Kirjalahjan voi valita myös tulevia kasvuvaiheita ajatellen. Moni lastenkirja on pitkäikäinen, ja lemppareihin palataan kerta kerran jälkeen. Kuva: iStockphoto
Kirjalahjan voi valita myös tulevia kasvuvaiheita ajatellen. Moni lastenkirja on pitkäikäinen, ja lemppareihin palataan kerta kerran jälkeen. Kuva: iStockphoto

Kirja on oiva lahja vauvalle, sillä iltasadut ja loruleikit ovat mieluisaa yhdessäoloa jo pienelle. Lue myös kirjabloggaajan vinkit lahjakirjan valintaan.

Kaunis ensikirja yhteisiin hetkiin

Elina Pulli & Karoliina Pertamo: Sylisampo (Lasten Keskus 2018), 13 e

Pieni vauva tykkää kuunnella vanhemman ääntä ja katsella värikkäitä kuvia. Lyhyiden lorujen yhteydessä on vinkit, miten leikittää vauvaa. Loruttelu ilahduttaa vaikkapa pukiessa tai vaippaa vaihtaessa.

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Sanat tutuiksi 

Ensimmäinen sanakirja (Gummerus 2018), 10 e

Hauskasti kuvitetussa sanakirjassa lapselle tutut lelut, kulkuneuvot, ruuat ja vaatteet saavat nimen. Kun sanat alkavat kiinnostaa, lapsen kanssa voi tunnistaa esineitä ja asioita kirjasta, vaikka tämä ei vielä osaisi sanoa niitä kaikkia. Sanavarasto kasvaa oman kirjan parissa.

Värien maailmaan

Kurkkaa ja opi värejä (Gummerus 2018), 10 e

Puutarhasta etsitään punaisia asioita, makuuhuoneesta sinisiä. Yhdessä lapsen kanssa voi pohtia, mitkä ovat iloisia värejä tai mitkä kaikista kirkkaimpia. Kurkistuskirja opettaa värit hauskalla tavalla. Kivointa on tietysti availla luukkuja!

Kirja, jolla saa leikkiä

Riina ja Sami Kaarla: Muumilaakson väki rannalla (Tammi 2018), 22 e

Tällä kirjalla saa leikkiä! Mukana tulee viisi puista muumihahmoa, jotka lapsi voi asetella mukaan tarinaan kirjan sivuille. Paksut sivut kestävät ahkeran lukemisen ja leikkimisen.

Taaperon ensimmäinen runokirja

Mariska, Reetta Niemensivu & Aapo Ravantti: Määt ja muut (Tammi 2018), 28 e

Laulajana ja lauluntekijänä tunnetun Mariskan eläinrunot huvittavat ja liikuttavat niin lasta kuin aikuista. Rentojen riimien kirjassa seikkailevat muun muassa uhmaikäinen Lissu Lokintyttö ja kuuhullu susi Nanna.

Pitkäikäinen suosikki

Marjatta Kurenniemi, Ismo Loivamaa & Sanna Mander: Toivoisin että asuisin kuussa (WSOY 2018), 40 e

Marjatta Kurenniemen juhlakirjassa on reilut kymmenen satua ja ikivihreitä runoja. Kielellä leikittelevät runot ovat omiaan edistämään puheen oppimisen valmiuksia, ja satujen parissa viihtyy vanhempikin lapsi.

Löytämisen riemua

Mini äkkää ja tökkää – Missä on oranssi katti? (Lasten Keskus 2018), 10 e

Missä on pienin apina? Entä millä apinalla on sininen huivi? Vastauksen voi näyttää kuvasta – ja samalla tulevat tutuiksi värit, muodot ja erilaiset hahmot. Tätä kirjaa vauva tykkää katsella, taapero lukea yhdessä vanhemman kanssa.

Kauniita kuvia ja kosketeltavaa

Taplin, Dove & Butler: Missä olet pikku norsu? (Nemo 2018), 10 e

Pikku norsu on kateissa, joten sitä on etsittävä erilaisista piiloista ja koloista, joita pieni lukija saa tunnustella kurkistuskirjan sivuilta. Kauniissa kuvissa on runsaasti yksityiskohtia ja ihasteltavaa vauvasta taaperoon.

Musiikki mukana

Metsän eläinten konsertti (Nemo 2018), 14 e

Metsässä pidetään illalla konsertti, ja sitä varten eläimet harjoittelevat kukin soittimellaan. Lapsi laittaa ketun soittamaan viulua, oravan puhaltamaan huiluun ja näädän näppäilemään kitaraa. Kuka saa painaa ääninappia?

Sadun lumoa

Riikka Jäntti: Pikku hiiren puolukkamatka (Tammi 2018), 20 e

Kaupunkilaishiiri pääsee käymään syysretkellä maalla, missä se poimii marjoja ja paistaa makkaraa nuotiolla. Tunnelmalliset kuvat ihastuttavat. Kirja odottamaan vauvan varttumista.

Kirjabloggaaja Tiia Aaltonen: näin valitsen kirjan lapselle

"Itse mietin kirjalahjoja ainakin seuraavista näkökulmista: ikätaso, käyttöikä ja ajankuva. Pahvikirja taaperolle vai seikkailukertomus lapsen varttumista odottamaan?

Ensikirjat ja pahvikirjat ovat toki mieluisia aivan pienimmille, mutta monet klassikot, kuten Pikku Siili tai Ronja Ryövärintytär kasvavat lukijansa mukana ja ovat siksi oiva valinta myös vauvoille ja taaperoille. Kotimaiset lastenrunokirjat ansaitsevat erityismaininnan, sillä kekseliäiden säkeiden parissa viihtyy koko perhe.

Mitä isompi lapsi, sitä enemmän mietin myös kirjojen ajankuvaa. Jos tapahtuma-aika sijoittuu liian kauas menneisyyteen, ei tarina välttämättä kiinnosta tämän päivän lapsia. Esimerkiksi omat lapsuussuosikkini, Tiina-kirjat, tuskin puhuttelevat omia tyttäriäni.

Näkyvimmin esillä olevien uutuuksien lisäksi annattaa tutustua pienempien kustantamoiden tarjontaan. Esimerkiksi pienkustantamo Etana Editions voitti hiljattain arvostetun Onnimanni-palkinnon monipuolisen kuvakirjavalikoimansa ansiosta."

Tiia Aaltonen bloggaa lastenkirjoista ja lukemisesta, vauva.fi/luemeilleaitikulta

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla