Helpota imetyksen alkua ja lisää maidontuloa oheisilla neuvoilla.

Imettäminen voi takkuilla monestakin syystä. Helpota alkuunpääsyä ja lisää maidontuloa oheisilla neuvoilla.

Pidä vauvaa lähelläsi

Pidä vauvaa iho vasten ihoa, ensimmäisten päivien aikana vaikka koko ajan. Ihokontaktissa vauva pääsee rinnalle halutessaan, stimuloi rintaa ja saa tärkeät pisarat ensimaitoa.

Lähelläsi vauva saa tarvitsemaansa turvaa ja lohtua, ja mielihyvähormoni, oksitosiini, edistää itselläsi maidon herusmisrefleksiä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Koeta kestää maidonnousu

Maito alkaa nousta rintoihin 2.–5. päivänä synnytyksestä. Ja voi, että se voi tehdä kipeää. Rinnat tuntuvat pakkautuneilta ja kovilta, kuin tiiliskiviltä, kudosturvotuksen takia. Kokeneet puhuvat ”maitojen yöstä”.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yritä imettää, vaikka rinnat tuntuvat kipeiltä, se helpottaa. Ja koeta kestää, parissa päivässä tilanne rauhoittuu.

Sitä ennen viileä auttaa: hautominen jääkaapissa säilytetyillä kaalinlehdillä helpottaa monia.

Jos rinnanpäät menevät rikki, kokeile nännivoidetta. Pahassa tilanteessa väliaikaisesta rintakumin käytöstä voi olla apua.

Imetä vauvan tahtiin

Hyväksy se, että vauvalla on tankkauskausia, jolloin et muuta ehdi tehdäkään kuin imettää. Kyse ei ole siitä, että maitosi on loppumassa. Tiheällä imemisellä vauva vain säätelee maitomäärää itselleen sopivaksi.

Vauva saa tarpeeksi ruokaa, kun hän kasvaa, herää pirteänä ja kastelee vaippansa 5–8 kertaa vuorokaudessa.

Imetä yöllä

Maitomäärän ylläpitämiseksi vauvan pitää imeä rintaa 8–12 kertaa vuorokaudessa ensimmäisten kuukausien aikana, eikä se onnistu ilman yösyöttöjä.

Muista, että yösyötöt loppuvat kyllä aikanaan. Yritä levätä päivisin.

Tarkista imuote

Älä työnnä rintaa vauvan suuhun vaan tuo vauva rinnan lähelle hamuamaan. Kun nenä ja nänni ovat kohdakkain ja vauvan pää rinnan tasolla, vauva osaa itse loput.

Tarkista, että vauvan suu on kokonaan auki. Kun imuote on oikea, vauvan imiessä ei pitäisi kuulua mitään ääntä, ainoastaan nieleskelyä.

Pidä huolta itsestäsi

Imettäminen kuluttaa ylimääräistä energiaa, mutta ei enempää kuin parin juustovoileivän verran vuorokaudessa.

Tärkeintä on, että muistat juoda riittävästi, 2–3 litraa päivässä. Vesi, maito ja imetysteet ovat sopivia. Kahvia ei kannata juoda enempää kuin kolme kuppia päivässä.

Lepää aina kun voit. Imetys vaatii voimia!

Asiantuntijana terveydenhoitaja, imetyskouluttaja Laura Merivirta, Neuvola Nuppu

Vierailija

Mulla autto haavoihin sellain nursicare rintasidos. Nännit oli kun purulelu ja tosi kipeet. Kaveri suositteli ja mulla toimi. Autto kpuunki. Ostin jostain verkkokaupasta. Googlettamalla varmana löytyy

Sisältö jatkuu mainoksen alla