Lapselle lukemisella on yhteys parempaan koulumenestykseen ja koulumyönteisyyteen. Kuva: <span class="photographer">Mirkka Golnick</span>
Lapselle lukemisella on yhteys parempaan koulumenestykseen ja koulumyönteisyyteen. Kuva: Mirkka Golnick

Kaikille vuosina 2019–2021 syntyville vauvoille jaetaan kirjalahja neuvolassa.

Miten tuoreita vanhempia voitaisiin kannustaa lukemaan lapselleen? Suomen Kulttuurirahaston ja eduskunnan yhteishanke tarttuu tähän lahjoittamalla kaikille vauvoille kirjalahjan. Hankkeella pyritään varmistamaan kaikille tasavertaiset mahdollisuudet lukemiseen ja lapsen kielellisen kehityksen tukemiseen.

– Lapselle lukeminen on merkityksellistä lapsen koko kehitykselle. Vanhempien merkitys lapsen lukutaidolle on ratkaisevinta ennen kuin lapsi oppii itse lukemaan, hankkeessa mukana kansanedustaja Sari Sarkomaa sanoo.

Suomen Kulttuurirahasto panostaa Lukulahja lapselle -ohjelmaan 1,2 miljoonaa euroa. Se mahdollistaa kaksi lastenkirjaa, jotka kustannetaan erityisesti tätä tarkoitusta varten. Lisäksi eduskunta on päättänyt nostaa Lukukeskuksen määrärahaa, mikä mahdollistaa lukemisen merkityksestä kertovan materiaalien tuottamisen.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

– Uskon sen vaikuttavan myönteisesti suomalaislasten lukutottumuksiin, perhe- ja peruspalveluministeri Annika Saarikko toteaa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– On hienoa, että neuvoloiden kautta voimme tavoittaa kaikki uudet vauvaperheet, kannustaa Suomen Kulttuurirahaston hallituksen puheenjohtaja Jari Sokka.

Vanhempien asenne lukemista kohtaan muuttunut kielteisemmäksi

Suomalaisten vanhempien asenne lukemista kohtaan on muuttunut kielteisemmäksi: jopa 16 prosenttia suomalaisvanhemmista kertoo pitävänsä lukemisesta vain vähän.

Tutkimusten mukaan lapsen tulevaisuuden mahdollisuuksiin vaikuttaa enemmän se, kuinka paljon kotona luetaan, kuin perheen muut lähtökohdat tai taloudellinen tilanne. Siksi varhaisilla lukukokemuksilla on ratkaiseva merkitys osaamiserojen kaventamisessa ja tasa-arvon lisäämisessä. Jo vauva-aikana aloitetut lukuhetket tukevat lapsen kielellistä kehitystä ja perheen välistä vuorovaikutusta. Lapselle lukemisella on yhteys parempaan koulumenestykseen ja koulumyönteisyyteen.

– Mitä aiemmin lapset saadaan kirjojen äärelle, sitä todennäköisemmin he innostuvat lukemisesta myös myöhemmin, kertoo Jari Sokka Suomen Kulttuurirahastosta.

Vierailija

Just. Seki miltsi sitten kankkulan kaivoon... Eikö tuossa tullut ilmi oleellinen: vanhempien lukutaito on vähentynyt. Siinä ei ilmaiset kirjat auta. Ne, jotka haluaa lapsilleen lukea, löytävät kirjoja, vaikka sitten ilmaiseksi kirjastosta, jos ei ole halukkuutta/varaa ostaa. Ne jotka eivät lukemisesta piittaa, eivät lue lapsilleen, vaikka vauva sais rekkalastillisen ilmaisia kirjoja...

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla