Kuvitus: Matti Pikkujämsä
Kuvitus: Matti Pikkujämsä

Ensimmäinen lapsi saa osakseen aikuisten jakamattoman huomion, mutta myös isoimmat paineet. Entä jos ensimmäinen jääkin ainokaiseksi?

Miten tätä vauvaa hoidetaan? Olenko varmasti tehnyt kaiken oikein? En tohtisi päästää uutta pientä ihmistä hetkeksikään silmistäni!

Ensimmäisen lapsen saaneet vanhemmat ovat usein vähän epävarmoja, huolissaankin.

– Moni tuore äiti seuraa ja noudattaa ohjeita hyvin kirjaimellisesti. Toiseen lapseen suhtaudutaan usein jo huomattavasti rennommin, sanoo kätilö Kristiina Laakso Helsingin yksityisestä äitiysneuvolasta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Ensimmäisen kanssa stressataan enemmän kuin toisen tai kolmannen.

Kristiina Laaksolla on pitkä kokemus odottajien ja tuoreiden äitien kohtaamisesta. Hänen mukaansa vanhempia on toki moneen lähtöön, mutta yleistä on, että ensimmäisen vauvan kanssa vanhemmat stressaavat enemmän kuin toisen tai kolmannen. Stressi saattaa heijastua myös lapseen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Ehkä osittain siksi toinen lapsi onkin usein helpompi ja rauhallisempi, Laakso sanoo.

Joskus tölväistään, että ensimmäinen lapsi on harjoituskappale. Mutta entä, jos se harjoituskappale jää ainoaksi?

Suomalaisista lapsiperheistä 43 prosentissa on vain yksi alaikäinen lapsi. Osaan perheistä syntyy lisää lapsia, mutta kaikki eivät alun alkaenkaan halua enempää, ja toiset eivät toiveistaan huolimatta saa.

Ainoisiin lapsiin liittyy paljon yleistyksiä ja uskomuksia: yksinäinen ja onneton, riippumaton ja ikuinen ulkopuolinen, hemmoteltu ja itsekäs. Miten ainokaisena kasvaminen oikeasti lapseen vaikuttaa?

Plussat ja miinukset

Ensimmäisen vauvan tarpeisiin vanhemmat pystyvät ainakin periaatteessa vastaamaan nopeammin kuin toisen tai kolmannen. He myös ehkä ehtivät leikkiä lapsen kanssa enemmän, lukea hänelle paljon ja käydä vaikka vauvaharrastuksissa. Jos ensimmäinen jää ainoaksi, hänen ei myöhemminkään tarvitse kilpailla aikuisten huomiosta ja rakkaudesta – eikä taloudellisistakaan resursseista.

Toisaalta ainoa lapsi saattaa joutua olemaan paljon yksin ja viihdyttämään itseään, kun sisaruksia ei ole seuraksi. Sukulaiset ja täysin ulkopuolisetkin voivat huomautella, että kyllä lapselle kuuluisi tehdä sisarus leikkikaveriksi.

Painostus ja syyllistäminen on paitsi epäkohteliasta, myös perusteetonta: stereotypiat pitävät harvoin paikkansa.

Ei ole näyttöä siitä, että ainoa lapsi voisi yhtään huonommin kuin sisarusten kanssa kasvanut.

– Ei ole mitään tieteellistä näyttöä siitä, että ainoa lapsi voisi yhtään sen huonommin kuin lapsi, jolla on sisaruksia, sanoo psykologi Silja Salmi.

Jotkut tutkimukset päinvastoin viittaavat siihen suuntaan, että ainokaiset voisivat jopa keskimääräistä paremmin. Esimerkiksi Essexin yliopiston kolmen vuoden takaisessa tutkimuksessa ainoat lapset näyttivät olevan onnellisempia kuin veljien tai siskojen kanssa kasvaneet, jotka olivat usein kärsineet sisarusten kiusaamisesta ja nimittelystä.

80-luvun lopun yhdysvaltalaistutkimuksissa ainoat lapset olivat muita motivoituneempia ja sopeutumiskykyisempiä.

Useimmilla persoonallisuuden alueilla mitään eroja ainokaisten ja sisarusten kanssa kasvaneiden välillä ei kuitenkaan löytynyt. Ylipäätään näyttö suuntaan tai toiseen ei ole järin laajaa.

Entä kaverisuhteet?

Sisarusparvi on varhaisin sosiaalisten taitojen ja vaikeidenkin tunteiden harjoituskenttä. Sisarusten kanssa kasvava lapsi joutuu väistämättä sietämään konflikteja, kateutta ja pettymyksiä.

Ainoan lapsen on opittava näitä taitoja toisenlaisissa tilanteissa.

Ainoan lapsen ei tulisi saada aina kaikkea haluamaansa.

Vanhemmat eivät voi korvata sisaruksia tasavertaisina leikkitovereina tai riitapukareina, mutta hekin voivat tietoisesti opettaa lapselle yhdessäolon pelisääntöjä, jakamista ja toisten huomioon ottamista. Ainoan lapsen ei tulisi saada aina kaikkea haluamaansa. On hyvä oppia odottamaan vuoroaan ja kestämään pieniä pettymyksiä.

– Vanhemman ei pitäisi antaa ykkösellekään koko ajan aivan sataprosenttista huomiota ja koko energiaansa. Liiallinen keskittyminen lapseen voi ruokkia narsistista asennetta, Kristiina Laakso sanoo.

Ainut lapsi pääsee oppimaan sosiaalisia taitoja myös kavereiden kanssa ja esimerkiksi päiväkodissa. Ryhmässä jokaisen lapsen on totuttava jakamaan aikuisen huomio ja kestämään odottelua.

Ikätovereiden seura on kaikille lapsille tärkeää, ja sitä etenkin ainokaisen vanhempien kannattaakin pyrkiä mahdollisuuksien mukaan järjestämään. Riippuu kuitenkin lapsen temperamentista, paljonko hän kaipaa leikkikavereita ja vilskettä.

– Pienelle lapselle riittää usein se, jos hän käy päiväkodissa, Silja Salmi toteaa.

Kaverisuhteita ainokaiset näyttäisivät osaavan solmia siinä missä sisarusten kanssa kasvaneetkin, kertoo alkuvuodesta julkaistu yhdysvaltalaistutkimus. Sen mukaan ainokaisilla oli yhtä paljon ja yhtä hyviä läheisiä ystävyyssuhteita kuin muillakin.

Lapsia laidasta laitaan

Ylisuojeltu vauva, josta kasvaa huomionkipeä ja omaan ainutlaatuisuuteensa uskova aikuinen?

Vai ylivastuullinen ja pikkuvanha lapsi, joka tottuu miellyttämään aikuisia ja tuntee itsensä ulkopuoliseksi ikätoverien seurassa?

Nämä kaksi ainoan lapsen kuvausta ovat peräisin sisaruutta tutkineelta ruotsalaiselta kasvatustieteilijältä Elisabeth Schönbeckiltä. Hänen hahmottelemansa tyyppiesimerkit perustuvat tosielämän havaintoihin, mutta edustavat tyystin eri ääripäitä.

Oikeasti ainoat lapset ovat kirjava joukko, joka on jakautunut koko asteikolle äärilaidasta toiseen.

Samoin on sisarusten laita. Joku oppii läheisen siskon kanssa empaattiseksi ja anteliaaksi, toisesta kasvaa lapsilauman kiistoissa ärhäkkä ja kilpailuhenkinen. Sisarusten yhteiselo voi olla lämmintä ja läheistä – tai niin riitaisaa, että katkeruus jatkuu aikuisuuteen asti.

Kaikista sisaruksista ei ole edes leikkiseuraksi toisilleen, vaikka vanhemmat olisivat niin kaavailleet. Luonteet ja ikäero vaikuttavat.

– Monet toki kokevat, että sisarukset ovat olleet elämässä tärkeitä – mutta siitäkin on myös toisenlaisia kokemuksia, Salmi sanoo.

Jos vanhemmat haluavat vain yhden lapsen, toista ei tarvitse tehdä vain sen ensimmäisen lapsen takia.

Ainoana lapsena kasvaminen tai paikka sisarusparvessa ei siis kaiken kaikkiaan ole tekijä, joka automaattisesti johtaisi tietylle kehityspolulle. Niin monet muutkin asiat vaikuttavat: temperamentti, vanhempien luonteet, kasvatustyyli ja perheen elämäntapa.

Salmi ja Laakso molemmat kannustavatkin tekemään valintoja sen perusteella, mikä juuri omalle perheelle tuntuu oikealta ja sopivalta. Jos vanhemmat itse haluavat vain yhden lapsen, toista ei tarvitse tehdä vain sen ensimmäisen lapsen takia.

– Vanhemmuuskin toteutuu aivan täysin myös yhden lapsen kanssa, Salmi sanoo.

Vauva 10/2016

vierailija

Vierailija kirjoitti:
Itse olen kasvanut ainoana lapsena, ja olen suorastaan neuroottisen tarkka omasta tilasta ja omista tavaroistani, vieraat ihmiset kodissamme ahdistavat. Kärsin, jos en ole huomion keskipiste, vaikka ymmärrän, että se on idioottimaista. Ihmissuhteissa on vaikeuksia, tunnen oloni luontevaksi lähinnä itseäni huomattavasti vanhempien ihmisten kanssa. Riitelyä ja omastaan jakamista harjoitellaan nyt päälle kolmekymppisenä edelleen.

Eikä?! Mä olen ihan samanlainen kuin sinä! Ainut ero vain, että olen keskimmäinen kolmesta sisaruksesta.

Vierailija

Veikkaan, että kasvatuksella on tässäkin suuri vaikutus. Toki luonne ratkaisee myös. Tunnen ihmisen, joka on ainut lapsi. On todella ihana ja osaa jakaa omastaa ym. Mutta tunnen myös ainoan lapsen, joka on kasvatettu olemaan se huomion keskipiste ja saamaan kaiken mitä haluaa..

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla