Vauvana ja taaperona syttynyt rakkaus kirjoihin ja lukemiseen kantaa pitkälle elämässä. Lue asiantuntijoiden vinkit lukuhetken luomiseen.

– Lapselle ääneen lukeminen vaikuttaa hänen menestymiseensä elämässä vahvemmin kuin perheen sosioekonominen asema, sanoo varhaiskasvatuksen professori Marja-Leena Laakso Jyväskylän yliopistosta.

Mutta miten lapsen saa innostumaan kirjoista? Aloittamalla varhain, Laakso neuvoo. Kun yhdessä lukemiselle järjestää aikaa jo vauvavaiheessa, tavasta muodostuu rutiini ja mahdollisesti alku elinikäiselle lukuharrastukselle. 

Samoilla linjoilla on Päivi Heikkilä-Halttunen kirjassaan Lue lapselle! Opas lasten kirjallisuuskasvatukseen (Atena, 2018).

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Näillä asiantuntijoiden neuvoilla lapsesta kasvaa lukutoukka:

1. Rauhoita lukuhetki

Sulje televisio ja laita puhelin äänettömälle. Lukuhetken ajan lapsi saa aikuisen jakamattoman huomion.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Usean lapsen ja kahden vanhemman perheessä toinen vanhempi hoitaa lukuhetken aikana niitä lapsia, jotka eivät jaksa tai halua osallistua lukutuokioon.

Päivän pisimmän lukuhetken ei tarvitse ajoittua nukkumaanmenoon ja sängyn viereen. Sen aika voi olla vaikka ennen iltapesua tai -palaa, kun on aika laskea vireystilaa.

Valitse luettava tilanteen mukaan. Yöpuulle pieni voi rauhoittua runolla tai lorulla.

2. Muista myös lorut

Lastenkirjojen kieli on hyvää yleiskieltä. Kirjojen avulla lapsi oppii huomaamattaan oikeakielisyyttä, ja sanavarastokin karttuu kuin itsestään.

Satujen lisäksi kannattaa muistaa myös lorut ja runot. Ne auttavat vauvaa tunnistamaan äänen nousevia ja laskevia muotoja ja puheen rytmin. Kun vauva saa kuunnella pienestä pitäen eri muotoisia tekstejä, hän oppii aikanaan taitavaksi kielenkäyttäjäksi.

Kielellä voi leikkiä, ja voit yhdistää siihen vaikka sormileikin. Kieli on hauska väline, jossa on enemmän toiminnan mahdollisuuksia kuin hienoimmassakaan lelussa.

3. Anna lapsen osallistua

Ihan pieni vauva osallistuu lukuhetkeen ilmeillään ja eleillään. Puolivuotias tutustuu kirjaan usein suullaan. Yhdeksänkuinen osoittaa kuvia sormellaan. Vastaa lapsen aloitteisiin hyväksyen ja juttele kuvista, joita hän osoittaa.

Kun lapsi oppii kääntämään kirjan sivuja, kannattaa seurata, millaiset kuvat kiinnostavat lasta ja miltä sivuilta hän hakeutuu nopeasti pois. Kirjan sivulla voi olla jotain pelottavaa.

Kirjoita ylös, mitä lapselle on luettu. Voit täydentää päiväkirjaa lukuhetkistä otetuilla kuvilla. Varhaisesta lukupäiväkirjasta on paljon iloa myöhemmin!

Mitä hyötyä on lukea ihan pienelle vauvalle? Se esimerkiksi auttaa lasta laskemaan kierroksia. Lue lisää:

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla