Näyttelijä Maria Sid listasi lapsiperheen suosikkipaikat Tukholmassa.

Näyttelijä Maria Sid listasi lapsiperheen suosikkipaikat Tukholmassa.

- Rakastan Tukholmaa, Maria vakuuttaa.

- Kaupunki on rento eikä liian suurkaupunkimainen. Ruotsalaiset osaavat tunnelman synnyttämisen. Kaiken pitää olla nyt mysigt eli kotoisaa, ja se kyllä näkyy.

Tukholma on ehdottomasti myös perheiden kaupunki, Maria sanoo. Juuri nyt suosittuja ovat perheiden sunnuntaibrunssit. Myös kahvilakulttuuri on voimissaan, ja tukholmalaisiin on iskenyt leipäbuumi. Kahviloiden ykköstuote on ekologisesti tuotettu ruokaleipä. Perheenäidit vaihtavat leipäjuuria ja kokkaavat ruisleipää kotona.

- Jokin aika sitten kaikki kutoivat, nyt vaihdellaan leipäjuuria, Maria nauraa.

Tukholma on Marian mukaan ennen kaikkea lasten kaupunki - niin kuin Ruotsi on Astrid Lindgren -maa.

- Lasten kanssa on täällä helppo liikkua, lapsiperheet on otettu erinomaisesti huomioon. Lättyjä saa joka paikasta. Ja jos mitä asiaa lapsiperhe pyytää, se järjestyy. Tukholmassa osataan myös vaatia. Jos palvelu ei pelaa, siitä kyllä helposti naristaan.

Lapsen status on korkea ja perhe-elämä huudossa myös Tukholmassa. Perhebuumistakin puhutaan, sinkkujen Tukholmasta ei enää niinkään.

- Isiä lasten kanssa täällä näkee kaikkialla. Isät ovat hyvin omistautuneita vanhempia.

Tukholman  suosikit

Kaupunginosa

Södermalm. Kiva, rento kaupunginosa. Mysig, kuten ruotsalaiset sanovat.

Puisto

Djurgården. Paras paikka virkistyä. Djurgårdenilla saa ajan helposti kulumaan, Skansenilla ja Junibackenissa. Bussilla pääsee hyvin perille.

Kauppa

Kirpparit ja second hand -liikkeet ovat nyt kovassa huudossa. Niitä löytyy Tukholmasta useita. Muun muassa Emmaus Götgatanilla, lähellä Slussenia, on aina vierailemisen arvoinen. Puckeln-ostosalueelta Hornsgatanilla, lähellä Viking Linen terminaalia, löytyy muun muassa Efva Attlingin koruliike sekä neljä lastentavaraliiketta ja leluliikettä.

Ravintola

Meidän perheen suosikki on Blåporten-ravintola Djurgårdenissa. Iso sisäpihaterassi, hyvää ruokaa ja ihania leivonnaisia. Tunnelma on kotoisa, juuri sitä mitä tukholmalaiset nyt ravintoloilta, hotelleilta ja kahviloilta vaativat.

Huvipuisto

Gröna Lund on vaan mahtava. Teini-ikäisellä tyttärelläni on Gröna Lundiin vuosikortti. Nuoret viettävät siellä paljon aikaansa. Alle 10-vuotialle lapsille sopii paremmin Skansen. Sieltä löytyy tivoli ja paljon karuselleja ja muita vanhan ajan laitteita. Junibacken on kotoisa, mutta hyvin usein myös tupaten täynnä.

Museo

Tekniska Museet on suosikkimme, vähän kuin Suomen Heureka, mutta pienempi. Varsinkin 8-vuotias poikani haluaa sinne aina, kun ollaan Tukholmassa. Museon isossa hallissa esitellään kulkuneuvojen historiaa, myös 4D-teatteri löytyy. Kaikille museoille ja lapsikohteille on tyypillistä, että lapsille on kehitelty erillistä ohjelmaa, jossa pääsee itse osallistumaan ja vuorovaikuttamaan.

Puisto

Kungsträdgården on aina yhtä ihana, vuodenajoista riippumatta. Kirsikkapuiden kukkimisen aikaan tai talvella, jolloin nuoret käyvät siellä luistelemassa. Se oli teini-ikäisen tyttäreni ja hänen kavereidensa suosikkipaikka myös talvella. Kesällä Kungsträdgårdenilla kannattaa käydä piknikillä, valmiita piknik-koreja voi ostaa halutessaan paikan päältä.

Hotelli

Hotel Rival, Abban Benny Anderssonin omistama hotelli Mariatorgetin vieressä on näkemisen arvoinen. Södermalmissa sijaitsevassa hotellissa on myös oma elokuvateatteri.

Ravintola

Ravintola Gondolen on jo luksusta. Ehdoton paikka, jos haluaa nähdä Tukhoman ylhäältä. Vietin siellä toissa keväänä 40-vuotissynttäreitäni, ylhäisessä yksinäisyydessäni. Huippuruokaa ja mahtavat näkymät kaupungin kattojen yli, osoite Stadsgården 6.

Leikkipuisto

Jos lapsi haluaa nähdä Tukholman mahdollisimman ylhäältä, paras paikka siihen on Ivar Los Parken lähellä Marietorgetia.

Och en till...

Rosendahls Trädgården on viherpeukalon unelmakohde. Myytävänä myös leipomotuotteita sekä luomuruokia, muun muassa yrttejä. Joulun alla Rosendahlin puutarhaan kannattaa ehdottomasti poiketa markkinoille. Jos haluaa pureskella puutarhan antia vielä kotona, voi ostaa mukaan paikan oman huippusuositun ruokakirjan.

 

Tukholman kartta

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Kuva: Niki Strbian

Luot tulevaan vauvaasi tunnesuhteen jo raskausaikana ajattelemalla vain ajattelemalla häntä. 

Positiivinen raskaustesti sysää liikkeelle käsittämättömän määrän muutoksia: Fyysiset muutokset näkyvät päällepäin, mutta niiden rinnalla myös raskaana olevan mieli alkaa myllertää.

Psyykkisistä muutoksista olennaisimpiin lukeutuu mielikuvaprosessi: raskaana oleva alkaa vähitellen ajatella vauvaa persoonana sekä kuvitella itseään juuri tämän vauvan vanhempana.

Raskauden alussa vauvaa saattaa vielä olla vaikeaa kuvitella, mutta vatsan kasvaessa vanhempien toiveet, odotukset, ristiriidat ja kohtuvauvan havainnointi elävöittävät ajatuksia. Onko vauva liikkuvainen vai rauhallinen? Millaista vauvalla on masussa juuri nyt? Saako hän puolisosi kauniit hiukset tai sinun temperamenttisi? Minkälainen tyyppi hänestä tulee?

Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, tuntuu hän syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Ollessani seitsemännellä raskausviikolla esikoisestani, matkustin Yhdysvaltoihin. Palatessani halusin tulevalle vauvalleni konkreettisen muiston ensimmäisestä yhteisestä reissustamme. Koin oloni vähän pöhköksi, mutta samalla riemukkaaksi valitessani hänelle pehmolelua hyvin huolellisesti. Käsimatkatavaroissa käteni kulkeutui tämän tästä koskettamaan sitä. Kuvittelin vauvani nukkumaan se kainalossaan. Se oli ihanaa!

Haaveilu ja mielikuvittelu herättää tunteita ja raivaa vauvalle tilaa vanhemman mieleen, tehden vauvan kokemuksellisesti hieman todemmaksi – tunteet vauvaa kohtaan alkavat syttyä. Kun suhde lapseen löytyy jo raskausaikana, tuntuu hän syntyessään tutulta, vaikkei häntä ole koskaan nähnyt.

Korostunut menettämisen pelko tai yllätysraskaus saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Yllätysraskaus, kuormittava elämäntilanne tai masennus ovat sellaisia tekijöitä, jolloin vauvan elävöittämiseen mieleen kannattaa kiinnittää erityistä huomiota. Korostunut menettämisen pelkokin saattaa sulkea vauvan mieltä pois vanhemman mielestä.

Kun eläydyt vauvan oloon, välität hänelle turvallista kiintymystä. Kohtuvauva saa mielikuvissa olla erillinen yksilö, jolla omia tarpeita, haluja ja toiveita. Tasapainoiset unelmat ja suunnitelmat edistävät tunnesuhdetta ja herättävät vanhemman herkkyyden lasta kohtaan. Siitä seuraa vauvan synnyttyä hyvää vuorovaikutusta.

Oma esikoisvauvani on jo 13-vuotias. Yhdysvalloista tuotu pehmo majailee hänen huoneessaan kuitenkin edelleen. Se lienee äidille tärkeämpi muisto, kun lapsi ymmärtääkään.

Psykologi Leea Mattila toimii asiantuntijana Toisenlaiset äidit -ohjelmassa. Hän syventää vauva.fi-kolumnissaan kunkin viikon aihetta.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Moni mies herää tasa-arvon tärkeyteen tyttärensä myötä. Justin Trudeau perustelee, miksi se on myös poikien vanhempien asia.

Kanadan pääministeri, Justin Trudeau, 45, ihastuttaa mielipiteillään. Muun muassa kirjallisuutta ja kasvatustieteitä opiskellut Trudeau on puhunut esimerkiksi tiukemman ilmastopolitiikan ja tuloeroja tasaavan verotuksen puolesta sekä marssinut perheensä kanssa Pride-kulkueessa. Kun Trudeau valittiin pääministeriksi vuonna 2015, hallitukseen nousi ensimmäistä kertaa tasamäärä naisia ja miehiä.

Nyt häntä on jälleen kerran erityinen syy ihailla, nimittäin kasvattajana ja vanhempana. Trudeau kertoo MarieClaire.com-sivustolle kirjoittamaan esseessä kasvattavansa pojistaan Xavierista, 9, ja Hadrienista, 3, feministejä ja perustelee, miksi.

Tyttöjen tsemppaaminen ei riitä

Trudeau kertoo, että isänä, poikana, aviomiehenä ja kansalaisena hän joutuu todistamaan epätasa-arvoa ja haasteita, joita maailman tytöt ja naiset kohtaavat joka päivä. Siksi hän haluaa opettaa tyttärelleen Ella-Gracelle, 8, että hän riittää ja on arvokas omana itsenään. Trudeaun vaimo, Sophie Grégoire Trudeau, sai hänet ymmärtämään, että se ei ole vielä tarpeeksi. Sen lisäksi pitää opettaa poikia.

Trudeau toivoo, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen sekä heille että muille.

Justin Trudeau kertoo ymmärtäneensä, että pojilla on valta ja vastuu muuttaa seksistinen yhteiskuntamme. Hän kirjoittaa toivovansa, että hänen poikansa eivät juutu toteuttamaan miehen mallia, joka on vahingollinen paitsi heille, myös ympäröiville ihmisille. Hän haluaa poikiensa olevan ylpeitä feministejä, jotka puolustavat sitä, mikä on oikein.

Lopulta feminismissä ei ole kyse vain naisten ja miesten tasa-arvosta, vaan siitä, että kaikilla on samat oikeudet ja vapaudet, Trudeau huomauttaa.

Suomessa ysiluokkalaiset saivat feminismikirjan

Trudeaun lailla moni mies on tyttären myötä havahtunut huomaamaan sen, millaisia oletuksia tyttöyteen ja naiseuteen kuuluu.

Kahden tyttären isä kertoo vauva.fin jutussa ottavansa tasa-arvon nyt eri tavalla tosissaan kuin ennen lapsia.

– Olen miettinyt monta kertaa, miten joskus kerron tytöille, että joidenkin miesten mielestä on ihan ok käyttäytyä naisia kohtaan halveksivasti ja että sitä ei tarvitse sietää, että heitä ei tarvitse kuunnella, eikä ainakaan uskoa. 

Meillä on jo kasvamassa suomalainen ikäpolvi, jotka eivät ehkä kaikki ole feministejä, mutta ovat ainakin saaneet mahdollisuuden kuulla, mistä on kyse. Suomessa kaikille ysiluokkalaisille jaettiin viime keväänä Chimamanda Ngozi Adichien essee Meidän kaikkien pitäisi olla feministejä. Kirjalahjoitus kuului valtakunnalliseen hankkeeseen, jonka tarkoituksena on synnyttää monimuotoista keskustelua tasa-arvosta.

– Adichi painottaa, että vaikka tytöt ja pojat ovat biologisesti erilaisia, heidän täytyy saada valita elämänsä itse. Kenenkään ei tule tehdä itsestään pienempää tai rajumpaa kuin on, jotta olisi hyväksytty. -- Moni aikuinenkin voisi saada kirjasta ajateltavaa, tuottaja Hanna-Mari Arosilta kirjoittaa esseestä vauva.fissä. 

Kysely

Kasvatatko pojastasi feministiä?

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.