkeintä on antaa vauvan tutustua ruokaan rauhassa ja omassa tahdissaan maistellen, haistellen, katsellen ja tutkien. Ruokailu on alkuun leikkiä ja tutkimusmatka makujen maailmaan.” 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla