Kun rintaraivarikausi on päällä, lapsi voi hermostua jo pelkästä imetysasentoon laittamisesta. Kuva: iStockphoto
Kun rintaraivarikausi on päällä, lapsi voi hermostua jo pelkästä imetysasentoon laittamisesta. Kuva: iStockphoto

Imetystaival on harvoin täysin ongelmaton. Onneksi moneen pulmatilanteeseen löytyy neuvoja.

Vauvan kyselyyn vastanneet äidit kertovat imetysongelmista ja ratkaisukeinoista.

1. Hyvästit suihkutisseille

Kokeile ainakin näitä: tyhjennä ennen imetystä, imetä selinmakuulla ja pitkään samasta rinnasta

"Maitoa suihkusi imetystä aloittaessa niin, että vauva oli tukehtua ja raivosi sitä jo etukäteen. Pumppasin hiukan ennen imetystä. Muutenkaan pumppaamista ei tarvitse pelätä. Aluksi kun maitoa lähtee tulemaan 'liikaa', eikun pakastamaan jääpalamuottiin. Kyllä se maidon tulo pienenee, vaikka tukalimmat pumppaisi pois. Ei tule niin herkästi rintatiehyttukostakaan. Myös hieromalla nänniin päin rintoja ja kuumilla suihkuilla saa alkavia tukoksia avattua. Myös lämmitettävä kauratyyny voi olla avuksi."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Imetä makuuasennossa, makaa selälläsi ja vauva masullaan päälläsi. Ennen imetystä tyhjennä rintaa joko astiaan pakastusta varten tai suoraan lavuaariin. Imetä samasta rinnasta mahdollisimman pitkään."

Sisältö jatkuu mainoksen alla

"Onneksi vauvaani ei suihkuava maito erityisemmin haittaa, suihkujen välillä harsolla painelen nänniäni, ettei ala lainehtia. Vauva on syönyt hyvin, välillä on pidetty taukoa, ettei väärään kurkkuun mene."

Lisää neuvoja: Ongelmana suihkutissit – mikä avuksi?

2. Rintaraivareista rintarauhaan

Kokeile ainakin näitä: etsi rauhallinen imetyspaikka, yritä ennakoida, vaihda asentoa tai kävele samalla

"Vauva saa rintaraivarit, jos syömäpaikkana on muu kuin koti. -- Jos lapsi ei suostu juomaan ja raivoaa, jatkan lapsen hoitoa muulla tapaa ja syötän hetken päästä uudestaan. Yleensä tosi nälkäisenä ja väsyneenä jossain vaiheessa saa rauhoituttua juomaan, kun pidän katsekontaktia vauvaan yllä enkä puhu muille."

"Lapsi kieltäytyy olemasta rinnalla ja saa kokeiluyrityksistä raivareita. Olen jo ajatellut että imetys varmaan loppuu, mutta kuitenkin yritän sopivilla hetkillä ja välillä vauva onkin rauhoittunut rinnalle, kun ei ole liian nälkäinen. Myös imetysasennolla on merkitystä."

"Ratkaisu moneen pulmaan on kun imettää vauvan pimeässä huoneessa, täydessä hiljaisuudessa kun ärsykkeet ovat minimissä."

Lisää neuvoja: Apua, nyt iski rintaraivarit!

3. Imetys sattuu tai vauva imee huonosti

Kokeile ainakin näitä: tarkista imuote, pyydä ammattilaista arvioimaan kielijänne, kokeile apuvälineitä

"Imettäminen sattui aluksi ihan hirveästi. Voiteita kului ja hammasta purtiin. Sitten koitin parantaa imetysasentoa. Vauva olikin ollut liian kaukana, ja kun vedin vauvan aivan itseeni kiinni, kipu loppui nopeasti."

"Meillä oli esikoisella kireä kielijänne. Ihmeteltiin kun paino laski vain ja nukahti tissille, ei jaksanut imeä kuin hetken."

"Ongelmana oli alussa matalat rinnanpäät. Pelastus oli rintakumi."

"Perheen viides lapsonen vain söi ja nukkui, nukkui jopa niin paljon, että maidontulo hiipui ja kasvu pysähtyi. Lopulta aloin pumpata samalla toisesta rinnasta kun vauva imi toista ja aina imetysten välillä. Syötin vauvaa pumppaamallani maidolla tuttipullosta muutamalla päiväaterialla imetyksen lisäksi viikkoja, öisin imetin pelkästään. Kun tyttö täytti kuusi viikkoa, hänen hereilläoloaikansa lisääntyi selkeästi ja samalla hän malttoi syödäkin. Jätin lähes samantein lisämaidon pois."

Lisää neuvoja: Jos imetys sattuu, tarkista imuote

Apu voi löytyä läheltä

Kun imetys tuntuu ongelmalliselta, pyydä rohkeasti apua! Kyselyyn vastanneet äidit ovat saaneet imetykseen hyödyllisiä neuvoa esimerkiksi näiltä: hyvä ystävä, oma äiti, neuvola, imetysoppaat, imetyspoliklinikka, synnytyssairaalan lapsivuodeosasto, Imetyksen tuki ry ja Imetyksen tuki ry:n Facebook-ryhmä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla