Enterorokko saattaa aiheuttaa kivuliaita rakkuloita nieluun, jalkapohjiin ja kämmeniin. Kuva: iStockphoto
Enterorokko saattaa aiheuttaa kivuliaita rakkuloita nieluun, jalkapohjiin ja kämmeniin. Kuva: iStockphoto

Alle kolmen kuukauden ikäinen vauva kannattaa viedä herkästi lääkäriin, jos hänellä on kuumetta, sanoo lastenlääkäri Jarmo Salo.

Olen puolivuotiaan vauvan äiti, ja minulla on huonoja kokemuksia enterorokosta esikoiseni kanssa. Jos enterorokko tulee vauvalle, miten pientä enterorokkopotilasta voi hoitaa kotona? Milloin hänet kannattaa viedä lääkäriin? Entä hoitoon tai muuten ihmisten ilmoille, koska virus tarttuu niin herkästi?
Rokkokammoinen

Enteroviruksia on useita eri tyyppejä ja niille eri kantoja, ja ne aiheuttavat monenlaisia sairauksia. Suuri osa taudeista on oireettomia tai lieväoireisia.

Tavallisin on lievä ylähengitysinfektio, joka ei ole flunssaa kummempi. Toinen tyypillinen enteroviruksen aiheuttama sairaus on nielutulehdus, jonka oireita ovat kuume ja kivuliaat rakkulat nielussa. Klassisessa enterorokossa on rakkuloita kämmenissä, jalkapohjissa, nielussa ja joskus laajemminkin iholla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Enterorokko ei ole vakava sairaus, mutta enterovirus voi aiheuttaa pienille imeväisille tulehduksen, jonka seurauksena he voivat olla hyvin sairaita ja kipeitä. Silloin tautia ei voi oireiden perusteella erottaa vakavista bakteeri-infektioista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Klassinen enterorokko aiheuttaa kivuliaita rakkuloita kämmeniin, jalkapohjiin ja nieluun.

Enterorokkoa hoidetaan samoin periaattein kuin flunssaa, eli annetaan kipulääkettä tarvittaessa ja huolehditaan riittävästä nesteen ja ravinnon saannista. Nielurakkulat ovat hyvin kipeitä ja voivat aiheuttaa nielemisvaikeuksia.

Vauva on syytä viedä lääkäriin samoista syistä kuin muidenkin oireiden yhteydessä, eli jos hän on huomattavan sairaan ja kipeän oloinen tai hänen vointinsa on muuten vanhempien silmiin huolestuttava. Lääkäriin pitää mennä, jos vauva on esimerkiksi vetelä, vaisu tai ei jaksa syödä.

Alle kolmen kuukauden ikäinen tulee viedä erityisen herkästi lääkärin arvioon, eli käytännössä aina, jos hänellä on kuumetta tai hän vaikuttaa sairaalta.

Enterovirukset lisääntyvät pääasiassa ulosteessa, ja tavallisin tartuntatie on suolistosta käsiin ja käsien kautta suuhun. Virukset leviävät myös pisaratartuntana hengitysteiden kautta.

Enterorokko kestää noin viikon.

Taudin itämisaika on muutamasta päivästä vajaaseen viikkoon, ja taudin tyypillinen kesto on vajaan viikon. Tarttumista ehkäistään samoin kuin flunssia, eli käsiä pesemällä ja puhdistamalla päivittäin pinnat, joihin sairastuneet ja mahdollisesti tartunnan saaneet ovat koskeneet. Erityisiä toimia ei siis tarvita.

Enterovirusta sairastavaa ei pidä eikä kannata eristää, ja hoitoon ja muutenkin ihmisten ilmoille lapsi voi mennä, kun oireet sen sallivat.

Asiantuntijana lastenlääkäri Jarmo Salo.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla