Myöskään kaupoissa myytävät limat eivät saa sisältää terveydelle haitallisia kemikaaleja. Kuva: iStockphoto
Myöskään kaupoissa myytävät limat eivät saa sisältää terveydelle haitallisia kemikaaleja. Kuva: iStockphoto

Myrkytön leikkilima syntyy esimerkiksi ruoanvalmistukseen käytettävistä aineista, eikä kemikaaleja tarvita. Katso tästä turvallinen limaresepti.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes on saanut tietoonsa tapauksia, joissa lapset ovat tilanneet verkosta booraksi-nimistä ainetta liman tekoa varten.

Booraksi luokitellaan EU:ssa vaaralliseksi kemikaaliksi, joka vaikuttaa muun muassa lisääntymisterveyteen. Altistuminen aineelle saattaa heikentää hedelmällisyyttä tai vaarantaa sikiön terveyden. EU:ssa booraksia ei myydä ollenkaan kuluttajille sen vaarallisuuden vuoksi. 

Limaleikeissä vaaralliset kemikaalit ovat pitkään kosketuksissa lapsen herkän ihon kanssa.

Lapset ovat tilanneet booraksin EU:n ulkopuolisista verkkokaupoista ja myyneet sitä Suomessa eteenpäin esimerkiksi somekanavien kautta. EU:ssa vaarallisiksi kemikaaleiksi luokitelluissa aineissa on aina varoitusmerkinnät, mutta näin ei EU:n ulkopuolella ole. Kemikaalia tilannut henkilö ei siis välttämättä edes tiedä tilanneensa terveydelle haitallista ainetta.

Tukes kehottaa tekemään leikkilimat aina turvallisista, jo kotoa löytyvistä aineista. Limaleikkeihin kuuluu olennaisena osana liman pyörittely käsissä, jolloin vaaralliset kemikaalit ovat pitkään ihokosketuksessa lapsen herkän ihon kanssa.

Esimerkiksi ruoanvalmistukseen tarkoitetut aineet, kuten perunajauho ja jogurtti, soveltuvat liman tekemiseen kotona.

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.