Erityisherkkyys on synnynnäinen ominaisuus, joka näkyy usein jo vauvaikäisessä.

Onko vauvasi poikkeuksellisen vaativa, ehkä itkuinen ja herkästi hermostuva? Toisaalta oliko hän jo hyvin pienenä tarkkana kuin porkkana?

Piirteet saattavat kertoa erityisherkkyydestä.

Erityisherkkyys on synnynnäinen ominaisuus. Käsitteen on kehittänyt yhdysvaltalainen psykologian tohtori Elaine N. Aron, joka on kirjoittanut aiheesta lukuisia kirjoja. Tänä syksynä ilmestyi suomennos Aronin kirjasta Erityisherkkä lapsi (Nemo).

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Kyse ei ole lääketieteellisestä diagnoosista vaan joukosta piirteitä, jotka yhdessä esiintyessään tekevät ihmisestä erityisherkän.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Aronin mukaan 15–20 prosenttia ihmisistä on erityisherkkiä. Koska erityisherkkyys on synnynnäinen ominaisuus, se ilmenee jo vauvoilla.

Vauvaikäisessä erityisherkkyyttä ei pysty vielä luotettavasti tunnistamaan. On kuitenkin joitakin piirteitä, joita erityisherkiksi myöhemmin todettujen lasten vanhemmat ovat pistäneet vauvassaan merkille.

1. Herkkä reagoimaan ärsykkeisiin.

Osa herkistä lapsista reagoi jo vastasyntyneenä voimakkaasti ärsykkeisiin kuten voimakkaisiin ääniin ja kirkkaaseen valoon. Ärsykkeet saavat vauvan parahtamaan herkästi itkuun.

Vanhemmat tulkitsevat vauvansa ärsykeherkkyyden usein vaativuudeksi. Osa vanhemmista voi myös päätyä ajatukseen, että vauvalla on koliikki. Erityisherkkyydestä johtuva itkuisuus eroaa koliikista kuitenkin niin, että itku usein loppuu, kun vanhempi ymmärtää, mikä vauvaa vaivaa (esimerkiksi vaihtaa märän vaipan tai leikkaa bodysta hankaavan pesulapun pois).

Monet erityisherkät vauvat eivät lopulta itke sen enempää kuin muutkaan vauvat, koska heidän vanhempansa huolehtivat vauvojensa mukavuudesta niin, ettei näillä ole syytä itkeä.

2. Tarkka huomiokyky.

Elaine Aron kertoo kirjassa Mariasta, joka huomasi vauvansa herkkyyden siitä, että tämä havaitsi pieniä vivahteita ja yksityiskohtia jo varhain. Marian vauva myös kykeni ylläpitämään katsekontaktia äitiinsä jo kaksiviikkoisena.

Aron pitääkin vauvan tarkkaavaisuutta erittäin hyvänä herkkyyden osoittimena. Tarkka havainnointikyky säilyy läpi elämän.

3. Rauhan tarve.

Koska erityisherkkä vauva on herkkä reagoimaan esimerkiksi valoihin ja koviin ääniin, hän kaipaa paljon unta ja rauhaa.

Vauva ilmaisee ylivirittyneisyytensä esimerkiksi kääntämällä kasvonsa pois, sätkimällä jalkojaan ja käsiään ja itkemällä.

Erityisherkkää vauvaa ei pitäisikään kuormittaa liiallisilla ärsykkeillä. Sulje tv, vedä verhoja eteen, jos aurinko paistaa kirkkaasti, pue vauva pehmeisiin joustaviin vaatteisiin, vähennä käymistä kauppakeskuksissa ja muissa hälyisissä paikoissa ja pidä vauvaa paljon sylissä ja lähellä itseäsi.

Kun laitat vauvan lepäämään, laske kätesi hänen vartalolleen. Vanhemman käden painolla on yleensä hyvin tyynnyttävä vaikutus herkkään vauvaan.

Elaine Aron kertoo kirjassa tutkimuksesta, jossa syntymästään asti paljon sylissä olleet vauvat itkivät kuuden viikon ikäisinä tunnin vähemmän vuorokaudessa kuin vertailuryhmän vauvat.

Syli tekee hyvää joka vauvalle, oli vauva herkkä tai ei.

Lähde: Elaine N. Aron: Erityisherkkä lapsi (Nemo, 2015)

Lue lisää:

Vauvan aistiyliherkkyys ilmenee levottomuutena

Näin tyynnytät itkevän vauvan

Sisältö jatkuu mainoksen alla