Kuva: <span class="photographer">Satu Kemppainen</span>
Kuva: Satu Kemppainen

Väsymykseen ja huonoihin öihin saa apua, ja sitä kannattaa hakea ajoissa.

Ensimmäinen yö vaati todellista uskoa asiaan. Toisena teki mieli luovuttaa. Kolmantena lapsi tyyntyi jo nopeasti.

Kolmen yön lempeällä mutta maidon suhteen ehdottomalla unikoululla meidän perheessä on opeteltu nukkumaan kaksi kertaa, kahden hyvin erilaisen lapsen kanssa. Tietysti on tullut takapakkeja sairastamisten tai uusien kehitysvaiheiden myötä, mutta aina on palattu kohtuullisiin uniin. Se on ollut koko perheen onni.

Kun kysyimme lukijoiltamme kokemuksia jaksamisesta, saimme 1400 kertomusta äitien väsymyksestä. Vaikka kuormittavia asioita on muitakin, yksi esiin nousseista oli puhdas univelka, joka alkoi kerääntyä jo vauva-aikana ja jatkui rikkonaisina öinä pitkälle pikkulapsiaikaan.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Olen yhä kiitollinen esikoiseni terveydenhoitajalle, joka ystävällisesti huomautti, ettei tyttäreni enää tarvitsisi maitoa öisin. Öiden yllättävä paraneminen oli tarpeellinen kokemus, sillä vasta kuopukseni myötä ymmärsin, mitä todellinen väsymys tarkoittaa. Kun on puolikin vuotta nukkunut 20 minuutin pätkissä, ei voi sanoa olevansa paras mahdollinen äiti lapselleen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Miksi nukkuminen on niin suuri tabu ja rikkonaiset yöt rakkauden mittari?

Ja vaikka moni sanoi, että sellaista se nyt vain on vauvan kanssa, tuntui, ettei jatkuva heräily voinut olla lapsellekaan hyväksi. Autetaanhan pientä lasta kaiken muunkin oppimisessa: tunteiden ilmaisun, syömisen, pottailun… Miksi nukkuminen on niin suuri tabu ja rikkonaiset yöt rakkauden mittari?

Jos jaksat heräilyistä huolimatta, niin hienoa! Tunnen äitejä, jotka imettävät unissaan ja nukkuvat parhaiten koko katras kainalossa. Mutta jos väsymys alkaa olla kohtuutonta, apua saa aina. Jollei puolisolta tai lähipiiriltä, niin ammattilaisilta. Yksinhuoltajaystäväni sai sitä sairaalasta ja muistaakin äitiydestään sen jälkeen jotain.

Vauva-lehden pääkirjoitus 4/2018.

Parempia unia

Nukkuuko vauva huonosti? Apua uniongelmiin ja vertaistukea jaksamiseen löydät täältä.

Epäiletkö, että rikkonaiset yöt ja vauvan itkuisuus liittyvät allergiaan? Lue lisää täältä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla