Näyttelijä Maria Sid listasi lapsiperheen suosikkipaikat Tukholmassa.

Näyttelijä Maria Sid listasi lapsiperheen suosikkipaikat Tukholmassa.

- Rakastan Tukholmaa, Maria vakuuttaa.

- Kaupunki on rento eikä liian suurkaupunkimainen. Ruotsalaiset osaavat tunnelman synnyttämisen. Kaiken pitää olla nyt mysigt eli kotoisaa, ja se kyllä näkyy.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Tukholma on ehdottomasti myös perheiden kaupunki, Maria sanoo. Juuri nyt suosittuja ovat perheiden sunnuntaibrunssit. Myös kahvilakulttuuri on voimissaan, ja tukholmalaisiin on iskenyt leipäbuumi. Kahviloiden ykköstuote on ekologisesti tuotettu ruokaleipä. Perheenäidit vaihtavat leipäjuuria ja kokkaavat ruisleipää kotona.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

- Jokin aika sitten kaikki kutoivat, nyt vaihdellaan leipäjuuria, Maria nauraa.

Tukholma on Marian mukaan ennen kaikkea lasten kaupunki - niin kuin Ruotsi on Astrid Lindgren -maa.

- Lasten kanssa on täällä helppo liikkua, lapsiperheet on otettu erinomaisesti huomioon. Lättyjä saa joka paikasta. Ja jos mitä asiaa lapsiperhe pyytää, se järjestyy. Tukholmassa osataan myös vaatia. Jos palvelu ei pelaa, siitä kyllä helposti naristaan.

Lapsen status on korkea ja perhe-elämä huudossa myös Tukholmassa. Perhebuumistakin puhutaan, sinkkujen Tukholmasta ei enää niinkään.

- Isiä lasten kanssa täällä näkee kaikkialla. Isät ovat hyvin omistautuneita vanhempia.

Tukholman  suosikit

Kaupunginosa

Södermalm. Kiva, rento kaupunginosa. Mysig, kuten ruotsalaiset sanovat.

Puisto

Djurgården. Paras paikka virkistyä. Djurgårdenilla saa ajan helposti kulumaan, Skansenilla ja Junibackenissa. Bussilla pääsee hyvin perille.

Kauppa

Kirpparit ja second hand -liikkeet ovat nyt kovassa huudossa. Niitä löytyy Tukholmasta useita. Muun muassa Emmaus Götgatanilla, lähellä Slussenia, on aina vierailemisen arvoinen. Puckeln-ostosalueelta Hornsgatanilla, lähellä Viking Linen terminaalia, löytyy muun muassa Efva Attlingin koruliike sekä neljä lastentavaraliiketta ja leluliikettä.

Ravintola

Meidän perheen suosikki on Blåporten-ravintola Djurgårdenissa. Iso sisäpihaterassi, hyvää ruokaa ja ihania leivonnaisia. Tunnelma on kotoisa, juuri sitä mitä tukholmalaiset nyt ravintoloilta, hotelleilta ja kahviloilta vaativat.

Huvipuisto

Gröna Lund on vaan mahtava. Teini-ikäisellä tyttärelläni on Gröna Lundiin vuosikortti. Nuoret viettävät siellä paljon aikaansa. Alle 10-vuotialle lapsille sopii paremmin Skansen. Sieltä löytyy tivoli ja paljon karuselleja ja muita vanhan ajan laitteita. Junibacken on kotoisa, mutta hyvin usein myös tupaten täynnä.

Museo

Tekniska Museet on suosikkimme, vähän kuin Suomen Heureka, mutta pienempi. Varsinkin 8-vuotias poikani haluaa sinne aina, kun ollaan Tukholmassa. Museon isossa hallissa esitellään kulkuneuvojen historiaa, myös 4D-teatteri löytyy. Kaikille museoille ja lapsikohteille on tyypillistä, että lapsille on kehitelty erillistä ohjelmaa, jossa pääsee itse osallistumaan ja vuorovaikuttamaan.

Puisto

Kungsträdgården on aina yhtä ihana, vuodenajoista riippumatta. Kirsikkapuiden kukkimisen aikaan tai talvella, jolloin nuoret käyvät siellä luistelemassa. Se oli teini-ikäisen tyttäreni ja hänen kavereidensa suosikkipaikka myös talvella. Kesällä Kungsträdgårdenilla kannattaa käydä piknikillä, valmiita piknik-koreja voi ostaa halutessaan paikan päältä.

Hotelli

Hotel Rival, Abban Benny Anderssonin omistama hotelli Mariatorgetin vieressä on näkemisen arvoinen. Södermalmissa sijaitsevassa hotellissa on myös oma elokuvateatteri.

Ravintola

Ravintola Gondolen on jo luksusta. Ehdoton paikka, jos haluaa nähdä Tukhoman ylhäältä. Vietin siellä toissa keväänä 40-vuotissynttäreitäni, ylhäisessä yksinäisyydessäni. Huippuruokaa ja mahtavat näkymät kaupungin kattojen yli, osoite Stadsgården 6.

Leikkipuisto

Jos lapsi haluaa nähdä Tukholman mahdollisimman ylhäältä, paras paikka siihen on Ivar Los Parken lähellä Marietorgetia.

Och en till...

Rosendahls Trädgården on viherpeukalon unelmakohde. Myytävänä myös leipomotuotteita sekä luomuruokia, muun muassa yrttejä. Joulun alla Rosendahlin puutarhaan kannattaa ehdottomasti poiketa markkinoille. Jos haluaa pureskella puutarhan antia vielä kotona, voi ostaa mukaan paikan oman huippusuositun ruokakirjan.

 

Tukholman kartta

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla