Ilo uudesta taidosta on suuri, sillä istuessaan vauva näkee maailman uudella tavalla ja enemmän muiden korkeudelta. Kuva: iStockphoto
Ilo uudesta taidosta on suuri, sillä istuessaan vauva näkee maailman uudella tavalla ja enemmän muiden korkeudelta. Kuva: iStockphoto

Pienen vauvan selkä kehittyy etenkin lattialla vatsamakuulla jumpatessa. Myös vaihtelevat asennot sylissä ovat hyväksi vauvan kehonhallinnalle.

3 kk: Selkä vahvistuu

Kolmen, neljän kuukauden ikäinen vauva osaa jo kohottaa vatsamakuulla ylävartaloaan kyynärvarsien varaan ja kannattelee päätään hyvin. Tämä punnertaminen on hyvää treeniä selkä- ja hartialihaksille. Kirja tai peili lattialla houkuttelee nostamaan päätä.

Seuraavaksi onkin aika harjoitella pään kääntämistä puolelta toiselle kyynärnojassa. Into vatsallaan oloon kasvaa edelleen, kun vauva neljän, viiden kuukauden iässä oppii tarttumaan toisella kädellä leluihin tässä asennossa.

Niska on jo sen verran vahva, että kun lapsen käsistä tarttuu ja vetää hänet selältään ylös, pää ei retkahda taakse. Selkä on vielä pyöreä ja lihakset heikot, joten vauvaa ei pidä istuttaa. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pientä vauvaa voi pitää loivassa istuma-asennossa sylissä, kunhan vauva nojaa koko painollaan aikuista vasten.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Vauva oppii hallitsemaan päätään ja niskaansa ennen kuin selkää ja lantiota. Seuraavaksi hän alkaa käyttää käsiään, sitten jalkojaan.

Selkä on vielä pyöreä ja lihakset heikot, joten vauvaa ei pidä istuttaa. 

6 kk: Näin sitä istuskellaan

Puolivuotiaana vauva alkaa kiinnostua istumisesta ja istuukin jo hetken tuettuna. Istumista ei kuitenkaan tarvitse eikä pidä erityisesti harjoitella. Tarvittava tasapaino ja ryhti kehittyvät esimerkiksi liikunnallisissa leikeissä vanhemman kanssa.

Kantamis- ja sylittelyasentoja kannattaa vaihdella, jotta vauva saa kokemuksia erilaisista asennoista.

Tässä iässä vauva oppii ottamaan kädellä vastaan sivulle kallistuessaan. Näiden suojareaktioiden kehittyminen auttaa myöhemmin myös konttaamaan oppimisessa. Taaksepäin vauva kellahtaa vielä helposti, joten istuskelu onnistuu mukavimmin pehmeällä viltillä. Syöttötuolissa vauva voi alkaa istua lyhyitä aikoja kerrallaan, kun hän jaksaa pitää selkänsä suorana. 

Istumista ei tarvitse erityisesti harjoitella.

9 kk: Uusia leikkejä istuen

Noin 7–9-kuisena lapsi yleensä oppii istumaan ilman tukea. Hän iloitsee pystyasennosta, josta näkee maailman uudella tavalla, enemmän muiden korkeudelta. Istuminen sujuu yleensä ensin, sen jälkeen myös istumaan nouseminen. 

Pinsettiote onnistuu jo, joten vauva nostelee mielellään pieniä esineitä ja osaa myös vaihtaa leluja kädestä toiseen. Istuallaan on mukava tyhjentää kaapin alahyllyjä tai tarttua hiekkaan pihamaalla. Kun lapsi istuu lattialla ja kurottelee ympärillä olevia leluja, koordinaatio kehittyy.

Konttaaminen on saattanut sujua jo jonkin aikaa tai alkaa nyt. Seuraavaksi voikin alkaa nousta seisomaan sohvaa vasten!

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Onko maailma mennyt todella näin häiriintyneeksi, että lasta pitää opettaa istumaan?

Luitko juttua ollenkaan? Siinähän nimenomaan sanottiin, ettei vauvaa tarvitse opettaa istumaan...

Sisältö jatkuu mainoksen alla