Puhdasta tulee! Pieni lapsi tarvitsee pesuaineita vain harvoin. Kuva: iStockphoto
Puhdasta tulee! Pieni lapsi tarvitsee pesuaineita vain harvoin. Kuva: iStockphoto

Harkiten kosmetiikan kanssa. Pienet lapset saattavat olla herkempiä kaikille kemikaaleille.

1. Lorautanko vauvan kylpyveteen pesuainetta?

Vauva ei tarvitse pesuainetta. Kylpyveteen voi tiputtaa muutaman tipan öljyä, erityisesti jos iho on kuiva. Ihoa ei huuhdella kylvyn jälkeen. Vauvan voi pestä myös apteekin perusvoiteella.

Taaperon hiustenpesuun riittää tavallisesti vesi. Perusvoidettakin voi kokeilla, jos hiukset ovat likaiset.

Sampoot, saippuat ja kylpyvaahdot sisältävät muiden ainesosien, esimerkiksi juuri säilöntäaineiden ja hajusteiden lisäksi ihoa kuivattavia tensidejä. Lasten tuotteissa monesti käytetty ”mieto” on markkinointisana, lainsäädäntö ei määrittele sen käyttöä.

2. Saako pikkulapsi käyttää käsidesiä?

Lasten käsien pesuun riittävät mainiosti vesi ja saippua. Käsidesiä voi käyttää satunnaisesti ja aikuisen valvonnassa, esimerkiksi vatsataudin yhteydessä.

3. Entä vauvan peppupyyhkeet, voiko niitä käyttää huoletta?

Jos kosteuspyyhkeet sisältävät hajusteita ja säilöntäaineita, niitä ei pitäisi käyttää päivittäin tai kotioloissa. Pepun pesuun voi käyttää perusvoidetta, jos vesi ei tunnu riittävän.

Kosteuspyyhkeet ovat käteviä kahvila- ja kerhoreissuilla, mutta silloinkin kannattaa valita hajusteeton tuote.

4. Reagoivatko pienet lapset kosmetiikan kemikaaleihin herkemmin kuin aikuiset?

On mahdollista, että lapset ovat aikuisia herkempiä kaikille kemikaaleille, ei vain kosmetiikan ainesosille, koska elimistön kehittyminen on vielä kesken. Kolme ensimmäistä ikävuotta on kehityksen kannalta kriittisin ajanjakso.

Kosmetiikassa kannattaa huomioida, että lasten iho on ohuempi ja sen pinta-ala on painoon suhteutettuna isompi kuin aikuisten. Käyttömäärien tulisi siis olla minimaalisia ja tuotteiden turvallisia.

5. Pitäisikö parabeeneja varoa?

Parabeenit ovat yleisiä kosmetiikkatuotteissa käytettyjä säilöntäaineita. Terveyden ja hyvinvoinnin laitoksen mukaan sallittujen parabeenien ei uskota aiheuttavan terveysriskiä, mutta tilanne on seurannassa. Vaikka parabeenien on arveltu aiheuttavan kosketusallergiaa ja lisäävän rintasyövän riskiä, ne ovat yksi turvallisimmista säilöntäaineryhmistä, koska niille allergisoituminen on todella harvinaista.

Ihovoiteiden parabeenit saattavat voimistaa UV-säteilyn haittavaikutuksia.

6. Onko luonnonkosmetiikka vauvalle ja äidille turvallisempi vaihtoehto kuin tavallinen?

Allergiaoireita voi tulla kaikista ainesosista, sekä luonnosta peräisin olevista että synteettisistä. Monissa luonnonkosmetiikkavalmisteissa on kasviperäisiä uutteita, jotka voivat sisältää useita kemikaaleja. Luonnonkasveista eristetyt ainesosat eivät välttämättä aina ole niin puhtaita kuin synteettisesti valmistetut.

Kosmetiikkalainsäädännön mukaisetkin tuotteet voivat aiheuttaa esimerkiksi ärsytysoireita tai allergisia reaktioita, koska herkistyminen on aina yksilöllistä. Asiaa voisi verrata ruoka-aineallergioihin: yksi saa terveyshyötyjä pähkinöistä, mutta toiselle ne voivat aiheuttaa vakavan allergisen reaktion.

Kaikkia EU:ssa myytäviä kosmeettisia valmisteita koskee sama lainsäädäntö. EU-alueella myytävä kosmetiikka on turvallista, kunhan sitä käytetään oikein. Kaikki kemikaalit, myös kosmetiikka, on hyvä säilyttää pienten lasten ulottumattomissa.

Jutun asiantuntijoina tarkastaja Anna Vuori Tukesista ja terveydenhoitaja Ellen Björkman Espoon kaupungilta.

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.