Prinssi Louis syntyi 23. huhtikuuta klo 11.01 St. Maryn sairaalassa Lontoossa. Kuva: MVPhotos
Prinssi Louis syntyi 23. huhtikuuta klo 11.01 St. Maryn sairaalassa Lontoossa. Kuva: MVPhotos

Ristiäisiin osallistuu vain herttuaparin lähisuku sekä läheisimmät ystävät.

Cambridgen herttuaparin prinssi Williamin, 36, ja hänen vaimonsa Catherinen, 36, kolmas lapsi kastetaan tänään iltapäivällä. Huhtikuussa syntynyt pikku prinssi saa nimekseen Louis Arthur Charles

Louisin ristiäiset pidetään St. Jamesin palatsin kappelissa Lontoossa. Englannin kuningasperheen virallisessa tiedotteessa kerrotaan, että kastetilaisuuteen on tulossa vain herttuaparin lähisuku sekä Louisin kummit ja näiden puolisot. 

William ja Catherine ovat valinneet Louisille kuusi kummia. Kummeina on herttuaparille läheisiä henkilöitä, muun muassa Catherinen serkku Lucy Middleton.

Louisin kastemekko on Elizabetin pukuompelijan Angela Kellyn käsin ompelema. Kastemekko on suora jäljennös historiallisesta mekosta, jota on käytetty kuningasperheen ristiäisissä vuodesta 1841.

Louis on kruununperimisjärjestyksessä viides. Louisin isoveli, neljävuotias prinssi George, on järjestyksessä kolmantena ja Louisin isosisko, kolmevuotias prinsessa Charlotte on kruununperimisjärjestyksessä neljäs. 

Brittihovi esitteli suloisen pikku prinssin Instagram-tilillään jo samana päivänä, kun tämä syntyi. Uusimmat kuvat Louisista ovat toukokuun alusta. Catherine on ottanut kuvat perheen kotona Kensingtonin palatsissa. 

Kuva: Instagram / @kensingtonroyal

Kuva: Instagram / @kensingtonroyal

Kuva: Instagram / @kensingtonroyal

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Huitominen, kurkottelu ja lelujen paukuttelu tuo tullessaan tärkeitä kädentaitoja.

3 kk – kädet tutuiksi

Vastasyntynyt ei osaa vielä liikutella käsiään tahdonalaisesti. Kädet ovat nyrkissä, ja kun vauvan kämmentä koskettaa, hänen sormensa sulkeutuvat refleksinomaisesti. Kun tämä tarttumisheijaste häviää, käsien hienomotoriikan kehitys voi alkaa.

Jos kolmikuiselle vauvalle antaa lelun, hän ojentaa yleensä molemmat kätensä samaan aikaan ja vie ne yhteen tarttuakseen leluun. Käsivarsien liikkeet eivät ole vielä tarkkoja. Vauva saattaa tavoitella esineitä yhdellä kädellä mutta ei välttämättä osu niihin. Vauva katselee käsiään mielellään ja vie ne suuhunsa.

Vastasyntynyt ei vielä ymmärrä, että kädet ovat osa häntä.

Ensimmäisenä vauva huitoo koko käsivarsiaan, sitten hän oppii kääntelemään ranteitaan ja lopulta liikuttelemaan sormiaan yhdessä ja yksitellen.

6 kk – omassa otteessa

Ensimmäisen puolen vuoden aikana vauva koskettelee ja kurottelee esineitä käsillään. Kun lelut alkavat pysyä hänen käsissään, hän työntää ne suuhunsa tai hakkaa niitä jotain vasten.

Puolen vuoden ikä on otollinen ajankohta kokeilla sormiruokailua, jos vauva osaa istua pystyasennossa ja jaksaa kannatella ylävartaloaan ruokailuhetken ajan. Hän saa tarttua ruoan palasiin itse ja viedä ne suuhunsa.

Käsien yhteistyötä kehittää esimerkiksi paperin repiminen.

Puolivuotias käyttää "kinnasotetta", eli tarttuu esineisiin ylhäältä päin, peukalo kiinni etusormessa. Hän poimii esimerkiksi lelun käteensä ja osaa siirtää sen kädestä toiseen. Irrottaessaan otteensa hän antaa lelun vierähtää kädestään. Pian hän oppiikin kivan leikin pudotella tavaroita esimerkiksi ruokapöydän ääressä.

Pinsettiote löytyy noin yhdeksän kuukauden tienoilla. Ensin vauva käyttää sormiaan pihteinä ja oppii sitten myös taivuttamaan niitä sekä käyttämään sormenpäitään.

1 v – palikka- ja palloleikkejä

Taapero on siirtynyt lelujen ja muiden tavaroiden paukuttelusta niiden tutkimiseen, koska hallitsee jo käsiään. Palikoiden ja muiden esineiden pinoaminen alkaa kiinnostaa ja myös pikku hiljaa onnistuakin. Puolitoistavuotiaana syntyy jo muutaman palikan torni.

Taaperosta on hauskaa availla laatikoita ja laittaa niihin esineitä. Hän osaa irrottaa otteensa hallitusti.

Nuppipalapeli kannustaa taaperoa kääntelemään kättään eri asentoihin.

Useimmat lapset oppivat heittämään palloa vuoden, puolentoista ikäisenä. Tässä tarvitaan yllättävän monia kädentaitoja: ranteen kääntö- ja kiertoliikettä, heittämistä ja otteen irrottamista. Pehmeä vaahtomuovipallo tai hernepussi on kiva väline uuden taidon kokeilemiseen.

Kiinniottaminen on vielä tässä vaiheessa vaikeaa, mutta sitä sitä voi innostuksen herätessä harjoitella isolla rantapallolla, aluksi lähes ojentaen pallon lapselle.

Lähteinä: Lapsen hoito ja kehitys (Otava), terveyskirjasto.fi

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Kasvoja tarkkailevista vauvoista kasvaa lapsia, jotka ovat halukkaita auttamaan muita.

Jo vastasyntyneet vauvat ovat kiinnostuneita kasvoista. Kyky havainnoida ja tunnistaa kasvoilta esimerkiksi toisen tunnetilaa kehittyy ensimmäisen elinvuoden aikana. Vauvojen välillä on kuitenkin eroja siinä, kuinka kiinnostuneita he ovat ihmiskasvoista – ja tämä voi ennustaa sitä, millainen tyyppi vauvasta kasvaa.

Tampereen yliopiston tutkimuksen mukaan vauvan tarkkaavaisuus ihmiskasvoja kohtaan on yhteydessä siihen, miten empaattisesti hän kasvaessaan käyttäytyy muita kohtaan. Ihmiskasvoista kiinnostuneet vauvat olivat 2-vuotiaina halukkaampia auttamaan muita.

Voiko eroja selittää se, miten paljon vanhempi itse on seurustellut vauvan kanssa?

– Voi olla, että osalla vauvoista vanhemman vuorovaikutus on ollut sellaista, että se auttaa suuntaamaan huomiota ihmisten kasvoilla näkyviin viesteihin, vastaa akatemiatutkija, dosentti Mikko Peltola.

– Toisaalta tutkimuksessa arvioitiin yhtenä tekijänä myös äidin sensitiivisyyttä vuorovaikutuksessa, ja tässä tutkimuksessa se ei selittänyt vauvojen keskinäisiä eroja.

Sosiaalisuuden kehitykseen vaikuttavat niin varhainen vuorovaikutus, synnynnäiset erot kuin muut kasvuolosuhteet – mutta Peltolan mukaan on epäselvää, miten osa-alueet tarkalleen painottuvat. Varhainen vuorovaikutus on joka tapauksessa lapsen kehitykselle tärkeää ja siihen kannattaa satsata.

Vauvojen erot näkyivät myös 4-vuotiaina

Tutkimuksessa vauvojen kiinnostusta kasvoja ja kasvonilmeitä esittäviin kuviin mitattiin silmänliiketutkimuksella, kun vauvat olivat seitsemän kuukauden ikäisiä. Sosiaalista kehitystä arvioitiin kahden ja neljän vuoden iässä silmänliikemittausten, havainnointitutkimusten sekä vanhempien arvioiden avulla.

Kiinnostus kasvoihin ennustaa lämmintä vuorovaikutusta.

Lapset, joita kasvot eivät vauvaiässä kiinnostaneet niin paljon, eivät olleet 4-vuotiaina yhtä virittyneitä lämpimään vuorovaikutukseen, hellyydenosoituksiin ja tunteidensa ilmaisuun. He eivät myöskään välittäneet niin paljon siitä, millaisia ohjeita ja palautetta heille annettiin.

– Nämä piirteet eivät kuitenkaan olleet lapsissa kovin voimakkaita. Ei ole kyse myöskään siitä, että niin sanottuja tunnekylmiä piirteitä osoittavissa lapsissa olisi jotain vikaa: kyse on ihmisten eroavaisuuksista, eivätkä ne aina viittaa käytösongelmiin, Peltola sanoo.

Seurantatutkimukseen osallistui yli 200 vauvaa Tampereelta ja lähikunnista.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.