Asenteissa ja tiedon määrässä on parantamisen varaa, sillä nelikuisten vauvojen äideistä imettää enää alle 70 prosenttia. Kuva: iStockPhoto.
Asenteissa ja tiedon määrässä on parantamisen varaa, sillä nelikuisten vauvojen äideistä imettää enää alle 70 prosenttia. Kuva: iStockPhoto.

Imettävä äiti tarvitsee läheistensä tukea.

Ongelmana oikea imemisote, maidon pakkautuminen, väsyminen ja epävarmuus imetyksen onnistumisesta?

Imetys voi mennä mönkään monesta syystä, ja ongelmat ovat yleisimpiä vauvan synnyttyä imetyksen alkuvaiheessa. Joskus koko touhu tyssää sopivan tuen puutteessa heti alkuunsa.

Lähes kaikki imetykseen liittyvät ongelmat olisivat kuitenkin ratkaistavissa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Joskus paras apu tulee läheltä: imettävän äidin lähipiiriin kuuluvien – vauvan toisen vanhemman, sukulaisten ja muiden läheisten – apu arjessa voi olla ratkaiseva tekijä imetyksen onnistumisessa.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Myös vauvaperheen lähipiirin on hankittava ja saatava ajantasaista tietoa imetyksestä ja sen hyödyistä, Imetyksen tuki ry muistuttaa.

Myös lähipiiri tarvitsee tietoa imetyksestä

Asenteissa ja tiedon määrässä on parantamisen varaa, sillä yli 90 prosenttia suomalaisista äideistä aloittaa imetyksen, mutta nelikuisten vauvojen äideistä imettää enää alle 70 prosenttia. Enemmän kuin joka kolmas nelikuinen vauva ei saa ollenkaan äidinmaitoa.

Ensimmäiset viikot vauvan synnyttyä ovat imetyksen onnistumisen kannalta oleellisimpia. Joillekin voi tulla yllätyksenä, että vastasyntyneen imetys voi oikeasti viedä äidin vuorokaudesta suurimman osan. Äiti, joka saa läheisiltään tukea imetykseensä, on yleensä tyytyväinen ja luottaa omaan kykyynsä ruokkia vauvaa.

Lapsen toisen vanhemman ei silti tarvitse jäädä vähemmälle, hän voi luoda läheisen suhteen vauvaan muilla tavoin.

Imetysongelmiin löytyy apua

Joskus perhe tarvitsee imetysongelmien ratkaisemiseksi kodin ulkopuolista  apua. Luonteva paikka kysyä imetyksestä on oma neuvola.

Vertaistukea valtakunnan tasolla imettäville äideille tarjoaa Imetyksen tuki ry, jonka koulutetut imetystukiäidit tarjoavat perheille ja heidän lähipiirilleen imetystukea yli viidelläkymmenellä paikkakunnalla.

Imetyksen tuki julkaisee marraskuussa teoksen Imetyksen lohtukirja - äitien tarinoita ja tukea imetyspettymyksiin, jossa äidit kertovat kipeistäkin kokemuksistaan. Kirja on toteutettu järjestöyhteistyönä.

Lisätietoa ja tukea:

Sisältö jatkuu mainoksen alla