Hyvää huomenta! Tai siis aamuyötä! Kuva: GettyImages
Hyvää huomenta! Tai siis aamuyötä! Kuva: GettyImages

Vaikka olisit aikaisemmin ollut iltaihminen, vauva panee rytmit uusiksi. Lukijat antavat vinkkinsä, joilla vauvan ja vanhemman yöunia voi yrittää pidentää.

Vauvat paitsi tuppaavat heräämään aikaisin, he myös usein ovat parhaimmassa iskussa hereilläoloajan ensimmäisinä tunteina. Ovat mokomat syntyjään aamuvirkkuja.

Jos vauva viihtyy yleensä huonosti esimerkiksi maassa vatsallaan, voi aamupäivällä treenailla tätä tärkeää taitoa.

Käytä siis aamupäivän parhaat tunnit leppoisaan yhdessäoloon ja pikkutyypin kanssa seurusteluun. Silloin on paras aika opetella myös uusia taitoja. Jos vauva viihtyy yleensä huonosti esimerkiksi maassa vatsallaan, voi aamupäivällä treenailla tätä tärkeää taitoa. Jos tarvetta on, nukahtamisen opettelu uudessa ympäristössä sopii parhaiten juuri aamupäivän ohjelmaksi.

Vauvaa eivät aikaiset aamut haittaa, mutta miten niistä selviää vanhempi? Vauva.fin lukijat antavat siihen parhaat vinkkinsä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Vauva on aamuisin hyväntuulinen ja viihtyy itsekseen pinnasängyssä – saattaa jopa joskus torkahtaa lopulta hetkeksi.”

Laita puoliso viikonloppuna aamuseuraksi

”Arkena en nuku enää viiden jälkeen, jos vauvakaan ei nuku. Viikonloppuisin teen niin, että siirryn nukkumaan olohuoneen lattialle patjalle, kun 9-kuinen neitimme aloittaa jokeltelun kello viiden syötön jälkeen. Itse en saa unta korvatulppienkaan kanssa, jos vauva jokeltelee vieressä. Mutta mies nukkuu kuin tukki! Voin kuitenkin luottaa siihen, että kyllä mies herää vauvan itkuun. Vauva on aamuisin hyväntuulinen ja viihtyy itsekseen pinnasängyssä – saattaa jopa joskus torkahtaa lopulta hetkeksi.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Teeskentele nukkuvasi

”Meillä on sellainen tyyli, että jos yhdeksänkuinen vauvani herää kello viiden jälkeen, otan hänet meidän viereen nukkumaan. En kuitenkaan puhu hänelle. Joskus hän nukahtaa siihen viereeni heti, joskus konttailee ympärinsä ennen kuin nukahtaa – ja joskus hän ei nukahda olenkaan. Yritän aina itse olla rauhallinen ja teeskentelen nukkuvani. Kun hän on kontannut hetken, vedän hänet maate ja laitan tutin suuhun. Joskus hän nukahtaa vielä hetkeksi, joskus ei."

Hyväksy tosiasia: Nyt on tällainen vaihe

”Meillä on aamuvirkku lapsi, jo kuukausia on herätys tullut klo 5 maissa. Jossain vaiheessa päätettiin, että ennen klo 6 ei nousta, mikä on toiminut melko hyvin. Sanotaan vain lapselle, että nyt on vielä yö, nuku vaan. Joskus toimii paremmin ja joskus vähän huonommin. Kun lapsi on aamuvirkku, niin hän on. Meillä on käytössä pimennysverhot, tuhti iltaruoka, päivärutiinit jne. Mielestäni mieheni osoitti ihan mahtavaa asennetta yhtenä aamuna kukonlaulun aikaan töihin lähtiessään. Hän totesi, että tämä on nyt meidän perheen tämänhetkistä arkea. Ja niinhän se on, voisi olla paljon huonomminkin asiat.”

Vinkit keskustelusta: Apua aikaisiin aamuihin, tänäänkin ylös taas klo 5!

Yökyöpelimamma

Höpsistä että kaikki vauvat olisivat aamuvirkkuja. Mun 4 kk vauva nukahtaa samaan aikaan kuin vanhemmatkin, puolen yön aikaan, ja vetelee hyvinkin hirsiä puolillepäivin (syöttötauoilla toki). Tämä rytmi tietysti koettiin neuvolassa ongelmaksi, ja pitäisi pyrkiä siihen että vauva menee nukkumaan klo 20-22. Olen itse ollut rytmiimme oikein tyytyväinen, saan itsekin nukuttua sen ajan mitä vauvakin, iltavirkku ja aamuntorkku kun olen. Mutta neuvolalääkärin mukaan "pienet lapset tarvitsevat alkuillan unta"...  Itse olen epäileväinen, tuntuu että tuo on joku vanha jäänne ajattelussa, että alkuillan uni olisi jotenkin laadukkaampaa.  

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Vauvat ovat syntyjään aamuvirkkuja, niinhän tuossa sanottiin.

Jossain vaiheessa se oma luontainen rytmi kyllä löytyy.

No enpä oikein usko. Eiköhän enemmän ole kyse siitä, että vauvat viedään yleensä niin aikaisin nukkumaan illalla. Mun lapsella on ollut myöhäinen vuorokausirytmi syntymästään lähtien. Menee nukkumaan myöhään ja herää sitten myöhään. Passaa kyllä mulle, koska olen itsekin yökyöpeli ja aamulla on kiva kelliä sängyssä myöhään.

Sisältö jatkuu mainoksen alla