Matkanjärjestäjät kertovat, mitkä ovat perhesuosikit.

Näin Matkamessujen alla Meidän Perhe halusi tietää, mitkä ovat suomalaisperheiden suosikkikohteet talviaikaan. Lisäksi halusimme tietää, minne suosikkikohteessa kannattaa mennä. Aurinkomatkat ja Finnmatkat kertoivat omista tarjonnoistaan kolme suosituinta kohdetta ja niiden perheille sopivimman nähtävyyden sekä ravintolan.

Aurinkomatkojen 3 suosituinta perhekohdetta sekä (1) paikan suosituin tekeminen ja (2) lapsiystävällinen ravintola:

1. Thaimaa - Karon & Kata beach Phuketissa:

1. Dino Park -minigolf Katassa on suosittu vierailukohde ja lapset ovat todella pitäneet paikasta. Minigolf on avoinna klo 12-24. Alue on parhaimmillaan iltavalaistuksessa.

2. Buffalo Steak House Kata Plaza on uusi tilava ravintola lähellä Katan bussiasemaa. Lapsille mieluisassa ravintolassa on kodikas ja rento tunnelma. Ruokalistassa riittää valittavaa joka makuun. Erikoisuutena pihvit ja kanaruoat, mutta saatavilla on myös niin thaiherkkuja kuin pizzaakin. Salaatit noutopöydästä ovat maksuttomia illallisen yhteydessä.

Vinkit antoi kohdeopas Heikki Pekkanen, Phuket

2. Teneriffa - Costa Adeje (Fañabe):

1. Lapsille paras nähtävyys on ehdottomasti 2009 syyskuussa avattu Siam park Playa de las Americasissa. Se on euroopan suurin vesihuvipuisto, joka sopii 6-vuotiaasta eteen päin. Pienemmille vieraille on varattuna  pienehkö allasalue laivanmuotoisella leikkipaikalla Siamissa. 3–6-vuotiaille lapsille suosittelemme Aqualand vesipuistoa, joissa osa liu'uista on jonkun verran maltillisempia. Aqualandin allasvesi ei ole lämmitettyä.

 2. Ravintoloita kohteessa on noin 1800. Avaran tilan ja ruoan helppouden/maistuvuuden sekä palvelun nopeuden krittereillä mitattuna erityisen mainittava on Chill Out Las Fuentes apartamentoksen alapuolella, Los Cristianosin rantakadulla. Ravintolassa on pieni pöytä ja piirustusvälineet lapsille, sillä espanjassa ei lapsille ravintoloissa tarjoilla yleensä niin sanottua leikkipaikkaa tai muuta aktiviteettia. Toinen kiva vaihtoehto on Malibu ravintola Centro Comercial Oasiksen yläkerrassa, vastapäätä Vista Sur hotellia. Siellä on nopea palvelu ja maistuva ruoka.

Vinkit antoi kohdeopas Reetta Isotupa Playa de las Americasista

3. Gran Canaria - Puerto Rico:

1. Puerto Ricossa riittää ajanvietettä lapsille! On leikkipuistoja, pelihalleja, pomppulinnaa, minigolfia, kamelisafari, krokotiilipuisto, Villin lännen kylä....  Parasta puuhaa lapsille on Palmitos Park -eläinpuisto sekä Sioux City -villin lännen kylä.

2. Mukava ja lapsiystävällinen ravintola on italialainen Pinocchio Puerto Ricon ostoskeskuksessa.

Vinkit antoi Annina Metsola Aurinkomatkoilta

Finnmatkojen kolme suosikkikohdetta sekä (1) hauskin menopaikka perheille ja (2) lapsiystävällinen ravintola:

Gran Canaria:

1. Aqualandin vesipuisto ja Palmitos Parkin eläinpuisto ovat Gran Canarian suosituimpia ja houkuttelevimpia teemapuistoja. Yksi suosituimmista perheretkistä on kuitenkin Jeeppi- ja kamelisafari, jossa käydään mm. kuuluisilla Maspalomasin hiekkadyyneillä.

2. Taverna La Caña Playa del Inglesissä. Lyhyessä ajassa tämä suhteellisen uusi, perheen omistama ravintola on tullut todella suosituksi sekä matkailijoiden että paikallisten keskuudessa. Syynä todennäköisesti suuri valikoima aitoja espanjalaisia ruokia ja maukkaita tapaksia, ja edulliset hinnat. Tyylikkäät sisätilat sekä ulkoterassi.

Thaimaa - Khao Lak, Phuket:

1. Elefanttivaellus. Elefantti on tärkeä eläin thaimaalaisille ja sen vuoksi maan kansalliseläin, mikä on varmasti yksi syy tämän retken suosioon. Toinen syy on se erityinen tunne, joka syntyy kun istuu ja keinuu elefantin selässä sen matkatessa halki viidakon. Hikisen ratsastuksen jälkeen on ihana vilvoitella läheisen vesiputouksen raikkaassa vedessä.

2. Phu Khao Lak on erittäin suosittu ravintola Khao Lakin keskustassa, jonka laajasta menyystä löydät niin kansainvälisiä annoksia kuin tyypillisiä thairuokiakin. Tilatkaa rohkeasti useita thaiannoksia, kaikkien maisteltaviksi. Jälkiruoaksi suosittelemme klassista "Mango stickey ricea", erittäin makeaa ja hyvää jälkiruokaa.

Hurghada, Egypti:

1. Uiminen ja snorkailu Punaisessameressä. Esimerkiksi helppo snorklausretki luonnonkauniille Giftun saarelle sopii myös lapsille ja aloittelijoille. 

2. Shade Uudessa Marinassa sijaitseva ravintola. Tarjolla grilliherkkuja, annoksen voit koota itse lihasta, lisukkeista ja kastikkeesta, aivan kuten haluat. Shadessa on usein tarjolla myös elävää musiikkia, josta on tapana nauttia suurilla tyynyillä loikoillen.

Vinkit antoi Salla Salo Finnmatkoilta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Niki Strbian

Luot tulevaan vauvaasi tunnesuhteen jo raskausaikana ajattelemalla vain ajattelemalla häntä. 

Positiivinen raskaustesti sysää liikkeelle käsittämättömän määrän muutoksia: Fyysiset muutokset näkyvät päällepäin, mutta niiden rinnalla myös raskaana olevan mieli alkaa myllertää.

Psyykkisistä muutoksista olennaisimpiin lukeutuu mielikuvaprosessi: raskaana oleva alkaa vähitellen ajatella vauvaa persoonana sekä kuvitella itseään juuri tämän vauvan vanhempana.

Raskauden alussa vauvaa saattaa vielä olla vaikeaa kuvitella, mutta vatsan kasvaessa vanhempien toiveet, odotukset, ristiriidat ja kohtuvauvan havainnointi elävöittävät ajatuksia. Onko vauva liikkuvainen vai rauhallinen? Millaista vauvalla on masussa juuri nyt? Saako hän puolisosi kauniit hiukset tai sinun temperamenttisi? Minkälainen tyyppi hänestä tulee?

Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, tuntuu hän syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Ollessani seitsemännellä raskausviikolla esikoisestani, matkustin Yhdysvaltoihin. Palatessani halusin tulevalle vauvalleni konkreettisen muiston ensimmäisestä yhteisestä reissustamme. Koin oloni vähän pöhköksi, mutta samalla riemukkaaksi valitessani hänelle pehmolelua hyvin huolellisesti. Käsimatkatavaroissa käteni kulkeutui tämän tästä koskettamaan sitä. Kuvittelin vauvani nukkumaan se kainalossaan. Se oli ihanaa!

Haaveilu ja mielikuvittelu herättää tunteita ja raivaa vauvalle tilaa vanhemman mieleen, tehden vauvan kokemuksellisesti hieman todemmaksi – tunteet vauvaa kohtaan alkavat syttyä. Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, tuntuu hän syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Korostunut menettämisen pelko tai yllätysraskaus saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Yllätysraskaus, kuormittava elämäntilanne tai masennus ovat sellaisia tekijöitä, jolloin vauvan elävöittämiseen mieleen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Korostunut menettämisen pelkokin saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Kun eläydyt vauvan oloon, välität hänelle turvallista kiintymystä. Kohtuvauva saa mielikuvissa olla erillinen yksilö, jolla omia tarpeita, haluja ja toiveita. Tasapainoiset unelmat ja suunnitelmat edistävät tunnesuhdetta ja herättävät vanhemman herkkyyden lasta kohtaan. Siitä seuraa vauvan synnyttyä hyvää vuorovaikutusta.

Oma esikoisvauvani on jo 13-vuotias. Yhdysvalloista tuotu pehmo majailee hänen huoneessaan kuitenkin edelleen. Se lienee äidille tärkeämpi muisto, kun lapsi ymmärtääkään.

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Moni mies herää tasa-arvon tärkeyteen tyttärensä myötä. Justin Trudeau perustelee, miksi se on myös poikien vanhempien asia.

Kanadan pääministeri, Justin Trudeau, 45, ihastuttaa mielipiteillään. Muun muassa kirjallisuutta ja kasvatustieteitä opiskellut Trudeau on puhunut esimerkiksi tiukemman ilmastopolitiikan ja tuloeroja tasaavan verotuksen puolesta sekä marssinut perheensä kanssa Pride-kulkueessa. Kun Trudeau valittiin pääministeriksi vuonna 2015, hallitukseen nousi ensimmäistä kertaa tasamäärä naisia ja miehiä.

Nyt häntä on jälleen kerran erityinen syy ihailla, nimittäin kasvattajana ja vanhempana. Trudeau kertoo MarieClaire.com-sivustolle kirjoittamaan esseessä kasvattavansa pojistaan Xavierista, 9, ja Hadrienista, 3, feministejä ja perustelee, miksi.

Tyttöjen tsemppaaminen ei riitä

Trudeau kertoo, että isänä, poikana, aviomiehenä ja kansalaisena hän joutuu todistamaan epätasa-arvoa ja haasteita, joita maailman tytöt ja naiset kohtaavat joka päivä. Siksi hän haluaa opettaa tyttärelleen Ella-Gracelle, 8, että hän riittää ja on arvokas omana itsenään. Trudeaun vaimo, Sophie Grégoire Trudeau, sai hänet ymmärtämään, että se ei ole vielä tarpeeksi. Sen lisäksi pitää opettaa poikia.

Trudeau toivoo, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen sekä heille että muille.

Justin Trudeau kertoo ymmärtäneensä, että pojilla on valta ja vastuu muuttaa seksistinen yhteiskuntamme. Hän kirjoittaa toivovansa, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen paitsi heille, myös ympäröiville ihmisille. Hän haluaa poikiensa olevan ylpeitä feministejä, jotka puolustavat sitä, mikä on oikein.

Lopulta feminismissä ei ole kyse vain naisten ja miesten tasa-arvosta, vaan siitä, että kaikilla on samat oikeudet ja vapaudet, Trudeau huomauttaa.

Suomessa ysiluokkalaiset saivat feminismikirjan

Trudeaun lailla moni mies on tyttären myötä havahtunut huomaamaan sen, millaisia oletuksia tyttöyteen ja naiseuteen kuuluu.

Kahden tyttären isä kertoo vauva.fin jutussa ottavansa tasa-arvon nyt eri tavalla tosissaan kuin ennen lapsia.

– Olen miettinyt monta kertaa, miten joskus kerron tytöille, että joidenkin miesten mielestä on ihan ok käyttäytyä naisia kohtaan halveksivasti ja että sitä ei tarvitse sietää, että heitä ei tarvitse kuunnella, eikä ainakaan uskoa. 

Meillä on jo kasvamassa suomalainen ikäpolvi, jotka eivät ehkä kaikki ole feministejä, mutta ovat ainakin saaneet mahdollisuuden kuulla, mistä on kyse. Suomessa kaikille ysiluokkalaisille jaettiin viime keväänä Chimamanda Ngozi Adichien essee Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä. Kirjalahjoitus kuului valtakunnalliseen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on synnyttää monimuotoista keskustelua tasa-arvosta.

– Adichi painottaa, että vaikka tytöt ja pojat ovat biologisesti erilaisia, heidän täytyy saada valita elämänsä itse. Kenenkään ei tule tehdä itsestään pienempää tai rajumpaa kuin on, jotta olisi hyväksytty. -- Moni aikuinenkin voisi saada kirjasta ajateltavaa, tuottaja Hanna-Mari Arosilta kirjoittaa esseestä vauva.fissä. 

Kysely

Kasvatatko pojastasi feministiä?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.