Allergia voi puhjeta jo varhaisessa vaiheessa, ja pienillä vauvoilla sen selvittäminen voi olla vaikeaa. Kahdeksan äitiä kertoo, miten allergia vaikutti arkeen vauva-aikana. 

Ensimmäinen vuosi oli pahin

”Ensimmäinen vuosi oli todella vaikea, sillä vauva raapi ihottumaa päivin ja öin. Hän oli myös itkuinen ja levoton, koska ei ollut hyvä olla. Ruokatorvi oli huonossa kunnossa jatkuvan oksentelun takia, ja suolisto herkillä. Silti saimme aluksi kuulla, että kaikki oireilu oli normaalia. Nykyään, kun lapsi on isompi, allergioita ei kyseenalaisteta enää niin paljon.”
Inkamaria, 24

Koko perhe joutui koville

”Kipeä vauva vaikuttaa koko perheen hyvinvointiin. Meillä allergioista johtunut univelka aiheutti melkein vanhempien eron. Minä olin lähellä itseni satuttamista, jotta saisin nukkua. Teimme molemmat vanhemmat lyhennettyä työviikkoa, sillä täysi päiväkotiviikko olisi ollut lapsen hyvinvoinnille liikaa. Anoppini hoiti mieluummin tyytyväistä serkusta kuin valvoi meidän lapsemme kanssa.”
Äiti, 32

Oireet alkoivat heti

”Kaikki allergiat saatiin selville vasta silloin, kun poika oli kaksivuotias. Oireet alkoivat heti syntymän jälkeen. Meille toistettiin yhä uudelleen ja uudelleen, että lapsella on koliikki. Luotin julkiseen terveydenhuoltoon enkä osannut hakea apua muualta. Kun poika oli kahdeksan kuukautta, löysimme sattumalta uskomattoman ihanan lääkärin yksityiseltä puolelta ja asiat alkoivat selvitä. Allergiat eivät koskaan näkyneet verikokeissa eivätkä oireet helpottaneet välttöjaksoillakaan. Lopulta karsimme pois kaiken, ja yksitellen käyttöönotto paljasti allergiat maidolle, soijalle, munalle, vehnälle, ohralle, rukiille, naudalle ja pähkinöille.”
Tärpästikkeli, 43

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Muistitko pestä kädet?

”Lapsen allergia vaikuttaa arkeen paljon. Olin vuoden verran imetysdieetillä, ja edelleen vierailut kodin ulkopuolella on mietittävä tarkkaan. Tarvitaanko eväät? Onko riskiä vahinkoaltistukselle esimerkiksi lattialla olevien ruuanmurujen myötä? Onko kädet pesty juuston käsittelyn jälkeen? Miten pidetään adrenaliini-injektori ja muut lääkkeet sopivan lämpöisinä? Kuinka kaukana on lähin sairaala? ”
Liisa, 35

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Luota itseesi, vanhempi

Vanhemmat, olette parhaita lapsenne asiantuntijoita. Kuunnelkaa itseänne ja lasta, ja vasta sen jälkeen hoitavaa tahoa tai päiväkodin henkilökuntaa. Jälkeenpäin voin onnitella itseäni siitä, että olemme selvinneet.”
Kirsikkapuu, 35

Imetysdieetti pelasti meidät

”Äidinmaito oli lapsen ravinnon turvana, kun aloitimme maistelun. Kukaan lääkäri ei sitä suositellut, ja vielä kaksi vuotta imetyksen lopettamisen jälkeen sain noottia julkisen puolen allergialääkäriltä, ettei minun olisi pitänyt ryhtyä dieetille. En ymmärrä, miksi siitä piti vielä tuolloin minua ripittää. Onneksi kuuntelin omaa vaistoani, sillä se oli paras päätös lapseni hyväksi.
Marjo, 36

Enkö siedä itkua?

”Toisella lapsellamme oli synnytyssalista asti paha refluksi. Neuvolassa minulle kerrottiin, etten siedä vauvan itkua ja koen itkuisuuden isompana, koska esikoinen vie huomioitani. Vauva oksenteli kaaressa ja oli rinnalla koko ajan syöden todennäköisesti pahaan oloonsa. Vuorasimme kotona kaiken pyyhkeillä. Silti kokenut neuvolaterveydenhoitaja sanoi kaikkien vauvojen puklailevan.

Lopulta lapsen paino oli tismalleen sama kaksi- ja kolmikuisneuvolassa, ja silti meidän käskettiin antaa lisämaitoa. Menimme samalta istumalta yksityiselle allergialääkärille, joka määräsi lapselle välittömästi refluksilääkityksen ja minut maidottomalle ja munattomalle dieetille. Vauvan paino kiri normaaliksi kuukaudessa.”
Elli, 34

Muista: kaikki helpottaa

”Jos tuntuu, että huolta lapsesta ei oteta tosissaan, älä tyydy ensimmäisen lääkärin tai terveydenhoitajan näkemykseen. Liity Facebookissa vertaistukiryhmään. Pyydä ja ota vastaan niin paljon apua kuin vain saat. Pura tuntojasi jollekulle, joka on kokenut saman.

Minua auttoi kolmen allergisen lapsen äidin kesken luotu Whatsapp-ryhmä, johon saattoi vaikka keskellä yötä purkaa kaikkea paskaa, mitä oireilu aiheutti.

Allergioiden kanssa alku on aina kamalin. Mutta vaikkei ajatus alun sumussa lohduta, niin ajan myötä helpottaa. Kun allergeenit on löydetty ja ruokakaupassa totuttu uusiin askelmerkkeihin ja tuotteisiin, elämä tuntuu jo todella paljon helpommalta.”
Kis, 30

Isä

Oma kyyninen näkemykseni on, että julkisessa terveydenhuollossa ja siihen nivoutuvasssa neuvolajärjestelmässä kiistetään koko allergioiden mahdollisuus alle vuoden ikäisillä lapsilla. Koska jos allergiat eivät ole mahdollisia, ei tarvitse myöskään kirjoittaa lähetteitä kalliille erikoislääkäreille.

Vierailija

Meillä allergiat todettiin 4 kk lapsella. Hän oireili melkein syntymästä asti. Ne kuukaudet tuntuivat pitkiltä ja oma epävarmuus ja toisaalta vahvat vaistot ristiriitaisilta. Nyt huomaan pääseeni helpolla, vain 4 kk vauvan ja äidin kidutuksella. Maailma muuttui heti, kun allergiat löytyi.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla