Kuvat
iStock
Sisarkateuteen auttaa parhaiten se, että vanhemmat hyväksyvät lapsen väliaikaisen taantuman.
Sisarkateuteen auttaa parhaiten se, että vanhemmat hyväksyvät lapsen väliaikaisen taantuman.

Esikoisen taantuminen ärsyttää vanhempia. Lapsen kannalta tilanne on hyvin ymmärrettävä, Leea Mattila sanoo.

Lapsi- ja perhepsykologi Leea Mattila vastaa Vauvan lukijan kysymykseen:

Mitä tekisin 3,5-vuotiaan esikoiseni kanssa? Pikkusisaruksen syntymän jälkeen hän on alkanut käyttäytyä kuin vauva: hän matkii, lässyttää, härnää eikä kuule tai kuuntele meitä vanhempiaan. Tämä on todella ärsyttävää. Kuopuksemme on nyt 8 kuukautta vanha.

Kuvailet klassista asetelmaa, joka on varmasti ärsyttävä, mutta myös hellyttävän ymmärrettävä. On hyvin tyypillistä, että pikkusisaruksen syntymä herättää isosisaruksen sisäisen vauvan. Hän saattaa kiinnostua vauvaleluista ja taantua opituissa taidoissa, kuten vaikkapa kuivaksi oppimisessa tai puheen nuotissa. Isosisarus saattaa myös puhua brutaalisti siitä, miten tyhmä vauva on ja miten hänestä voisi päästä eroon.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Vauvan syntymä on isosisarukselle melkoinen loukkaus.

Jos tilannetta katsoo isosisaruksen kannalta, vauvan syntymä on hänelle melkoinen loukkaus. Hän saattaa tiedostamattomasti pelätä, ettei ollut kyllin hyvä. Ehkä pikkuinen onkin otettu taloon korvaamaan hänet? Pikkusisarusta ihaillaan, kanniskellaan ja hänelle leperrellään hetkestä toiseen. Pikkusisarusta ei toruta, eikä kukaan karju hänelle siitä, ettei hän osaa. Vauva saa kenties nukkua vanhempien välissä, häntä tullaan katsomaan joukolla, ja hän saa upeita lahjoja sekä isosisarukset vanhat vaatteet ja lelut.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Isosisarus taas on saattanut joutua muuttamaan omaan huoneeseensa nukkumaan. Yhtäkkiä hänen pitää odottaa kylvyssä vuoroaan ja pukea aamuisin itse. Olisipa siis ihanaa olla vielä pieni vauva itsekin! Toisaalta tekee mieli kostaa tämä vääryys: härnäämällä saa näppärästi siirrettyä oman pahan mielen toisen harteille.

Parhaiten toimii se, kun vanhempi hyväksyy lapsen kaikenlaiset tunteet.

Tämä on joitakin viikkoja tai kuukausia kestävä vaihe, joka menee kyllä vähitellen ohi. Parhaiten toimii se, kun vanhempi hyväksyy isosisaruksen väliaikaisen regression ja kaikenlaiset tunteet. Sarkasmi, toruminen, painostaminen tai vetoaminen usein vain pahentaa tilannetta ja saa isosisaruksen tuntemaan, että kukaan ymmärrä häntä.

Lapsen hankalan käytöksen takana on usein tarve tulla kuulluksi ja päästä yhteyteen vanhemman kanssa. Kokeile yhteyttä rakentavia vuorovaikutusleikkejä ison kanssa nyt päivittäin: Puhkokaa yhdessä saippuakuplia, pudottakaa hernepussia päälaelta ja napatkaa se kiinni. Lorutelkaa ja leikkikää laululeikkejä. Ihaile ja hoivaa isoa.

Voit varata isolle myös mahdollisuuksien mukaan omaa aikaa vanhemman kanssa ilman vauvaa, jolloin käytte vaikka jätskillä tai uimassa. Isoa voisi houkutella myös auttamaan vauvanhoidossa, jolloin hän saisi kehuja pätevyydestään. Silloin hän voisi kokea, että isona onkin itse asiassa ihan mukavaa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla