Herumisrefleksiin yhdistyvä ahdistuksen aalto voi vaikuttaa äidin haluun imettää. Kuva: iStockphoto
Herumisrefleksiin yhdistyvä ahdistuksen aalto voi vaikuttaa äidin haluun imettää. Kuva: iStockphoto

Hormonaalisen refleksin aiheuttama tunne voi vaihdella haikeudesta ahdistavaan kauhuun.

Vauva tarttuu rintaan ja alkaa imeä innokkaasti. Yhtäkkiä äidin mielen valtaa selittämätön paha olo. Ahdistusaallon vielä velloessa äidin yllä maito alkaa herua rinnoista – ja sitten kaikki on taas hyvin. D-MER eli Dysphoric Milk Ejection Reflex on ohi.

D-MER tarkoittaa imetyksen aikaista negatiivisten tunteiden ryöppyä, joka johtuu aivojen dopamiinitason äkillisestä laskusta. Dopamiinilasku on normaali ja tarpeellinen ilmiö maidon herumiseksi, mutta joillain äideillä lasku tapahtuu liian nopeasti tai liian matalalle, jolloin äiti kokee hetkellisen kurjan olon.

Monet D-MER-äidit kertovat ainakin surun, levottomuuden tai vihan tunteista.

Ilmiön voimakkuus vaihtelee lievästä haikeuden tunteesta erittäin voimakkaaseen, ahdistavaan kauhuun. Vaikka kokemukset vaihtelevat, monet D-MER-äidit kertovat ainakin surun, levottomuuden tai vihan tunteista. Vatsaa voi myös kouraista ontto, mouruava tunne, joka ei selity nälällä.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Äitiä voi helpottaa tieto siitä, että D-MERia ei voi aiheuttaa itse eikä se johdu äidin asenteesta vauvaa, äitiyttä tai imetystä kohtaan. Kyseessä on puhtaasti hormonaalinen refleksi.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Synnytyksen jälkeisestä masennuksesta sen erottaa tilan ohimenevyys: paha olo ilmestyy juuri ennen maidon herumista ja kestää vain joitain kymmeniä sekunteja.

Oireita voi tulla myös maitoa pumpatessa tai silloin, kun maidon heruminen käynnistyy spontaanisti esimerkiksi äidin ajatellessa vauvaa.

Aiheuttaako imetys pahaa oloa? Nämä voit tehdä

  1. Jos huomaa itsellään D-MER-oireita, kannattaa asiasta puhua neuvolassa ja muiden imettävien äitien kanssa. Lievissä tapauksissa jo ilmiön tunnistaminen ja siitä keskusteleminen usein auttaa. Itsehoitona kannattaa syödä ja juoda hyvin, yrittää nukkua tarpeeksi ja harrastaa mieleistä liikuntaa.
  2. Imetyshetkellä D-MER-aallon kestää helpommin, jos ajatukset saa suunnattua johonkin mukavaan asiaan, esimerkiksi nautinnolliseen herkkuun tai hauskaan tv-ohjelmaan.
  3. Jos D-MER on niin voimakas, että vauvan vieroitus alkaa tuntua parhaalta ratkaisulta, kannattaa pyytää apua lääkäriltä. Dopamiinieritystä tasapainottava lääkitys voi tehdä imetyksestä siedettävää tai jopa nautinnollista.

Lähteitä: Imetyksen Tuki ry, www.d-mer.org

Nolo äippä

Siis mulla on tosi outu juttu. Siis mua alkaa kiihottaa jos mun nännejä hiplaa. En tiedä mistä olen tällaisen oppinut. Oon vähän outo vai onko kokemuksia?
Nimimerkillä nolo äippä

Vierailija

Minä inhoan sitä, jos mies koskettelee nännejäni, mutta imettämisestä olen pitänyt.

Imetyksen lopettamisen jälkeen mies ajatteli, että nyt varmasti hänen olisi kosketeltava rintojani. Erehdyin kertomaan, että niistä on tullut super-herkät vauvan jälkeen ja että ne reagoivat aina kun kuulen kenen tahansa vauvan itkua. Minulle tulee onnellisuuden tunne, kun rinnat reagoivat itkuun. Kun lapseni ei imenyt enää, mies luuli, että hän voisi korvata vauvan. Minusta pelkkä ajatuskin miehestä koskettelemassa rintojani tuntui vastenmieliseltä! Rintani tuovat lohtua vauvalle, eivät seksuaalista nautintoa miehelle! Mielestäni rinnat ovat intiimi alue, joita olen valmis lainaamaan vain vauvalle, jonka kanssa elän symbioosissa, en miehelle.

Imetys sattui aluksi, mutta ei ahdistanut muuten henkisesti. Sitten kun imetys alkoi sujumaan hyvin, maitoa tuli, niin aloin nauttimaan vauvan imusta. Tuntui hienolta, kun pystyin ruokkimaan vauvani ja nähdä vauvan autuaan onnelleiset ilmeet, aina kun oli sopivaa ravintoa tarjolla.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla