Kynttiläaikaan opit on hyvä kerrata.

Tulipalon sattuessa myös lasten pitää tietää, kuinka toimitaan. Oikeat opit saattavat jopa pelastaa heidän tai jonkun toisen hengen. Opetustuokio on aiheellinen myös aikuisille, sillä tutkimuksen mukaan lähes joka kolmas aikuinen kävelisi tulipalossa vaaraan.

Opeta nämä lapselle:

  1. Kun palovaroitin soi, sitä ei saa mennä piiloon, vaikka ääni olisikin pelottava. Sen sijaan pitää juosta nopeasti äidin tai isän luo kotona. Tämän voi opettaa jo pienellekin lapselle.
  2. Pienen palon sammuttaminen. Pienen tulipalon voi koettaa sammuttaa itsekin kotona olevilla turvavälineillä kuten sammutuspeitolla. Tämä pitää kuitenkin jättää vanhempien tehtäväksi. Sammutusta tärkeämpää on aina pelastaa itsensä eli juosta heti ensin hakemaan apua vanhemmilta.
  3. Savuisesta tilasta poistuminen.  Sitä voi harjoitella esimerkiksi etsimällä vanhempien opastuksella reitti makuuhuoneesta ulos silmät sidottuna. Tutustukaa kotona rauhassa poistumisreitteihin ja varareitteihin kuten ikkunat, parveke ja tikkaat. (Muistakaa neuvoa, ettei korkealta parvekkeelta saa hypätä edes tulipalossa.) On hyvä myös opettaa, että jos tulipalo on omassa kodissa ja savua on paljon, pitää lapsen juosta ulos, ei alkaa etsiä äitiä ja isää savun keskeltä. Ihan pieniä lapsia tällainen harjoitus voi pelottaa, joten kannattaa kerrata asioita lapsen iälle sopivalla tavalla.
  4. Palokunnan hälyttäminen. Hätänumeroon soitetaan vasta turvallisesta paikasta. Puhelinta käyttävän lapsen voi opettaa kertomaan tarkkaan, missä paikka on ja kuuntelemaan ohjeita. Hätänumeroon soitetaan ilman suuntanumeroa myös kännykästä. 

Koko perheen on hyvä muistaa myös nämä:  

- Jos tuli on irti, varoita vaarassa olevia.

- Rajoita palon etenemistä sulkemalla ovet ja ikkunat.

- Poistu savuisesta tilasta heti.

- Älä mene savuiseen tilaan (esim. porraskäytävä), vaan käytä varareittiä tai pelastaudu esim. parvekkeelle tai avoimen ikkunan ääreen.

- Älä koskaan käytä hissiä tulipalon aikana.

- Savun alta kuljetaan turvaan matalana tai kontaten.

- Hälytys tehdään aina turvallisesta paikasta.

  Kertaus on ihan aiheellista, sillä If Vahinkovakuutusyhtiön ja Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön teettämän tutkimuksen mukaan miehistä yli kolmannes lähtisi kerrostalossa porraskäytävään tutkimaan, mistä savu on peräisin. Naisista vain joka neljäs tekisi niin.

- Savu ja häkä ovat yleisin tappajakaksikko tulipalossa. Savuiseen porraskäytävään ei siksi pidä lähteä. Jos palo ei ole alkanut omassa kodissa, on viisainta jäädä asuntoon odottamaan apua, eikä lähteä hortoilemaan savun keskelle. Kerrostalot on rakennettu estämään palon etenemistä asunnosta toiseen, vakuutusjohtaja Veli-Pekka Kemppinen Ifistä huomauttaa.

Suomessa syttyy vuosittain noin 3500 asuntopaloa. Tämä tarkoittaa, että joka päivä palaa noin kymmenessä kodissa. Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön ennakkotietojen mukaan tulipaloissa on menehtynyt 50 ihmistä tämän vuoden tammi-lokakuussa. Uhrit ovat kuolleet yleensä häkään ja savukaasuihin, eivätkä liekkeihin ja kuumuuteen.

SPEK ja If järjestävät yhdessä paikallisten palokuntien sekä alueellisten pelastuslaitosten ja pelastusliittojen kanssa valtakunnallisen Päivä Paloasemalla -tapahtuman lauantaina 26.11. yhteensä 313 paloasemalla. Tapahtumaa tukee Palosuojelurahasto.

Koko perheen maksuttoman tapahtuman teemana on tänä vuonna tulipalotilanteessa toimiminen ja pelastautuminen. Tapahtuman tarkoitus on parantaa suomalaisten paloturvallisuutta ja opettaa erityisesti lapsia toimimaan oikein tulipalon yllättäessä. Katso mukana olevat paloasemat täältä.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Oletko saanut lapsellesi päivähoitopaikan, joka vastasi perheenne tarpeita? 

Helsinkiläinen äiti kirjoitti Helsingin Sanomien mielipidepalstalla omasta kokemuksestaan päivähoidon toteutumisesta. Maunulalaiselle äidille oli päiväkodin johtajan toimesta ehdotettu osa-aika töitä kokopäiväisten sijaan, sillä ilmeisesti kokopäiväinen hoito olisi täyttänyt päiväkotiryhmää liikaa. Kirjoittajan mukaan monet hänen tuntemansa vanhemmat ovat kokeneet samanlaista kohtelua.

Subjektiivista päivähoito-oikeutta rajattiin laissa vuosi sitten puolipäiväiseksi, mikäli lapsen vanhempi ei opiskele tai työskentele kokopäiväisesti, eikä hoidolle ole muuta erityistä tarvetta. Helsinki päätti olla rajaamatta päivähoito-oikeutta – mutta silti kokopäivätyötä tekevää äitiä kehotettiin keventämään työtunteja. 

Nyt me kysymme teiltä! Kertokaa omat kokemuksenne päivähoidon aloituksesta: Onnistuiko hoidon aloittaminen silloin, kun sille oli tarve? Saitteko juuri sen hoitopaikan, jota haitte? 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kurpitsalle ei maistunut, mutta vieraille varmasti maistuu. Kuva: Maija Koski

Halloween-bileiden näyttävin herkku syntyy helposti ja maistuu myös aikuisille.

Asuimme taannoin vuoden Kaliforniassa ja pääsimme tutustumaan läheltä amerikkalaiseen halloweenin viettoon. Vaikutuksen tekivät paitsi uskomattomat, viikkoja ennen juhlaa viritellyt pihakoristeet, myös juhliin tuodut kekseliäät tarjottavat.

Suosikkimme oli lasten koulun kekkereissä bongattu oksentava kurpitsa, josta riitti nacholastujen kanssa dipattavaa isolle joukolle.
Näyttävä tarjottava valmistuu helposti – ja melkein samalla vaivalla, puuhaan ryhtyessäsi, kaiverrat kurpitsat hienoihin kynttilälyhtyihin.

Oksentavan halloween-kurpitsan resepti on julkaistu alun perin Apukokki maailmalla -keittokirjassa ja -sivustolla.

Tarvikkeet

1 oranssi kurpitsa

maissilastuja

Haluamasi määrä valmista tai itse tehtyä guacamolea

  1. Leikkaa kurpitsan kannan ympäriltä kurpitsan laki irti työntämällä teräväkärkinen veitsi 45 asteen kulmassa sisään. Älä yritä leikata tai sahata kovaa kurpitsankuorta vaan tee aina uusi ja riittävän syvä pisto vanhan viereen, niin monta kertaa, että olet kiertänyt täyden ympyrän, jolloin hattu irtoaa kannasta nostamalla.
  2. Poista kurpitsan siemenet ja kuituinen sisus käsin, jäätelökauhalla tai lusikalla.
  3. Voit halutessasi raaputtaa varovasti osan kurpitsan sisuksesta jäätelökauhalla tai lusikalla muita ruokalajeja varten. Leikkaa kurpitsalle kolmikulmaiset silmät ja hymyilevä suu samalla menetelmällä kuin irrotit hatun.
  4. Aseta kurpitsa tarjottimelle tai isolle, laakealle lautaselle. Lusikoi guacamole kurpitsan päälaesta sisään. Auta tarvittaessa lusikalla, jotta osa tahnasta pääsee valumaan suusta alustalle. Nosta hattu paikoilleen.
  5. Nosta koko komeus tarjoilupöydän keskelle, ja viereen iso kulhollinen nacholastuja.
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.