Vauva syö rintaa kuin hampurilaista. Tämä tarkoittaa sitä, että vauva saa rintaa mahdollisimman paljon suuhunsa, ei pelkästään nänniä. Kuva: iStockphoto
Vauva syö rintaa kuin hampurilaista. Tämä tarkoittaa sitä, että vauva saa rintaa mahdollisimman paljon suuhunsa, ei pelkästään nänniä. Kuva: iStockphoto

Imetys onnistuu parhaiten, kun vauva saa seurata luontaisia vaistoja ruokaillessaan.

Imetysohjaaja ja kätilö Anu Lampisen muistilista imettäjälle:

1. Napa napaa vasten

Aseta vauva syliin niin, että olette ihokontaktissa ja ns. napa napaa vasten. Näin varmistat, että vauva on oikeassa asennossa ja tarpeeksi lähellä itseäsi, jolloin hän saa rinnan suuhun mahdollisimman hyvin.

2. Nänni kiinni vauvan nenään

Aloita imettäminen niin, että vauvan nenä on nännin kohdalla. Näin vauva saa napattua rinnan suuhunsa kallistamalla päätään taaksepäin. Tämä luontainen linnunpoika-refleksi auttaa oikean imetysotteen saamisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Usein ajatellaan, että vastasyntynyttä pitää auttaa, jotta hän saa rinnan suuhunsa. Todellisuudessa vauvat osaavat itse hakeutua rinnalle jo vastasyntyneinä. Jos nänni työnnetään vauvan suuhun, vaarana voi olla rintaraivari, sillä vauva ei pääse toteuttamaan luontaista refleksiään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pään kallistus taakse on siksikin tärkeä, että vauva saa hyvän imuotteen rinnasta. Tällöin imu ei satu, eikä nännin iho mene rikki. Oikeassa imuotteessa vauva näyttää siltä, kuin hän söisi isoa hampurilaista: suu auki ja huulet ulospäin rullalla. 

3. Muista maalaisjärki 

Kaikki rinnat ovat erilaisia: rinnan koko ja nännin sijainti vaikuttavat imetysasentoon. Äidin kannattaa kokeilla useita imetysasentoja, jotta itselle sopivin löytyy.

Myös vauvat ovat erilaisia, ja vauvallakin on usein oma lempiasentonsa rinnan imemiseen.

Vauvan luontainen käyttäytyminen imetyksen aikana:

Hamuaminen: vauva etsii rintaa ja kertoo äidille, että hänellä on nälkä. Suu aukeaa imuotetta varten.

Pään keikautus taakse: vauva saa suun auki kunnolla, ja nännipihan alla sijaitsevan maitopoukaman kokonaan suuhunsa.

Imemisrefleksi: vauva aloittaa imemisen luontaisesti silloin, kun nänni on kiinni vauvan kitalaen takaosassa.

Nielaisu: vauva nielaisee, kun suu on täynnä maitoa.

Imetyasennot

Vaihtele päivän aikana imetysasentoja, jotta rinta tyhjenee tasaisesti. Tuoreille äideille neuvotaan usein jo synnytyssairaalassa imetys kylkiasennossa maaten tai siten, että vauva on äidin sylissä, ja äiti kannattelee vauvaa käsivarrella. Muitakin vaihtoehtoja on. Tässä kolme kokeilemisen arvoista:

1. Puoli-istuva (biological nurturing position)

Puoli-istuvassa asennossa äitikin saa hengähtää, ja vauva saa toteuttaa luontaisia refleksejään. Ideana on, että vauvan pää asetetaan äidin rintojen väliin, jolloin vauva alkaa itse hakeutua rinnalle. Aluksi vauva saattaa nuolla rintaa tai nokkia sitä, mutta lopulta vauva ottaa itse rinnan suuhun.

Jos rinnat ovat isot, niitä voi tukea sivuilta esimerkiksi pyyhkeellä.

Asento on erityisen toimiva silloin, kun äiti on vielä kipeä synnytyksestä ja istuminen on hankalaa. Tätä asentoa kannattaa kokeilla myös, jos vauva ei saa kunnon otetta rinnasta, tai imemisessä on muita hankaluuksia. 

2. Amerikkalainen jalkapallo

Vauva asetetaan tyynyn päälle niin, että vauva on samalla korkeudella kun nännin pää. Vauvan napa on äidin kylkeä vasten, ja jalat sujahtavat äidin kainalon alle.

Asento sopii myös kaksosvauvojen imetykseen, sillä vauvat voivat imeä rinnoista samaan aikaan, kun heitä pidetään kummallakin kyljellä. 

3. Imetys pystyasennossa

Asento on erityisen hyvä, jos äidillä on suihkutissit, eli maitoa tulee niin paljon, että vauva ei ehdi imeä kaikkea. 

Tue vauvaa ja hänen päätään. Muista kuitenkin pitää ote kevyenä, jotta vauva voi taivuttaa päätään taakse. 

Kuvat imetysasennoista: Anette Kärkkäinen

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla