Turistiripuliin sairastuu noin 40 prosenttia matkaajista.

Turistiripuli on yleisimpiä matkustamiseen liittyviä terveysongelmia. Kansainväliset tilastot kertovat, että kun 50 miljoonaa turistia matkustaa vuosittain lämpimiin maihin, näistä 20 miljoonaa saa turistiripulin.

Ripuliin sairastumisen riski vaihtelee maittain. Viikon mittaisella matkalla Etelä-Aasiaan, Lähi-itään tai Afrikkaan ripulin saa 20–60 prosenttia matkailijoista. Euroopan puoleisissa Välimeren maissa luku on keskimäärin 10–20 prosenttia. Länsi-Euroopassa, Pohjois-Amerikassa ja Japanissa ripulin vaara ei ole suurempi kuin Suomessa.

– Ripuliin sairastumisen todennäköisyys vaihtelee matkakohteen, matkan pituuden ja matkan luonteen mukaan. Mitä alkeellisemmissa oloissa vaikkapa reppumatkalla oleskellaan, sitä suurempi on riski. Erilainen bakteeri- ja viruskanta riittävät aiheuttamaan turistiripulin, siihen ei tarvita välttämättä muuta erityistä, kertoo lääkäri Juha Keränen Terveystalon matkailuklinikalta.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Esimerkiksi Intiassa on hyvin todennäköistä saada vatsatauti, sillä siellä antibiootteja voi ostaa vapaasti, jolloin bakteerien vastustuskyky niille lisääntyy. Niinpä Intiassa päätyy helpommin myös sairaalahoitoon saamaan vahvempaa lääkitystä, Keränen kertoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Pese käsiä

Salaatit ja muut kypsentämättömät ruuat ovat turistiripulin suurin riskitekijä. Lisäksi on syytä muistaa, että vesijohtoveden puhtaus vaihtelee maittain, joten joissakin kohteissa kannattaa suosia pullotettua vettä ja välttää esimerkiksi juomissa jääkuutioita. Matkaoppaat osaavat antaa tästä ohjeita.

Ruoka ja vesi voivat toimia lähteinä paitsi turistiripulille, myös kampylo-, yersinia- ja sigella-suolistobakteeritulehduksille sekä salmonellalle. Riskiä voi vähentää hyvällä hygienialla eli pesemällä kädet saippualla tai käyttämällä desinfioivaa käsihuuhdetta. Käsihuuhde on hyvä esimerkiksi lasten kanssa rannalla, jossa puhdasta vettä ja saippuaa ei ole aina tarjolla.

Hae lääkärin apua tarvittaessa

Jos turistiripuli yllättää, on tärkeää aloittaa hoito heti ja hakeutua tarvittaessa lääkäriin. Lääkehoidon erikoislääkäri Tapio Kuitunen korostaa, että turistiripulin hoidon perusta on riittävä nesteiden nauttiminen.

Jos nesteitä ei pystytä juomaan riittävästi esimerkiksi pahoinvoinnin ja oksentelun vuoksi, täytyy mennä sairaalaan tutkimuksia ja hoitoa varten. Tämä on tärkeää etenkin silloin, kun kyseessä on lapsi tai iäkäs ihminen.

Edellä mainittujen perinteisten hoito- ja ehkäisykeinojen lisäksi on olemassa ripulilääkkeitä, joista on apua aikuisille. Lasten ja myös aikuisten suoliston vastustuskykyä voi lisätä jo ennen matkaa aloitettavalla maitohappobakteerikuurilla.

Lähteet: Algol Pharma Oy ja Terveystalo

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla