Vauvan mielestä maitoa voi tulla liian vähän tai liian hitaasti. Tai sitten tulvia aivan liian vuolaasti. Kuva: iStockphoto.
Vauvan mielestä maitoa voi tulla liian vähän tai liian hitaasti. Tai sitten tulvia aivan liian vuolaasti. Kuva: iStockphoto.

Kun vauva menee imemislakkoon ja saa rintaraivarit, äidiltäkin saattaa päästä itku.

Moni äiti pelästyy, kun vauva ei tavanomaiseen tapaansa hamuakaan rintaa vaan kääntää päänsä pois, itkee kovaäänisesti ja kieltäytyy kerta kaikkiaan imemästä.

Kyse on imemislakosta eli rintaraivareista, tavallisesta ja ohimenevästä, mutta imettäviä äitejä ahdistavasta vastoinkäymisestä. On turhauttavaa yrittää imettää vauvaa, jolle ei maito kelpaa.

Ennen kaikkea huolestuttaa se, saako lapsi tarpeeksi ravintoa. Lopulta parkuvan vauvan ohella usein vuodattaa kyyneleitä myös epätoivoinen äiti.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miksi vauva hermostuu rintaan?

Imemislakko voi iskeä minkä ikäiseen vauvaan tahansa, mutta tavallisinta se on 4–5 kuukauden ja 8–9 kuukauden iässä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva voi hermostua rintaan monesta syystä. Vauvan mielestä maitoa voi tulla liian vähän tai liian hitaasti. Tai sitten tulvia aivan liian vuolaasti. Ruokailuhetkeä voi häiritä vaikka äidin uusi parfyymi. Tai tämän nauttima lääke tai voimakas mauste, joiden maku välittyy maidon kautta.

Isommalla vauvalla voi vaikuttaa sekin, että ympäristöstä kovin kiinnostuneen mukelon on vaikea keskittyä imemiseen. Vauva on myös saattanut säikähtää jotain, kuten kovaa äkillistä ääntä, imetyksen aikana.

Aina ei ole kyse imemislakosta

Myös kipu imiessä esimerkiksi korvatulehduksen tai hampaiden puhkeamisen aikana voi vaikuttaa. Jo sammas saattaa kipeyttää vauvan suuta niin, ettei imeminen innosta.

Joskus imemislakon syynä on yksinkertaisesti se, että vauva syö liikaa kiinteitä ruokia.

Ihan pienten kohdalla kyse voi olla siitä, että vauvaa on syötetty välillä tuttipullosta tai yritetty pakottaa imemään rintaa.

Joskus vauva ei ole imemislakossa lainkaan vaan muuttaa vaan imemisrytmiään tarpeitaan vastaaviksi. Äiti tulkitsee muutokset helposti lakkoiluksi.

Miten toimia, kun rintaraivarit iskee?

Imemislakon hyvä puoli on se, että yleensä se menee ohitse parissa päivässä. Äiti voi lohduttautua myös sillä, ettei lakko useinkaan johdu hänestä.

Akuutissa tilanteessa ota itkevä vauva pois rinnalta, rauhoittele, ja yritä vasta sitten uudestaan. Koeta pysyä itse rauhallisena, äläkä missään tapauksessa pakota vauvaa.

Varmista, että vauvalla on hyvä olo. Vaatteet eivät kiristä, eikä ole kylmä tai kuuma.

Kokeile näitä apukeinoja

  • Aseta vauva rinnalle toisessa asennossa kuin yleensä.
  • Rauhoita imetystilanne, karsi turhat virikkeet. Sammuta televisio ja radio.
  • Kokeile imettää vaikka kävellen tai pimeässä istuen. Vauva voi hämmästyä niin että alkaa epähuomiossa imeä.
  • Lisää yösyöttöjä. Unenpöpperössä vauva on helpompi harhauttaa rinnalle kuin virkeänä. Päivällä lakkoileva vauva syö usein öisin.
  • Vähennä tutin ja pullon tarjoamista. Vauvan imemistarve lisääntyy, ja hänet on helpompi saada rinnalle.
  • Kokeile rintakumia. Sen avulla vauva voi tottua uudestaan rinnalle.
  • Kokeile imettää kantoliinassa. Liinassa vauva saa ihokosketuksen, ja hänen olonsa on turvallinen ja rentoutunut.
  • Jos lakkoilu jatkuu, lypsä maitoa jotta maidontulo varmistuisi.
  • Älä huolestu liikaa. Yleensä lakkoilu ei jatku pitkään eikä ympäri vuorokauden. Vauva saa tarvitsemansa ravinnon esimerkiksi juuri yöimetyksestä. Hyvä mittari on seurata, kasteleeko vauva vaippansa säännöllisesti.

Lähteet: LastenneuvolakäsikirjaEnsi- ja turvakotien liitto, Neuvolatyön käsikirja, Helsinki, Tammi

Sisältö jatkuu mainoksen alla