Joskus pitää vähän herkutella, mutta ei ihan joka ilta. Kuva: iStockphotos
Joskus pitää vähän herkutella, mutta ei ihan joka ilta. Kuva: iStockphotos

Amerikkalaistutkimuksen mukaan terveellinen ruoka ei ole isille yhtä tärkeää kuin äideille. 

Tuntuuko sinusta, että isän päivällisvuorolla syödään aina nakkeja ja ranskalaisia? Et välttämättä ole väärässä. Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan isät antavat lapsilleen epäterveellisempää ruokaa kuin äidit.

Äideille terveellisemmän ruuan eteen ponnistelu oli tutkimuksen mukaan tärkeämpää kuin isille.

– Se, että isät eivät ole mukana tukemassa terveellisiä ruokatapoja, voi aiheuttaa äideille lisää työtä ja stressiä. Tämä vaikuttaa perhedynamiikkaan, josta lapset ottavat helposti mallia, kertoo tutkimuksen vetäjä Priya Fielding-Singh.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Fielding-Singhin mukaan kyse ei ole välttämättä siitä, että isät yrittäisivät olla epäreiluja vaimojaan kohtaan sivuuttamalla heidän toiveensa ruuan suhteen. Haastatellut isät eivät nähneet omaksi velvollisuudekseen ottaa vastuuta perheen ruokailutottumuksista, vaan he näkivät sen äitien vastuuna. Äidit olivat samaa mieltä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Yksi syy tähän voi olla äitien ja isien erilainen suhtautuminen omiin elintapoihinsa lapsen syntymän jälkeen. Fielding-Singhin haastattelemista äideistä miltei jokainen oli sitä mieltä, että lapset muuttivat heidän ruokailutottumuksiaan terveellisempään suuntaan, mutta isät eivät kokeneet samoin. 

Tutkimuksen tekijän mielestä isien ja äitien tapa jakaa kotitöitä tarttuu lapseen kuin huomaamatta. Kun nuori näkee äidin olevan useammin vastuussa perheen ruokahuollosta ja ruuan valmistamisesta, lapsi saattaa omaksua hyvinkin stereotypiset sukupuoliroolit omaan elämäänsä.

Tutkimukseen haastateltiin yli neljääkymmentä amerikkalaista perhettä. 

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla