Myöskään kaupoissa myytävät limat eivät saa sisältää terveydelle haitallisia kemikaaleja. Kuva: iStockphoto
Myöskään kaupoissa myytävät limat eivät saa sisältää terveydelle haitallisia kemikaaleja. Kuva: iStockphoto

Myrkytön leikkilima syntyy esimerkiksi ruoanvalmistukseen käytettävistä aineista, eikä kemikaaleja tarvita. Katso tästä turvallinen limaresepti.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on saanut tietoonsa tapauksia, joissa lapset ovat tilanneet verkosta booraksi-nimistä ainetta liman tekoa varten.

Booraksi luokitellaan EU:ssa vaaralliseksi kemikaaliksi, joka vaikuttaa muun muassa lisääntymisterveyteen. Altistuminen aineelle saattaa heikentää hedelmällisyyttä tai vaarantaa sikiön terveyden. EU:ssa booraksia ei myydä ollenkaan kuluttajille sen vaarallisuuden vuoksi. 

Limaleikeissä vaaralliset kemikaalit ovat pitkään kosketuksissa lapsen herkän ihon kanssa.

Lapset ovat tilanneet booraksin EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista ja myyneet sitä Suomessa eteenpäin esimerkiksi somekanavien kautta. EU:ssa vaarallisiksi kemikaaleiksi luokitelluissa aineissa on aina varoitusmerkinnät, mutta näin ei EU:n ulkopuolella ole. Kemikaalia tilannut henkilö ei siis välttämättä edes tiedä tilanneensa terveydelle haitallista ainetta.

Tukes kehottaa tekemään leikkilimat aina turvallisista, jo kotoa löytyvistä aineista. Limaleikkeihin kuuluu olennaisena osana liman pyörittely käsissä, jolloin vaaralliset kemikaalit ovat pitkään ihokosketuksessa lapsen herkän ihon kanssa.

Esimerkiksi ruoanvalmistukseen tarkoitetut aineet, kuten perunajauho ja jogurtti, soveltuvat liman tekemiseen kotona.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Jaettu nauru yhdistää ystäviä. Kuva: Colourbox
Jaettu nauru yhdistää ystäviä. Kuva: Colourbox

Parhaimmillaan huumori yhdistää perhettä ja kavereita, mutta vitsailuksi verhottu ivaaminen voi olla myös vallankäyttöä ja kiusaamista.

Koko perhe hirnuu. Isä on taas kertonut ruokapöydässä saman hölmön puujalkavitsin kuin aina.

Pieninkin kikattaa syöttötuolissaan, vaikkeivät sanaleikit hänelle vielä edes aukea. Tärkeintä on tunne siitä, että on mukana.

– Huumori voi olla perhettä yhdistävä liima, meidän oma juttu...

Williamin ja Katen kuopuksen ristäisiä vietettiin 9. heinäkuuta.

Cambridgen herttuaparin Williamin ja Katen kolmas lapsi sai kastetilaisuudessa nimekseen Louis Arthur Charles. Nimi paljastettiin yleisölle jo huhtikuun lopussa, neljä päivää pikku prinssin syntymän jälkeen.

Viralliset kuvat prinssi Louisin ristiäisistä julkistettiin myöhään sunnuntai-iltana kuningasperheen Instagram-tilillä. Kuvista huokuu vanhempien onnellisuus. 

Prinssi Louisin ristiäisten kerrottiin olleen hyvin intiimi tapahtuma, johon osallistuivat vain Williamin ja Katen lähimmät sukulaiset sekä Louisin kuusi kummia. 

Kuningatar Elisabeth ja prinssi Philip eivät osallistuneet prinssi Louisin kastejuhlaan.

Prinssi Louisin ristiäiskuvat ovat tunnetun valokuvaajan Matt Holyoakin ottamia. Muotokuviin erikoistunut Holyoak on kuvannut muun muassa kuningatar Elisabethin sekä tämän puolison Philipin hääpäiväkuvat.

Kuninkaallisten lisäksi Holyoak on ikuistanut myös muita julkisuudesta tunnettuja hahmoja, ja lisäksi kuvaajan otoksia on nähty myös monien muotilehtien kansissa. 

Kuvat: Instagram / @kensingtonroyal

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.