Matkanjärjestäjät kertovat, mitkä ovat perhesuosikit.

Näin Matkamessujen alla Meidän Perhe halusi tietää, mitkä ovat suomalaisperheiden suosikkikohteet talviaikaan. Lisäksi halusimme tietää, minne suosikkikohteessa kannattaa mennä. Aurinkomatkat ja Finnmatkat kertoivat omista tarjonnoistaan kolme suosituinta kohdetta ja niiden perheille sopivimman nähtävyyden sekä ravintolan.

Aurinkomatkojen 3 suosituinta perhekohdetta sekä (1) paikan suosituin tekeminen ja (2) lapsiystävällinen ravintola:

1. Thaimaa - Karon & Kata beach Phuketissa:

1. Dino Park -minigolf Katassa on suosittu vierailukohde ja lapset ovat todella pitäneet paikasta. Minigolf on avoinna klo 12-24. Alue on parhaimmillaan iltavalaistuksessa.

2. Buffalo Steak House Kata Plaza on uusi tilava ravintola lähellä Katan bussiasemaa. Lapsille mieluisassa ravintolassa on kodikas ja rento tunnelma. Ruokalistassa riittää valittavaa joka makuun. Erikoisuutena pihvit ja kanaruoat, mutta saatavilla on myös niin thaiherkkuja kuin pizzaakin. Salaatit noutopöydästä ovat maksuttomia illallisen yhteydessä.

Vinkit antoi kohdeopas Heikki Pekkanen, Phuket

2. Teneriffa - Costa Adeje (Fañabe):

1. Lapsille paras nähtävyys on ehdottomasti 2009 syyskuussa avattu Siam park Playa de las Americasissa. Se on euroopan suurin vesihuvipuisto, joka sopii 6-vuotiaasta eteen päin. Pienemmille vieraille on varattuna  pienehkö allasalue laivanmuotoisella leikkipaikalla Siamissa. 3–6-vuotiaille lapsille suosittelemme Aqualand vesipuistoa, joissa osa liu'uista on jonkun verran maltillisempia. Aqualandin allasvesi ei ole lämmitettyä.

 2. Ravintoloita kohteessa on noin 1800. Avaran tilan ja ruoan helppouden/maistuvuuden sekä palvelun nopeuden krittereillä mitattuna erityisen mainittava on Chill Out Las Fuentes apartamentoksen alapuolella, Los Cristianosin rantakadulla. Ravintolassa on pieni pöytä ja piirustusvälineet lapsille, sillä espanjassa ei lapsille ravintoloissa tarjoilla yleensä niin sanottua leikkipaikkaa tai muuta aktiviteettia. Toinen kiva vaihtoehto on Malibu ravintola Centro Comercial Oasiksen yläkerrassa, vastapäätä Vista Sur hotellia. Siellä on nopea palvelu ja maistuva ruoka.

Vinkit antoi kohdeopas Reetta Isotupa Playa de las Americasista

3. Gran Canaria - Puerto Rico:

1. Puerto Ricossa riittää ajanvietettä lapsille! On leikkipuistoja, pelihalleja, pomppulinnaa, minigolfia, kamelisafari, krokotiilipuisto, Villin lännen kylä....  Parasta puuhaa lapsille on Palmitos Park -eläinpuisto sekä Sioux City -villin lännen kylä.

2. Mukava ja lapsiystävällinen ravintola on italialainen Pinocchio Puerto Ricon ostoskeskuksessa.

Vinkit antoi Annina Metsola Aurinkomatkoilta

Finnmatkojen kolme suosikkikohdetta sekä (1) hauskin menopaikka perheille ja (2) lapsiystävällinen ravintola:

Gran Canaria:

1. Aqualandin vesipuisto ja Palmitos Parkin eläinpuisto ovat Gran Canarian suosituimpia ja houkuttelevimpia teemapuistoja. Yksi suosituimmista perheretkistä on kuitenkin Jeeppi- ja kamelisafari, jossa käydään mm. kuuluisilla Maspalomasin hiekkadyyneillä.

2. Taverna La Caña Playa del Inglesissä. Lyhyessä ajassa tämä suhteellisen uusi, perheen omistama ravintola on tullut todella suosituksi sekä matkailijoiden että paikallisten keskuudessa. Syynä todennäköisesti suuri valikoima aitoja espanjalaisia ruokia ja maukkaita tapaksia, ja edulliset hinnat. Tyylikkäät sisätilat sekä ulkoterassi.

Thaimaa - Khao Lak, Phuket:

1. Elefanttivaellus. Elefantti on tärkeä eläin thaimaalaisille ja sen vuoksi maan kansalliseläin, mikä on varmasti yksi syy tämän retken suosioon. Toinen syy on se erityinen tunne, joka syntyy kun istuu ja keinuu elefantin selässä sen matkatessa halki viidakon. Hikisen ratsastuksen jälkeen on ihana vilvoitella läheisen vesiputouksen raikkaassa vedessä.

2. Phu Khao Lak on erittäin suosittu ravintola Khao Lakin keskustassa, jonka laajasta menyystä löydät niin kansainvälisiä annoksia kuin tyypillisiä thairuokiakin. Tilatkaa rohkeasti useita thaiannoksia, kaikkien maisteltaviksi. Jälkiruoaksi suosittelemme klassista "Mango stickey ricea", erittäin makeaa ja hyvää jälkiruokaa.

Hurghada, Egypti:

1. Uiminen ja snorkailu Punaisessameressä. Esimerkiksi helppo snorklausretki luonnonkauniille Giftun saarelle sopii myös lapsille ja aloittelijoille. 

2. Shade Uudessa Marinassa sijaitseva ravintola. Tarjolla grilliherkkuja, annoksen voit koota itse lihasta, lisukkeista ja kastikkeesta, aivan kuten haluat. Shadessa on usein tarjolla myös elävää musiikkia, josta on tapana nauttia suurilla tyynyillä loikoillen.

Vinkit antoi Salla Salo Finnmatkoilta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Hyvä idea on kysyä etukäteen, mitä vauvaperheessä toivotaan ja tarvitaan. Jos haluat yllättää, lue tämä lista ensin.

Kysyimme Vauva-lehden lukijoilta, mikä oli paras ja mikä turhin vauvalahja. 

Näitä toivotaan: vaipat ja harsot

Vaippoja, vaippoja ja vielä kerran vaippoja. Ei voi ainakaan mennä pieleen, ja niitä tarvitsee.

Pyyhe ja harsot. Niitä ei voi olla liikaa, kun vauva kakkaa ja pissaa ja pulauttelee useita kertoja.

Peltorin kuulosuojaimet.

Lastenkirjat olivat kivoimpia lahjoja.

Itsetehdyt vaatteet olivat kaikki hyvin mieleisiä. Saimme sukkia, pipoja ja jopa haalarit

Vaippakakku, jonka sisällä oli vauvan purulelu

Yövalo oli ehdottomasti kivoin.

Lahjakortit tilauspitseriaan olivat nerokas lahja uunituoreille vanhemmille.

Viltistä tai astioista on iloa pitkään 

Kivoin lahja oli lelukaari, jonka alla vauva viihtyi monta kuukautta.

Kummien antama unilelu löytyy edelleen 9-vuotiaan sängystä

Jotain mistä on hyötyä koko vauvavuodelle, kuten kestopyykkipussi.

Käytännöllisimpi olivat lautanen ja lusikat.

Erilaiset viltit, ihan hitti!

Kivoin lahja olivat valokuvakortit, eli vauvan iän kertova kortti mukaan valokuvaan, kun vauva täyttää kuukauden, kaksi, kolme ja niin edelleen.

Hieman isommat, esimerkiksi 80-senttiset vaatteet olivat hyödyllisiä.

Lahjakortti lastentarvikeliikkeeseen. 

Älä sorru näihin

Kaikki lahjaksi saadut bodyt ja housut olivat tietenkin eri kuosia, eivätkä mitkään sopineet yhteen.

Turhin lahja oli tekokuituinen rimpsumekko pitsillä ja puhvihihoilla, hatulla ja vaippahousuilla.

Pienelle vauvalle tuotu naamiaisasu ei ollut kovin suurella käytöllä.

Kurjinta oli saada kuukauden ikäiselle vauvalle 50-senttisiä vaatteita, kun hän oli jo syntyessään 52 senttiä pitkä.

Pehmoleluja oli jo ennestään liikaa. 

Leluja oli tarpeeksi jo ennestäänkin.

Bodyt, joiden teksti liittyy antajaan, kuten ”tädin kulta” tai ”mummun mussukka”, jäivät käyttämättä.

Muista myös kahvipöytä!

Jotenkin olin ajatellut, että rotinakulttuuri olisi voimissaan, mutta kukaan ei tuonut esimerkiksi pullaa. Vauvaa kyllä muistettiin, mutta kahvipöytään piti itse kaivaa tarjottavat.

Kaikista ihanin lahja oli erään vieraan mukanaan tuoma valmis kotiruoka. Laittoi perunat kattilaan ja veden porisemaan. Muun ruoan sai lämmittää vain mikrossa. Nukutti vauvan ja pyysi meidät vanhemmat ruokapöytään lähtiessään. Se oli enemmän kuin luksusta siihen hetkeen.

Vauvan synnyttyä olimme mieheni kanssa rättiväsyneitä ja tilasimme pitsaa useamman viikon. Olisi ollut ihanaa, jos vieraat olisivat tuoneet vaikka piirakan, tuoreita marjoja tai vastaavaa mukanaan.

Lähde: vauva.fin kysely

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.