Vastaa vauvan hätään lohdutuksella, iloon ilolla. Vauva kertoo itse, kun hän haluaa omaa rauhaa, Leea Mattila neuvoo.

Sarjassa lapsi- ja perhepsykologi Leea Mattila vastaa Vauvan lukijoiden kysymyksiin.

Odotan ensimmäistä lastani ja pohdin jo etukäteen sitä, minkä ver­ran huomiota lapseni synnyttyään tar­vitsee. Osaanko antaa sitä riittävästi? Milloin kännykän käyttöni va­hingoittaa vauvaa? Saanko tehdä sitä ollenkaan vaikkapa imettäessä?

Mietin sitäkin, tarvitseeko vauva omaa rauhaa missään tilanteessa, vai onko minun tärkeintä viihdyttää häntä aina hänen ollessaan hereillä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vanhemmaksi tullessaan moni on aluksi ulalla – vauva kun ei saavu käyttöohjeella varustettuna. Pienokainen on kuitenkin syntyessään täysin valmis vuorovaikutukseen. Hän ilmaisee itseään katseella, äänellä ja eleillä. Näitä seuraamalla ja niiden takana olevia vauvan tunteita, oloja ja tarpeita arvuuttelemalla kanssakäymiseen löytyy vähitellen onnistumisia ja ymmärrystä siitä, mitä juuri oma vauva tarvitsee. Reitti siihen käy usein myös yrityksen ja erehdyksen kautta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kun vauva kääntää päänsä poispäin, hän ilmaisee tarvetta rauhoittua omiin ajatuksiinsa.

Vauva tekee vuorovaikutusaloitteita jo vastasyntyneenä ja tarvitsee niihin vastauksia, kuulluksi tulemisen kokemuksia. Toisinaan vauva saattaa kääntyä poispäin ja ilmaista siten tarvetta rauhoittua omiin ajatuksiinsa. Hätääntyessä häntä pitää lohduttaa, iloon vastata ilolla. Tällainen vastavuoroisuus rakentaa tunneyhteyttä ja lujittaa suhdetta.

Ruokintahetki on erityisen herkkä vuorovaikutustilanne. Monen aistin kautta tuleva hoiva täyttää sekä vauvan että vanhemman hyvän olon tunteella. Lämmin maito, pehmeä syli, lempeä katse ja soinnikas ääni kyllästävät olon turvallisuudella ja yhteydellä.

Voit toki olla välillä kännykällä vauvankin kanssa, kunhan käytät maalaisjärkeä. Älylaitteen verkostot voivat ilahduttaa ja tuoda inhimillistä jaksamista vanhemmalle. Satunnainen yhteyden katkeaminen lapseen ei haittaa, kunhan vanhempi palauttaa sen taas seuraavassa hetkessä.

Havainnoi häntä, anna vauvan johtaa.

Sen sijaan pitkäaikaisella, jatkuvalla yhteyden puuttumisella saattaa olla rajuja seurauksia. Silloin vauva alkaa vähitellen kokea pettymystä ja jäädä vaille tarpeidensa täyttymistä. Tämä voi vaikuttaa kokonaisvaltaisesti hänen kehitykseensä.

Vauva väsyy seurusteluun ajoittain ja tarvitsee ehdottomasti omaakin rauhaa. Havainnoi häntä, anna vauvan johtaa. Pieni vauva kertoo sinulle kyllä reaktioillaan, kun on jäänyt liian kauan omiin oloihinsa ja alkaa taas kaivata seuraa.

Turhasta huolehtimisesta ja syyllistymisestä kannattaa hellittää, sillä kaikeksi onneksi kyllin hyvään vuorovaikutukseen mahtuu myös arjen pieniä virheitä. Rentoa vauvavuotta!

Sisältö jatkuu mainoksen alla