Takiaisvaihe menossa? Kuva: iStockphoto
Takiaisvaihe menossa? Kuva: iStockphoto

Imettäjä, iltatankkaus kuuluu asiaan – eikä ole merkki siitä, että vauva on liian nälkäinen.

Eikö se lapsi koskaan irrota? Äiti alkaa väsyä, mutta vauva vain pysyy rinnalla: nautiskelee, jos on hyvä ilta, tai tankkaa ja tankkaa mutta silti kitisee, jos huonompi. Kauanko tässä on jo mennyt, kohta kaksi tuntia?

Imettävän äidin iltoihin mahtuu usein tasan yksi ohjelmanumero: imetysmaraton. Siinä tilanteessa moni äiti alkaa epäillä rintamaidon riittävyyttä.

Imeväisen iltatankkaus ei kuitenkaan ole merkki siitä, että maito alkaa ehtyä tai lapsi ei saa riittävästi ravintoa, kertoo koulutuskoordinaattori ja kätilö Niina Mäkinen Imetyksen tuki ry:stä.

– Iltatankkaus on normaali ilmiö, johon on kannattaa suhtautua ohimenevänä vaiheena. Joillakin vaihe kestää pidempään, joillakin se menee ohi nopeammin. Monella vauvalla iltakärttyisyys vähenee 3–4 kuukauden kohdalla.

Tässä syyt, joiden takia vauva roikkuu rinnassa iltaisin:

1. Vauvantahtinen imetys säätelee maidon määrää

Vauvan vuorokauteen kuuluu luonnostaan jaksoja, jolloin hän syö tiheästi. Useimmilla tällainen maratonimetysaika osuu iltaan. Rintaa vaativa vauva pitää osaltaan huolta siitä, että äidin maitomäärä pysyy sopivana.

– Kun vauvaa jaksaa imettää silloin kun hän haluaa, maitomäärä sopeutuu vastaamaan vauvan tarvetta. Jos illan imetysmaratonin sijaan antaa vauvalle korviketta, oma maitomäärä voi vähentyä kysynnän heikentyessä, Mäkinen kertoo.

Iltaimetysten pituus voi korostua erityisesti tiheän imun kausina, jolloin vauva viihtyy muutenkin rinnalla paljon.

2. Vauva tankkaa myös syliä

Imetyksestä vauva hakee myös turvaa ja syliä. Iltamaratoneissa ei usein niinkään ole kyse nälästä, vaan väsyneen vauvan tarpeesta olla vanhemman lähellä.

– Jos tuntuu, että kyseessä on läheisyyden tarve eikä nälkä, voi hyvin kokeilla, jäisikö vauva välillä tyytyväisenä vaikka isän paljaalle vatsalle ihokontaktiin. Jos vauva taas on tyytymätön, isäkin voi kanniskella vauvaa. Sillä aikaa äiti voi levätä ja käydä rauhassa suihkussa, Mäkinen ehdottaa.

3. Imetys auttaa rauhoittumaan yöunille

Iltoihin ajoittuva maidontankkaus rauhoittaa vauvaa. Lisäksi imetystilanteessa erittyvät hormonit nukuttavat myös äitiä – melkoinen yömyssy molemmille, siis.

– Iltaimeminen on luonnon keino totuttaa ihmisen lasta ihmisten rytmiin. Se opettaa vastasyntynyttä siihen, että rauhoittuminen kuuluu iltarutiineihin.

Tyypillisesti vauva nukkuu iltatankkailun päätteeksi vuorokauden pisimmän unipätkänsä.

– Se, että vauva saa ruokailla pitkin iltaa omaan tahtiinsa siis todellakin kannattaa. Vanhempienkin kannattaa hyödyntää vauvan pisin unipätkä nukkumiseen, etenkin jos uni tuntuu jäävän muuten vähälle, Mäkinen kertoo.

Myös jo isommalle vauvalle iltaimetys on rauhoittumiseen liittyvä rutiini. Erityisesti jo yli puolivuotias tutkii maailmaa päivisin niin innoissaan, että malttaa olla rinnalla vasta, kun jo väsyttää.

Se saattaa turhauttaa vanhempia, jotka ovat jo ehkä tottuneet siihen, että iltoihin saa myös kahdenkeskistä aikaa.

– Lohdullista on, että kyseessä on taas vain vaihe, joka ei kestä ikuisuuksia. Äiti voi yrittää ottaa tilanteesta ilon irti ja katsella vaikka rauhassa ohjelmia tai lueskella imetyksen aikana, Mäkinen ehdottaa.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Taaperon hampaat uppoavat äidin reiteen ja päiväkotikaverin käsivarteen. Miten vanhemman pitäisi reagoida?

1. Kiukuttaa!

Yleensä pieni lapsi puree, koska hän ei vielä osaa muuten käsitellä tunteitaan, eivätkä kielelliset kyvyt riitä pahan mielen ilmaisemiseen. Puraisu on tehokas tapa saada kaveri irrottamaan otteensa himotusta lelusta tai kertoa vanhemmalle, että nyt en ole tyytyväinen.

Lapsen tunnetaidot kehittyvät, kun vanhemmat opettavat häntä hallitsemaan tunteitaan. Halaa tai ota lapsi syliin ja selitä, että nyt sinua harmittaa, kun et päässytkään leikkimään haluamallasi autolla. Lasta voi myös opettaa itse säätelemään kiukkua esimerkiksi puristamalla kädet tiukkaan nyrkkiin. Yleensä pureminen vähenee kolmen ikävuoden kieppeillä, kun ilmaisutaidot kehittyvät.

2. Pikainen puolustautumiskeino

Pureminen saattaa olla myös itsepuolustuksen muoto, jos lapsi jää esimerkiksi isompien leikkikavereidensa jalkoihin.

On tärkeää sanoa napakasti lapselle, että purra ei saa, koska se sattuu. Jos lapsi kuitenkin käyttää puremista puolustuskeinona esimerkiksi isompiaan vastaan, tarkkaile leikkejä ja varmista, ettei lapsi jää altavastaajaksi. Jokaista ristiriitatilannetta ei tarvitse siivota lapsen elämästä, mutta on vanhemman vastuulla valvoa, miten lapset kohtelevat toisiaan leikissä.

3. Huomio tänne, heti

Puremisesta voi tulla myös huomion hakemisen väline: lapsi kokee ehkä olevansa kurjien tunteidensa kanssa aivan yksin maailmassa eikä tunne selviävänsä siitä. Silloin pureminen on tapa saada vanhempi kiinnittämään huomionsa lapseen.

On tärkeää, että vanhemman reaktio on tasapainoinen: lasta saa ja täytyy kieltää, mutta kiukkuiseen reaktioon ei kannata juuttua liian pitkäksi aikaa. Vaikka lapsen pureminen saattaa suututtaa ja hävettää, yritä työntää omat negatiiviset tunteesi syrjään ja keskity empatiaan. Näin autat lasta oppimaan tunteiden käsittelyä.

4. Stressi purkautuu

Jos pureminen yhtäkkiä lisääntyy, syy voi löytyä lapsen arjesta. Muutto, päiväkotiryhmän vaihto tai muu elämänmuutos voi aiheuttaa lapselle stressiä, jota hän purkaa puremalla.

Yritä vähentää stressiä niin paljon kuin voit. Anna lapselle paljon aikaa ja syliä. Jos lapsi puree paljon, voi hampaisiin yrittää kiinnittää huomiota rakentavalla tavalla silloin, kun itse puremistilanne ei ole päällä. Tarjoa vaikka porkkanaa rouskuteltavaksi tai purulelua jäystettäväksi. Hampaita voi myös ihailla tai keskustella lapsen kanssa siitä, mitä kaikkea mahtavaa hampailla voi tehdä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Imettävän äidin kannattaa suosia hajustettomia tuotteita, sillä äidin tuoksu on vauvalle mieluisin.

1. Synnytyksen jälkeen iho muuttuu

Hormonimuutokset voivat tehdä raskausajan heleän kasvojen ihon rasvaiseksi ja näppyläiseksi synnytyksen jälkeen. Voit siis joutua huolehtimaan ihonhoidostasi tavallista tarkemmin.

Sampoot ja saippuat sisältävät tensidejä, puhdistavia aineita, jotka kuivattavat ihoa herkästi. Käytä siis keholle ja hiuksille vain tarvittava määrä pesuainetta. Normaalin ihon kosteuttamiseen riittää tavallinen, mieto tai hajusteeton kosteusvoide.

Kosteusvoidetta voi tarvittaessa levittää myös rinnoille, mutta vältä rinnanpään ja nännipihan aluetta. Ensinnäkin kosteusvoide maistuu vauvan suussa pahalta, ja toisekseen voiteen ainesosat päätyvät vauvan elimistöön. Vauva voi herkistyä ja allergisoitua näille aineille. Vastasyntyneen hajuaisti on tarkka, ja voimakkaat hajusteet imetyksen alkutaipaleella voivat häiritä vauvaa. Maidon ja äidin ominaistuoksu on vauvalle mieluisin.

2. Raskausarvet vaalenevat ajan kanssa

Imetyksen alussa rinnat saattavat tarvita suojaa ennen kuin ne tottuvat imetykseen. Rasvainen rintamaito suojaa ihoa, kun levität maitotipan rinnanpäälle imetyksen jälkeen. Toinen vaihtoehto on lanoliini eli lampaanvillarasva, joka on paksumpaa ja antaa erityisen suojan aroille rinnanpäille. Lanoliinivoidetta saa apteekista, ja sitä ei tarvitse pestä pois ennen imetystä.

Jos rinnanpäät ovat todella kipeät tai haavautuneet, kokeile väliaikaisesti rintakumia.

Raskauden aikana iho paikoitellen venyy ja voi kutista. Ihoon jää tavallisesti raskausarpia, eli venymäarpia, jotka ajan mittaan vaalenevat ja muuttuvat huomaamattomimmiksi. Raskaana oleville tarkoitettuja ihonhoitotuotteita voi käyttää myös imetyksen aikana.

Arpigeeliä, joka on tarkoitettu leikkausarville, voi halutessaan käyttää mahdolliseen sektioarpeen. Geeliä saa kuitenkin käyttää vasta, kun haava on kokonaan parantunut.


3. Tuoksuttomat tuotteet ovat vauvalle parhaita

Miedot tai hajusteettomat tuotteet ovat vauvan kanssa paras valinta. Vauvan vaatteet pestään ja huuhdellaan aina hajusteettomilla tuotteilla, sillä vauvan iho on hyvin herkkä. Hajusteettomat tuotteet ovat hyväksi myös äidin iholle. Annostele pyykinpesuainetta ja huuteluainetta vain tarvittava määrä, niin vaatteisiin ei jää pesuainejäämiä.

Luonnonkosmetiikka on hyvä valinta sekä raskaana oleville että imettäville äideille, sillä se ei sisällä ftalaatteja, parabeeneja tai synteettisiä ainesosia.

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.