Uniaika tulee, lapsi ei pysy pedissään. Psykologi Leea Mattila kertoo, mikä iltavilliin tepsii.

Mikä auttaisi juuri kaksi vuotta täyttäneen lapsen sängystä karkailuun? Lapsemme siirtyi pinnasängystä tavalliseen lastensänkyyn pari kuukautta sitten. Aluksi nukahtamishetket sujuivat hyvin, mutta nyt meno on yltynyt mahdottomaksi.

Iltarutiinit ovat ennallaan. Lapsi syö iltapalan noin puoli kahdeksalta, ja sen jälkeen mennään iltapesulle ja omaan sänkyyn kuuntelemaan iltalaulua. Pitkään hän nukahti sänkyyn itsekseen, mutta saattaa nyt tulla yli 30 kertaa makuuhuoneesta pois. Jos jäämme odottamaan nukahtamista, sängyn vierellä saa istua puolitoista tuntia. Onko tämä vaihe, joka täytyy vain kestää?

Usko lopussa

Nukahtamisen vaikeudet ovat yleisiä leikki-ikäisillä. 1,5–2-vuotias on psyykkiseltä kehitykseltään yksilöitymässä vanhemmasta niin, että erillään olo saattaa ahdistaa häntä. Nukahtaminen on erotilanne, ja turvallisuutta tankkaava lapsi voi hakeutua hanakasti vanhemman luo.

On aina hyvä pysähtyä miettimään lapsen mielentilaa käytöksen taustalla. Mikähän lapsen tunne on? Eihän hän sairasta? Kannattaa aina pohtia myös, miten oma mielentila heijastuu lapseen. Tuntuuko lapsen itsenäisyyden tukeminen vanhemmasta itsestään levolliselta? Unen tuloon tarvitaan turvallinen olo.

Lapsen iltaan tarvitaan selkeitä rutiineja. Hienoa, että nämä ovat teillä jo olemassa! Onko päivärytmikin kunnossa? Ruokailut ja päiväunet on hyvä ajoittaa säännöllisesti.

Jotkut vanhemmat haluavat, että taapero nukkuisi vieläkin kellon ympäri, ja laittavat hänet liian aikaisin nukkumaan. Tarjolla olevan uniajan tulisi kuitenkin vastata unitarvetta. Univajeesta kärsivä lapsi on päivisin levoton ja ärtynyt. Huomaatteko hänellä tällaista? Jos ette, saattaisi vuorokausirytmin korjaaminen auttaa. Siirtämällä nukkumaanmenoaikaa 0,5–1 tunnilla eteenpäin ja herättämällä vanhaan aikaan lapselle syntyy ns. unipainetta, ja iltanukahtaminen voi käydä helpommin.

Muista palkita onnistumisista vuolailla kehuilla!

Jokainen perhe tekee itse nukuttamisratkaisunsa. Sängystä karkailijan kanssa voi kokeilla unikoulua, jossa aikuinen istuu nukahtavan lapsen vieressä, siirtyy pikkuhiljaa sängyn luota kauemmas ja lopulta ulos huoneesta. Sängystään pois nouseva lapsi täytyy eleettömästi palauttaa omaan sänkyynsä. Hankalassa tilanteessa voi istua vaikka ovensuussa. Lapselle annetaan viesti, että nyt ei enää seurustella. Vanhempi ei palvele eikä keskustele vaan sanoo ystävällisesti: ”Nyt nukutaan. On yö”.

Nukahtamistilanteista voi jutella lapsen kanssa päivisin. Muista palkita onnistumisista vuolailla kehuilla!

Jokainen kerta, kun vanhempi antaa periksi ja ottaa väsyneenä lapsen viereensä, se on lapselle palkkio ja vaikeuttaa entisestään seuraavan illan nukahtamista itsekseen.

Toivotan jaksamista ja lempeää päättäväisyyttä!

Haluatko kysyä jotakin lapsen kehityksestä tai omasta vanhemmuudesta? Lähetä kysymyksesi Leea Mattilalle täältä. 

Vierailija

Lempeä päättäväisyys auttaa, kun taapero karkaa sängystään

Vierailija kirjoitti: Meillä mennään kaikki yhdessä nukkumaan. 2- vee ryömii usein äidin ja isän kylkeen nukkumaan ja hakemaan läheisyyttä. Näin on tehneet kaikki neljä lasta enkä ole kokenut sitä ongelmaksi tai joutunut asiaan hakemaan apua. Ehkä asioista tehdään liian vaikeita? Ehkä kaikki ei halua mennä nukkumaan kahdeksalta?
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Taaperon hampaat uppoavat äidin reiteen ja päiväkotikaverin käsivarteen. Miten vanhemman pitäisi reagoida?

1. Kiukuttaa!

Yleensä pieni lapsi puree, koska hän ei vielä osaa muuten käsitellä tunteitaan, eivätkä kielelliset kyvyt riitä pahan mielen ilmaisemiseen. Puraisu on tehokas tapa saada kaveri irrottamaan otteensa himotusta lelusta tai kertoa vanhemmalle, että nyt en ole tyytyväinen.

Lapsen tunnetaidot kehittyvät, kun vanhemmat opettavat häntä hallitsemaan tunteitaan. Halaa tai ota lapsi syliin ja selitä, että nyt sinua harmittaa, kun et päässytkään leikkimään haluamallasi autolla. Lasta voi myös opettaa itse säätelemään kiukkua esimerkiksi puristamalla kädet tiukkaan nyrkkiin. Yleensä pureminen vähenee kolmen ikävuoden kieppeillä, kun ilmaisutaidot kehittyvät.

2. Pikainen puolustautumiskeino

Pureminen saattaa olla myös itsepuolustuksen muoto, jos lapsi jää esimerkiksi isompien leikkikavereidensa jalkoihin.

On tärkeää sanoa napakasti lapselle, että purra ei saa, koska se sattuu. Jos lapsi kuitenkin käyttää puremista puolustuskeinona esimerkiksi isompiaan vastaan, tarkkaile leikkejä ja varmista, ettei lapsi jää altavastaajaksi. Jokaista ristiriitatilannetta ei tarvitse siivota lapsen elämästä, mutta on vanhemman vastuulla valvoa, miten lapset kohtelevat toisiaan leikissä.

3. Huomio tänne, heti

Puremisesta voi tulla myös huomion hakemisen väline: lapsi kokee ehkä olevansa kurjien tunteidensa kanssa aivan yksin maailmassa eikä tunne selviävänsä siitä. Silloin pureminen on tapa saada vanhempi kiinnittämään huomionsa lapseen.

On tärkeää, että vanhemman reaktio on tasapainoinen: lasta saa ja täytyy kieltää, mutta kiukkuiseen reaktioon ei kannata juuttua liian pitkäksi aikaa. Vaikka lapsen pureminen saattaa suututtaa ja hävettää, yritä työntää omat negatiiviset tunteesi syrjään ja keskity empatiaan. Näin autat lasta oppimaan tunteiden käsittelyä.

4. Stressi purkautuu

Jos pureminen yhtäkkiä lisääntyy, syy voi löytyä lapsen arjesta. Muutto, päiväkotiryhmän vaihto tai muu elämänmuutos voi aiheuttaa lapselle stressiä, jota hän purkaa puremalla.

Yritä vähentää stressiä niin paljon kuin voit. Anna lapselle paljon aikaa ja syliä. Jos lapsi puree paljon, voi hampaisiin yrittää kiinnittää huomiota rakentavalla tavalla silloin, kun itse puremistilanne ei ole päällä. Tarjoa vaikka porkkanaa rouskuteltavaksi tai purulelua jäystettäväksi. Hampaita voi myös ihailla tai keskustella lapsen kanssa siitä, mitä kaikkea mahtavaa hampailla voi tehdä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Imettävän äidin kannattaa suosia hajustettomia tuotteita, sillä äidin tuoksu on vauvalle mieluisin.

1. Synnytyksen jälkeen iho muuttuu

Hormonimuutokset voivat tehdä raskausajan heleän kasvojen ihon rasvaiseksi ja näppyläiseksi synnytyksen jälkeen. Voit siis joutua huolehtimaan ihonhoidostasi tavallista tarkemmin.

Sampoot ja saippuat sisältävät tensidejä, puhdistavia aineita, jotka kuivattavat ihoa herkästi. Käytä siis keholle ja hiuksille vain tarvittava määrä pesuainetta. Normaalin ihon kosteuttamiseen riittää tavallinen, mieto tai hajusteeton kosteusvoide.

Kosteusvoidetta voi tarvittaessa levittää myös rinnoille, mutta vältä rinnanpään ja nännipihan aluetta. Ensinnäkin kosteusvoide maistuu vauvan suussa pahalta, ja toisekseen voiteen ainesosat päätyvät vauvan elimistöön. Vauva voi herkistyä ja allergisoitua näille aineille. Vastasyntyneen hajuaisti on tarkka, ja voimakkaat hajusteet imetyksen alkutaipaleella voivat häiritä vauvaa. Maidon ja äidin ominaistuoksu on vauvalle mieluisin.

2. Raskausarvet vaalenevat ajan kanssa

Imetyksen alussa rinnat saattavat tarvita suojaa ennen kuin ne tottuvat imetykseen. Rasvainen rintamaito suojaa ihoa, kun levität maitotipan rinnanpäälle imetyksen jälkeen. Toinen vaihtoehto on lanoliini eli lampaanvillarasva, joka on paksumpaa ja antaa erityisen suojan aroille rinnanpäille. Lanoliinivoidetta saa apteekista, ja sitä ei tarvitse pestä pois ennen imetystä.

Jos rinnanpäät ovat todella kipeät tai haavautuneet, kokeile väliaikaisesti rintakumia.

Raskauden aikana iho paikoitellen venyy ja voi kutista. Ihoon jää tavallisesti raskausarpia, eli venymäarpia, jotka ajan mittaan vaalenevat ja muuttuvat huomaamattomimmiksi. Raskaana oleville tarkoitettuja ihonhoitotuotteita voi käyttää myös imetyksen aikana.

Arpigeeliä, joka on tarkoitettu leikkausarville, voi halutessaan käyttää mahdolliseen sektioarpeen. Geeliä saa kuitenkin käyttää vasta, kun haava on kokonaan parantunut.


3. Tuoksuttomat tuotteet ovat vauvalle parhaita

Miedot tai hajusteettomat tuotteet ovat vauvan kanssa paras valinta. Vauvan vaatteet pestään ja huuhdellaan aina hajusteettomilla tuotteilla, sillä vauvan iho on hyvin herkkä. Hajusteettomat tuotteet ovat hyväksi myös äidin iholle. Annostele pyykinpesuainetta ja huuteluainetta vain tarvittava määrä, niin vaatteisiin ei jää pesuainejäämiä.

Luonnonkosmetiikka on hyvä valinta sekä raskaana oleville että imettäville äideille, sillä se ei sisällä ftalaatteja, parabeeneja tai synteettisiä ainesosia.

  • Mia Astikainen on terveydenhoitaja, joka on työskennellyt äitiys-, lasten- ja perhesuunnitteluneuvoloissa. Lähetä kysymyksesi Mialle osoitteeseen vauva@sanoma.com otsikolla ”Mia vastaa”.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.