Puolivuotias Joel ja ihan ensimmäinen sormiruoka-ateria. Kuva: <span class="photographer">Sormet suuhun -blogi</span>
Puolivuotias Joel ja ihan ensimmäinen sormiruoka-ateria. Kuva: Sormet suuhun -blogi

Vauva voi aloittaa kiinteisiin totuttautumisen myös sormiruualla. Vinkit antoi Sormet suuhun -blogia Vauva.fissä kirjoittava kahden pienen pojan äiti Nina.

1. Sormiruokailun voi aloittaa heti ensimmäisestä kiinteästä ateriasta alkaen, kunhan valmiudet ovat kunnossa: vauva istuu itse selkä suorana ja on kiinnostunut tarttumaan ruokaan ja viemään sen suuhun. Esikoiseni Joel aloitti sormiruokailun viikon yli puolivuotiaana, ja pian aloitamme puoli vuotta täyttävän kuopuksen Leonin kanssa.

2. Sormiruokailu on turvallista, kunhan vanhempi on perehtynyt aiheeseen etukäteen. Ensiaputaitoja on hyvä tuntea sen verran, että osaa tarvittaessa auttaa vauvaa poistamaan ruuan nielusta. Moni pelästyy vauvan kakomista tai yskimistä. Se on kuitenkin luonnollinen reaktio, jonka avulla vauva oppii säätelemään ruuan kulkua. Vauvoilla luontainen kakomisrefleksi on jo kielen keskiosassa, edempänä kuin isommilla lapsilla. Kun vauva kakoo, se ei ole merkki siitä, että ruoka olisi lähellä hengitysteitä. Vauva tarvitsee apua ruuan poistamiseen nielusta, jos hän on hiljaa ja vaikuttaa hätääntyneeltä. Meillä näin ei ole käynyt kertaakaan.

3. Älä tuputa. Vauva saa päättää, mitä ja miten paljon syö. Kun vauva saa tutustua ruokaan omassa tahdissaan, hän ei nirsoile. Esikoiseni ihan ensimmäinen ateria oli höyrytettyä parsakaalia ja porkkanaa sekä banaania. Hän nappasi ensin parsakaalin kukinnon suuhunsa, ja tykkää siitä edelleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

4. Siedä sotkua. Alkuun ruokaa menee enimmäkseen muualle kuin mahaan asti. Vauva tunnustelee ruokia sormin, maistelee ja työntää ruokaa ulos suupielistä. Se kuuluu asiaan. Sormiruokailussa kehittyy myös vauvan sorminäppäryys.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

5. Imetä ennen sormiruoka-ateriaa. Ruoka-aineisiin totuttelu sujuu usein paremmin, kun vauvalla ei ole kiljuva nälkä. Maito on vauvan tärkein ravinnonlähde pitkään.

6. Paloittele kasviksia vauvalle noin nyrkinkokoisiin paloihin, joista vauva saa itse jyystettyä sopivia suupaloja. Jos vanhempi pelkää vauvan kakomista, hyviä ovat esimerkiksi kypsä avokado ja banaani, jotka muussaantuvat helposti suussa.

7. Sormiruokia voi myös kokata itse. Helppo aloitusruoka on esimerkiksi apinaeväs.

8. Kahvilassa tai ravintolassa sormiruokailu onnistuu myös hyvin. Olen aina saanut vauvalle omalle lautaselle pyydettäessä esimerkiksi kurkkusiivuja tai pehmeäksi höyrytettyjä kasviksia. Yhteiset ruokahetket ovat nautinto, kun voi seurata lapsen iloa ja syödä itse samalla.

Sormet suuhun -bloggaajan perheessä on kaksi pientä poikaa: ruokaa rakastava taapero ja pian sormiruokailun aloittava pikkuveli. Lue blogia vauva.fi/sormetsuuhun

Miten luulet ”Apuuva ja vielä kerran sama”, että vauvat söivät tuolloin ”muutama tuhat vuotta sitten” kun ei ollut Pilttejä tai blendereitä? Sormiruokailu on todella luonnollista, eikä mikään uusi muotivillitys 😊 Ja siinä vasta mennään vanhemman ehdoilla kun ei tarvitse syöttää vauvaa vaan voi syödä yhdessä vauvan kanssa 💗

Apuuva ja vielä kerran sama

Voi h...tti seuraavaksi varmaan vauvat laitetaan auton rattiin. Aluksi voi tulla vähän kolhuja ja haavereita, mutta kyllä se siitä oppii jos pysyy hengissä kunnes pääsee autokouluun. Mikä tätä maailmaa riivaa kun tuntuu että nykyään kaikki, ihan kaikki pitää tehdä vauvojen, taaperoiden ja lasten ehdoilla. Ei meitä olisi olemassakaan jos muutama tuhat vuotta sitten olis alettu elelemään vauvojen ehdoilla. Leijonat, hyeenat yms. petoeläimet olis syöneet niin vanhemmat kuin vauvatkin.

Sisältö jatkuu mainoksen alla