Vain harva lääke on selkeä este imetykselle.

Imettäessä voi pääsääntöisesti käyttää samoja lääkkeitä kuin raskauden aikana. Valtaosa lääkkeistä kulkeutuu äidinmaitoon, mutta määrät ovat yleensä niin pieniä, ettei niistä ole vauvalle vaaraa.

Vain harva lääke on selkeä este imetykselle. Tällaisia ovat esimerkiksi litium, solunsalpaajat ja radioaktiiviset aineet. Vastasyntyneen elimistö ei pysty käsittelemään lääkkeitä aikuisen tapaan. Varovaisuus on paikallaan, jos käytössä on uusi lääke, jonka kulkeutumisesta maitoon ei ole tutkittua tietoa.

Harkintaa tarvitaan myös, jos käytössä on useita keskushermostoon vaikuttavia lääkkeitä tai lääke, jonka säännölliseen käyttöön imetyksen aikana liittyy riskejä (esimerkiksi kodeiini).

Äiti voi itse vähentää vauvan altistumista lääkkeille ajoituksella: esimerkiksi kerran vuorokaudessa annosteltava lääke kannattaa ottaa heti imetyksen jälkeen.

Vauva 10/2010

Teratologinen tietopalvelu vastaa lääkkeiden käyttöä koskeviin kysymyksiin arkisin kello 9–12 numerossa 09 4717 6500.

Lue myös:
Lääkkeet ja raskaus

Hyvä haalari pitää lämpimänä, ja sen sisällä pysyy kuivana niin lumi- kuin loskaleikeissä. 

Tulevan talven suosikkihaalareista löytyy värejä ja veikeitä eläimiä. 

Valitsimme 12 laadukasta ja tyylikästä haalaria. Ne eivät ole paremmuusjärjestyksessä.

Valitse kuva alta, niin pääset selaamaan lisätietoja. Voit myös kommentoida haalareita tai antaa niille tähtiä yhdestä viiteen. Mikä on sinusta kivoin haalari?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Saiko vauvasi tai taaperosi aikaan sievoisen sotkun tai kaamean kaaoksen? Ota kuva lopputuloksesta, lähetä se meille ja osallistu arvontaan!

Osa kuvista julkaistaan myös Vauva-lehden palstalla. Lähetä kuva mahdollisimman isona tiedostona, emme voi julkaista matalaresoluutioisia kuvia.

Kun lähetät kuvan viimeistään 10.11.2017, olet mukana arvonnassa, jossa voi voittaa Ainu Nokkamukin, BabyBjörn Soft Bib -ruokalapun ja Jordan-hammasharjan vauvoille. Arvomme kaksi settiä, ja yhden palkinnon arvo on noin 21 euroa.

Voittajiin otetaan yhteyttä sähköpostitse: tarkista, että käyttäjätiedoissasi on voimassa oleva sähköpostiosoite!

Lähettämällä kuvan annat luvan käyttää sitä Vauva-lehden aineistoissa. Lataa vain itse kuvaamiasi kuvia tai kuvia, joiden lataamiseen sinulla on kuvaajan lupa. Katso kuvahaasteiden tarkemmat ohjeet

Jos haluat kuvan mukaan lehden palstalle, kerro sisältö-kohdassa vauvan nimi ja ikä kuvaushetkellä.

Osallistuminen vaatii kirjautumisen.

Lukijasisällöt