Hei relatkaa! Vauvat on ihania, eikä niistä koskaan uutisoida liikaa. Kuva: Satu Kemppainen
Hei relatkaa! Vauvat on ihania, eikä niistä koskaan uutisoida liikaa. Kuva: Satu Kemppainen

Suomi meni sekaisin, ja mikä suloisinta, vauvasta.

Kun Sauli Niinistö ja Jenni Haukio ilmoittivat poikansa syntymästä perjantai-iltana, internet räjähti. Ainakin Suomessa. Presidentin kanslian sivut kaatuivat onnentoivotuksista, ja monet mediatalot saivat klikkianalytiikkaansa suloisen piikin, kun ihmiset ahmivat vauvauutista netistä.

Mutta sitten: Miksi yhdestä vauvasta kohkataan? Kauanko minun pitää lukea otsikoita, joissa Sauli vaihtaa vaippaa? Miksi pitäisi onnitella, sehän on vain vauva? Ihmiset lisääntyvät ja suomalaiset hullaantuvat, haloo, ketä kiinnostaa?

Miksi siitä ei saisi hullaantua, joka loppujen lopuksi on tärkeintä – uudesta tulokkaasta?

Suomalaisten peruspiirre, se ettei mikään vaan olisi hauskaa tai hupsua, nosti päätään heti uutisotsikoiden jälkeen. Lätkän maailmanmestaruutta tai euroviisuvoittoa saa täällä juhlia. Miksi siitä ei saisi hullaantua, mikä loppujen lopuksi on tärkeintä – uudesta tulokkaasta?

Ei, hei, olla tuollaisia!  Sillä mikä on muka ihanampaa kuin vauva? Ei mikään. Perjantaina koko Suomen kansa sai hetken yhdessä iloita valtakunnan vauvauutisesta. Presidenttiparin vauva antoi luvan upottaa pää untuvaiseen pilveen ja höpsötellä, koska vauvat vain ovat niin i h a n i a . Ei meillä suomalaisilla ole liikaa meitä yhdistäviä tekijöitä näinä aikoina, joten ei nyt mokata tätä. 

Presidenttiparin vauva antoi luvan upottaa pää untuvaiseen pilveen ja höpsötellä, koska vauvat vain ovat niin i h a n i a .

Presidenttimme ja tuoreen isän toivomus on, että heidän vauvaansa suhtaudutaan kuten kaikkiin muihinkin 50 000:een Suomessa vuosittain syntyvään vauvaan. Tehdään siis niin: riemuitaan uudesta elämästä, mutta annetaan perheelle rauha sopeutua uuteen elämäntilanteeseen. 

Vauvan päivän puuhamies, VauvaSuomi ry:n hallituksen jäsen Arto Tuominen oli enemmän kuin oikeassa sanoessaan viime syksynä, että vauvat on häivytetty katukuvasta, eivätkä ihmiset enää tiedä, miten suhtautua muiden vauvoihin. Tuomisen mukaan vauvat ja heidän perheensä elävät kuplassa ja ovat paljon keskenään, ja vauvoja nähdään aivan liian vähän erilaisissa medioissa.

Viime perjantai oli vähän kuin epävirallinen vauvan päivä. Silloin todella oli mahdollisuus antaa ääni vauvoille: tuoda esille niitä perheissä ja yhteiskunnassa olevia mahdollisuuksia ja haasteita, jotka kuuluvat vauvan ja vauvaperheen elämään kodeissa ja yhteiskunnassa yleisemmin. Iloita pienimmistä ja hauraimmista, niistä rakkaimmista.

Ollaan siis iloisesti ylpeitä vauvakuplasta, johon Suomi höpsähti viikonloppuna. Se tekee meistä lempeän ja lapsirakkaan kansan.