Kuvat
Shutterstock
Joskus korvakipuun voi auttaa se, että lapsi saa muuta ajateltavaa. Varaa mukaan vaikka värityskirja, tai jokin muu mielekäs puuha.
Joskus korvakipuun voi auttaa se, että lapsi saa muuta ajateltavaa. Varaa mukaan vaikka värityskirja, tai jokin muu mielekäs puuha.

Puuduttavat korvatipat voivat helpottaa lapsen oloa, mutta muitakin keinoja on. 

Voiko kipua ehkäistä?

Useimmiten kipua tuntuu laskeutumisen aikana, kun matkustamon ilmanpaine nousee. Välikorvan paine ei ehdi korjaantua, ja tärykalvo alkaa pullottaa sisäänpäin.

Lapselle, jolla on aiemmin ollut korvakipua lennolla tai joka matkustaa flunssaisena, kannattaa antaa särkylääkettä. Lyhyillä kotimaan lennoilla lääkkeen voi antaa tuntia ennen lähtöä, pidemmillä tuntia ennen laskeutumisen alkamista.

Lapselle kannattaa myös antaa jotakin pureskeltavaa tai nieltävää ennen laskeutumisen alkua ja sen aikana. Se edistää korvan paineentasauksen toimintaa. Vauvaa voi imettää, taaperolle tarjota vaikka pillimehua. Lapsi kannattaa pitää laskun ajan istuma-asennossa ja hereillä, jotta hän nielee useammin.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Mitä tehdä, kun sattuu?

Puuduttavat korvatipat, joita saa apteekista ilman reseptiä, voivat helpottaa lapsen oloa. Tippoja voi laittaa särkevään korvaan tai molempiin, jos ei tiedä, kummassa korvassa kipu on. Päälle pyöritellään pumpulipallot, ja lasta pidetään kymmenisen minuuttia makuulla tippakorva ylöspäin, jotta aine pysyy korvissa ja ehtii valua tärykalvon pintaan. Tarvittaessa tippoja voi lisätä kolmen tunnin välein.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puuduttavia tippoja ei saa käyttää jos lapsen korvat on putkitettu. 

Jos korvissa on putket tai tärykalvossa reikä, tippoja ei saa käyttää. Lapsen huomio kannattaa viedä pois kivusta juttelemalla, lukemalla ja pitelemällä hänestä kiinni.

Matkustamohenkilökunnan ehkä tarjoamat ”mikkihiirikorvat”, eli korville asetettavat mukit, joihin on laitettu märkää paperia, auttavat lähinnä kääntämään ajatukset pois kivusta. Korvien tilaan niillä ei ole vaikutusta.

Voiko lapsi lentää, jos korvat ovat tulehtuneet?

Jos lapsen yleisvointi on hyvä ja hän on kuumeeton, lentoa ei yleensä tarvitse jättää väliin. Flunssainen lapsi olisi kuitenkin hyvä käyttää lääkärissä ennen lentoa, jotta hänen matkustuskykynsä voidaan arvioida.

Kuumeisen lapsen kanssa matkaan ei pidä lähteä. Riski oireilulle lentokoneessa on suuri, jos välikorvassa on flunssan tai korvatulehduksen vuoksi alipainetta. Silloin on erityisen tärkeää varata käsimatkatavaroihin särkylääkettä ja puuduttavia korvatippoja.

Joissakin lomakohteissa lääkärit saattavat kehottaa lykkäämään paluulentoa, jos lapsella on korvatulehdus. 

Toisaalta esimerkiksi liimakorva harvemmin kipeytyy, koska eritettä on korvassa niin paljon, että tärykalvo ei pääse venymään.

Joissakin lomakohteissa paikalliset lääkärit saattavat kehottaa lykkäämään paluulentoa, jos lapsi on sairastunut korvatulehdukseen loman aikana. Suomalaislääkärit eivät yleensä kiellä lentämistä, jos lapsen vointi on hyvä ja hän on kuumeeton. Epävarmoissa tilanteissa kannattaa ottaa yhteyttä lääkäriin Suomessa tai omaan matkavakuutusyhtiöön.

Asiantuntijana korva-, nenä- ja kurkkutautien erikoislääkäri, dosentti Johan Hedström, Pikkujätti Tapiola

Vierailija

Kerran olen aikuisiällä lentänyt flunssassa, ja se korvakipu laskeutuessa oli niin suunnaton, että vesi valui silmistä. En siis ihmettele yhtään, jos lapsi itkee. Siihen kipuun ei hyssyttelyt, nieleskely tai mikkihiirikorvat auta, eli ottakaa todesta lapsen kipu ja antakaa toisen huutaa (minäkin olisin huutanut, jos olisin kehdannut).

Lapsena minulla oli aivan hirveää nousut ja laskut eikä mitkään tuollaiset keinot auta. Se kipu on niin hirveän ja kestää puoli tuntia. Mikään siihen ei auta ja en ollut silloin edes flunssassa.
Vieläkin kauhulla muistan.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla