Kun vauva menee imemislakkoon ja saa rintaraivarit, äidiltäkin saattaa päästä itku.

Moni äiti pelästyy, kun vauva ei tavanomaiseen tapaansa hamuakaan rintaa vaan kääntää päänsä pois, itkee kovaäänisesti ja kieltäytyy kerta kaikkiaan imemästä.

Kyse on imemislakosta eli rintaraivareista, tavallisesta ja ohimenevästä, mutta imettäviä äitejä ahdistavasta vastoinkäymisestä. On turhauttavaa yrittää imettää vauvaa, jolle ei maito kelpaa.

Ennen kaikkea huolestuttaa se, saako lapsi tarpeeksi ravintoa. Lopulta parkuvan vauvan ohella usein vuodattaa kyyneleitä myös epätoivoinen äiti.

En ime!

Imemislakko voi iskeä minkä ikäiseen vauvaan tahansa, mutta tavallisinta se on 4–5 kuukauden ja 8–9 kuukauden iässä.

Vauva voi hermostua rintaan monesta syystä. Vauvan mielestä maitoa voi tulla liian vähän tai liian hitaasti. Tai sitten tulvia aivan liian vuolaasti. Ruokailuhetkeä voi häiritä vaikka äidin uusi parfyymi. Tai tämän nauttima lääke tai voimakas mauste, joiden maku välittyy maidon kautta.

Isommalla vauvalla voi vaikuttaa sekin, että ympäristöstä kovin kiinnostuneen mukelon on vaikea keskittyä imemiseen. Vauva on myös saattanut säikähtää jotain, kuten kovaa äkillistä ääntä, imetyksen aikana.

Aina ei ole kyse imemislakosta

Myös kipu imiessä esimerkiksi korvatulehduksen tai hampaiden puhkeamisen aikana voi vaikuttaa. Jo sammas saattaa kipeyttää vauvan suuta niin, ettei imeminen innosta.

Joskus imemislakon syynä on yksinkertaisesti se, että vauva syö liikaa kiinteitä ruokia.

Ihan pienten kohdalla kyse voi olla siitä, että vauvaa on syötetty välillä tuttipullosta tai yritetty pakottaa imemään rintaa.

Joskus vauva ei ole imemislakossa lainkaan vaan muuttaa vaan imemisrytmiään tarpeitaan vastaaviksi. Äiti tulkitsee muutokset helposti lakkoiluksi.

Miten toimia, kun rintaraivarit iskee?

Imemislakon hyvä puoli on se, että yleensä se menee ohitse parissa päivässä. Äiti voi lohduttautua myös sillä, ettei lakko useinkaan johdu hänestä.

Akuutissa tilanteessa ota itkevä vauva pois rinnalta, rauhoittele, ja yritä vasta sitten uudestaan. Koeta pysyä itse rauhallisena, äläkä missään tapauksessa pakota vauvaa.

Varmista, että vauvalla on hyvä olo. Vaatteet eivät kiristä, eikä ole kylmä tai kuuma.

Kokeile näitä apukeinoja

  • Aseta vauva rinnalle toisessa asennossa kuin yleensä.
  • Rauhoita imetystilanne, karsi turhat virikkeet. Sammuta televisio ja radio.
  • Kokeile imettää vaikka kävellen tai pimeässä istuen. Vauva voi hämmästyä niin että alkaa epähuomiossa imeä.
  • Lisää yösyöttöjä. Unenpöpperössä vauva on helpompi harhauttaa rinnalle kuin virkeänä. Päivällä lakkoileva vauva syö usein öisin.
  • Vähennä tutin ja pullon tarjoamista. Vauvan imemistarve lisääntyy, ja hänet on helpompi saada rinnalle.
  • Kokeile rintakumia. Sen avulla vauva voi tottua uudestaan rinnalle.
  • Kokeile imettää kantoliinassa. Liinassa vauva saa ihokosketuksen, ja hänen olonsa on turvallinen ja rentoutunut.
  • Jos lakkoilu jatkuu, lypsä maitoa jotta maidontulo varmistuisi.
  • Älä huolestu liikaa. Yleensä lakkoilu ei jatku pitkään eikä ympäri vuorokauden. Vauva saa tarvitsemansa ravinnon esimerkiksi juuri yöimetyksestä. Hyvä mittari on seurata, kasteleeko vauva vaippansa säännöllisesti.

Lähteet

Lastenneuvolakäsikirja

Ensi- ja turvakotien liitto

Neuvolatyön käsikirja, Helsinki, Tammi

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt