Takiaisvaihe menossa? Kuva: iStockphoto
Takiaisvaihe menossa? Kuva: iStockphoto

Imettäjä, iltatankkaus kuuluu asiaan – eikä ole merkki siitä, että vauva on liian nälkäinen.

Eikö se lapsi koskaan irrota? Äiti alkaa väsyä, mutta vauva vain pysyy rinnalla: nautiskelee, jos on hyvä ilta, tai tankkaa ja tankkaa mutta silti kitisee, jos huonompi. Kauanko tässä on jo mennyt, kohta kaksi tuntia?

Imettävän äidin iltoihin mahtuu usein tasan yksi ohjelmanumero: imetysmaraton. Siinä tilanteessa moni äiti alkaa epäillä rintamaidon riittävyyttä.

Imeväisen iltatankkaus ei kuitenkaan ole merkki siitä, että maito alkaa ehtyä tai lapsi ei saa riittävästi ravintoa, kertoo koulutuskoordinaattori ja kätilö Niina Mäkinen Imetyksen tuki ry:stä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Iltatankkaus on normaali ilmiö, johon on kannattaa suhtautua ohimenevänä vaiheena. Joillakin vaihe kestää pidempään, joillakin se menee ohi nopeammin. Monella vauvalla iltakärttyisyys vähenee 3–4 kuukauden kohdalla.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tässä syyt, joiden takia vauva roikkuu rinnassa iltaisin:

1. Vauvantahtinen imetys säätelee maidon määrää

Vauvan vuorokauteen kuuluu luonnostaan jaksoja, jolloin hän syö tiheästi. Useimmilla tällainen maratonimetysaika osuu iltaan. Rintaa vaativa vauva pitää osaltaan huolta siitä, että äidin maitomäärä pysyy sopivana.

– Kun vauvaa jaksaa imettää silloin kun hän haluaa, maitomäärä sopeutuu vastaamaan vauvan tarvetta. Jos illan imetysmaratonin sijaan antaa vauvalle korviketta, oma maitomäärä voi vähentyä kysynnän heikentyessä, Mäkinen kertoo.

Iltaimetysten pituus voi korostua erityisesti tiheän imun kausina, jolloin vauva viihtyy muutenkin rinnalla paljon.

2. Vauva tankkaa myös syliä

Imetyksestä vauva hakee myös turvaa ja syliä. Iltamaratoneissa ei usein niinkään ole kyse nälästä, vaan väsyneen vauvan tarpeesta olla vanhemman lähellä.

– Jos tuntuu, että kyseessä on läheisyyden tarve eikä nälkä, voi hyvin kokeilla, jäisikö vauva välillä tyytyväisenä vaikka isän paljaalle vatsalle ihokontaktiin. Jos vauva taas on tyytymätön, isäkin voi kanniskella vauvaa. Sillä aikaa äiti voi levätä ja käydä rauhassa suihkussa, Mäkinen ehdottaa.

3. Imetys auttaa rauhoittumaan yöunille

Iltoihin ajoittuva maidontankkaus rauhoittaa vauvaa. Lisäksi imetystilanteessa erittyvät hormonit nukuttavat myös äitiä – melkoinen yömyssy molemmille, siis.

– Iltaimeminen on luonnon keino totuttaa ihmisen lasta ihmisten rytmiin. Se opettaa vastasyntynyttä siihen, että rauhoittuminen kuuluu iltarutiineihin.

Tyypillisesti vauva nukkuu iltatankkailun päätteeksi vuorokauden pisimmän unipätkänsä.

– Se, että vauva saa ruokailla pitkin iltaa omaan tahtiinsa siis todellakin kannattaa. Vanhempienkin kannattaa hyödyntää vauvan pisin unipätkä nukkumiseen, etenkin jos uni tuntuu jäävän muuten vähälle, Mäkinen kertoo.

Myös jo isommalle vauvalle iltaimetys on rauhoittumiseen liittyvä rutiini. Erityisesti jo yli puolivuotias tutkii maailmaa päivisin niin innoissaan, että malttaa olla rinnalla vasta, kun jo väsyttää.

Se saattaa turhauttaa vanhempia, jotka ovat jo ehkä tottuneet siihen, että iltoihin saa myös kahdenkeskistä aikaa.

– Lohdullista on, että kyseessä on taas vain vaihe, joka ei kestä ikuisuuksia. Äiti voi yrittää ottaa tilanteesta ilon irti ja katsella vaikka rauhassa ohjelmia tai lueskella imetyksen aikana, Mäkinen ehdottaa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla