Onko lähteminen ainoa vaihtoehto?

Alkoholisoituminen voi tapahtua salakavalasti. Naisilla se kestää keskimäärin kymmenen vuotta, miehillä 15 vuotta. Mitä rankemmin ja tiheämmin ryyppää, sitä nopeammin sairaus kehittyy. Alkoholiongelma on totta silloin,
kun sinä läheisenä huolestut; kun arjen rutiinit häiriintyvät eikä kenelläkään ole enää hyvä olla.

Pullopiilot ja katoamiset ovat jo ilmiselviä hälytysmerkkejä. Vähitellen kuvaan astuvat fyysiset oireet – vapinat, krapuloiden piteneminen, unihäiriöt – sekä onnettomuusalttius. Riippuvaisen alkoholinsietokyky kasvaa ja kännäys arkipäiväistyy: on pakko juoda, jotta olo olisi normaali. Lopulta tulevat aistiharhat ja hulluuskohtaukset.

Sano ääneen

Juominen ei ole yksityisasia. On tavallista väittää, että oma juominen ei kuulu kenellekään eikä häiritse ketään. Totuus kuitenkin on, että kun yksi juo, kaksikymmentä kärsii. Vanhemman päihderiippuvuus pitää pihdeissään koko perhettä.

Alkoholismiin liittyy häpeää ja leimautumisen pelkoa, mutta ongelman tuominen julki helpottaa ja siihen on juojan läheisellä oikeus. On valtava taakka yrittää peitellä toisen ongelmaa ja kantaa pahaa oloa yksin sisällään.

Lapset saattavat kärsiä enemmän salailusta ja nimettömästä uhkasta kuin itse ongelmasta. Lapsille voi kertoa, että isä tai äiti ei ole paha vaan sairas ja että hän yrittää lääkitä sairauttaan juomalla alkoholia eikä tule ilman sitä toimeen. Tosiasioiden kuuleminen auttaa lasta pääsemään eroon turhista peloista.

Hanki tietoa sairaudesta

Kun tiedät, millaisen sairauden kanssa olet tekemisissä, ymmärrät, mitä voit vaatia sairaalta ja mitä itseltäsi. Esimerkiksi lasten hoitaminen voi olla alkoholistille kohtuuton vaatimus. On myös epärealistista odottaa alkoholistin muuttuvan ilman apua. Kun ei vaadi mitään, ei tule pettymyksiäkään. Jatkuvat pettymykset vain kasvattavat kaunaa ja katkeruutta.

Elämä alkoholistin rinnalla on liikaa useimmille meistä, on alkoholistien läheisten yhdistyksen Al-Anoninkin tunnuslause. On tärkeää opetella tunnistamaan, miten läheisen alkoholismi vaikuttaa elämääsi: millaisia tunteita se sinussa herättää, mitä saa sinut tekemään, mitä estää tekemästä.

Mieti, mitä haluat

Alkoholistin halusta tulee helposti koko perheen keskipiste. Alkoholisti ei kykene ottamaan muita huomioon eikä kuuntelemaan muiden tarpeita. Läheisille taas tulee huono olo jatkuvasta mukautumisesta hankaliin olosuhteisiin, ja se kasvattaa vihantunteita alkoholistia kohtaan.

Läheisen on rakennettava terve suhde sairaaseen, irrottauduttava hänestä ja hänen halustaan – esimerkiksi tuomalla selkeästi esiin, mitä itse haluaa. On sanottava: ”En kestä tätä, en voi elää kanssasi tällaista elämää.” Oman avuttomuutensa tunnustaminen – ettei pysty hoitamaan juojan ongelmia – on askel kohti terveempää suhdetta. Sinun elämäsi ei tarvitse olla ikävää, vaikka kumppani juokin.

Hae tukea

Alkoholistin läheisille kynnys hakea ulkopuolista apua on edelleen korkea, vaikka se onkin viime vuosina madaltunut. Sinulla on läheisenä oikeus saada tukea, vaikka alkoholisti itse kieltäytyisikin kaikesta avusta. Etkä todellakaan ole ongelmasi kanssa yksin. Esimerkiksi Al-Anonin ryhmät ovat täynnä kohtalotovereitasi ja tarjoavat vertaistukea. Puhumalla päihdealan ammattilaisen tai kohtalotoverin kanssa hahmotat oman tilanteesi selkeämmin ja saat sokeat pisteet näkyviksi. Se auttaa sinua päättämään, mitä voit oman ja lastesi hyvinvoinnin hyväksi tehdä.

Välitä oikein

Oikeaa välittämistä on antaa alkoholistin kantaa vastuu omista töppäyksistään ja laiminlyönneistään, niin nololta kuin se tuntuukin. Ei ole sinun tehtäväsi peitellä, salailla ja varjella. Sellainen vain mahdollistaa juomisen jatkamisen. Toisaalta paha moka saattaa olla alkoholistille juuri se hänen kaipaamansa kimmoke hakea apua ongelmaansa.

Terapeutiksi tai pelastajaksi ryhtyminen on voimavarojen heittämistä hukkaan, sillä juomisongelmaa ei voi ratkaista toisen puolesta. Myös jatkuva juojan persoonaan kohdistuva huomauttelu eli nalkuttaminen on itsellesikin vahingollista eikä siitä tunnetusti ole mitään hyötyä – päinvastoin se antaa hyvän syyn lohduttautua juomalla lisää. Sitä paitsi toisen juomisen vahtiminen on ikävä elämän sisältö.

Vapaudu syyllisyydestä

Syitä juoda on aina, eikä oikea syy ole koskaan läheisissä. Juomisen syiden pohtiminen yhdessä riippuvaisen kanssa on hyödytöntä, jopa vahingollista, sillä esimerkiksi juojan onnettoman lapsuuden analysointi antaa hänelle vain lisää syitä juomiselle. On tärkeää korostaa lapsille, ettei isän tai äidin juominen ole heidän syynsä.

Jäädä vai lähteä?

Tärkeintä on miettiä, millaista elämää itse haluat. Elämän ei liene tarkoitus olla pelkkää pahan olon sietämistä. Apua kannattaa hakea, kun koet kärsiväsi, vaikka sinänsä vielä jaksaisitkin toisen sairauden kanssa.

Ystävä tai ammattilainen voi auttaa sinua punnitsemaan tilanteesi, mutta ei voi tehdä päätöksiä puolestasi. Vaikka lähtisitkin, saatat silti jäädä riippuvaiseksi alkoholistista ja kantaa yhä samoja alkoholistin läheisen taakkoja kuin ennenkin, esimerkiksi huolehtimalla kaukaa.

Jos juova ihminen on rakas, suhteessanne on enemmän hyvää kuin pahaa ja kestät hänen sairautensa, et ehkä ole valmis lähtemään. Jos taas perhe-elämä on niin rauhatonta ja riitaisaa, että lapset kärsivät eikä muutosta näy, on lähtöä harkittava vakavasti. Väkivaltaisen käytöksen ulottuville ei ole mitään syytä jäädä.

Aloita jostakin

Kokemus on osoittanut, ettei alkoholiongelma ratkea itsekseen ja odottamalla, vaan päinvastoin pahenee. Alkoholistien läheiset ajattelevat usein, ettei mitään voi tehdä ennen kuin juominen loppuu. Omaksi hyväkseen voi kuitenkin tehdä paljon, ja jo se sysää muutoksen liikkeelle.

Lisää tietoa:
www.päihdelinkki.fi
www.al-anon.fi
www.a-klinikka.fi

 

Vierailija

Toimi näin, jos puolisosi juo

Näin se juuri menee. Alkoholin käyttäjää ei auta kukaan. Mikä auttais? AA:ssa ei enää jaksa kuunnella muitten ongelmia, omatkin riittävät. Mutta hyvähän se periaate tietty on, että pelastetaan vaan itse itsemme ja jätetään alkoholisti yksin tai rypemään jonnekin AA kerhoihin. Entä kun ne voimat ei sitten jätettynä enää riitä mihinkään ja sit antaa mennä kun on alamäki. Kyllä, ota itsees niskasta kiinni. Sama ku sanois pyörätulissa olevalle, että lähde kävelemään.
Lue kommentti
Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Vauva-lehden lukijat kertovat, mistä he tinkivät hoitovapaalla ja mistä säästävät viimeisenä.

Erikoisinta, mistä olen säästänyt

Joulukorttien postimaksut. Halvemmaksi tuli autoilla lähialueelle kuin postittaa kortit ja paketit.

Hiusväri jää monesti kauppaan. Kyllähän se tavallaan on liukuvärjäys, kun juuri kasvaa tarpeeksi pitkäksi...

Olen jatkanut astianpesuainetta vedellä riittoisammaksi. Pullojen pesuun kuluu vähemmän ainetta!

Otin halvimman liittymäpaketin ja käytän Whatsuppia myös puheluihin.

Meillä ei enää osteta tiskirättejä. Päätös syntyi ympäristösyistä, mutta kyllä siinä rahaakin säästyy.

Ilta- ja yöaikaan meillä ei vedetä vessanpönttöä kuin isommalla asialla.

Sisustus. Tein rikkinäisen lipaston laatikoista seinähyllyt.

Käytämme välillä sampoota käsisaippuana, kun ei ole rahaa ostaa parempaa.

Isäntä hommasi viisumin auton tankkaamista varten.

Autoa en ole huoltanut 2,5 vuoteen.

Sinnittelin talven yli takilla, jonka vetoketju oli hajoamaisillaan lopullisesti hetkenä minä hyvänsä.

Näistä en tingi!

Kampaajasta neljän kuukauden välein (ennen kävin kuuden viikon välein).

Bensasta, jolla ajan ystävien luo.

Parisuhdeajasta noin kerran kuussa. Maksamme lastenhoitajalle taskurahaa.

Suosikkiripsiväristäni. Pyydän sitä joulu- ja synttärilahjaksi sekä kärkyn tarjouksia.

Tyttöjenilloista. Muutaman kerran vuodessa pitää löytyä rahaa leffaan, ravintolaan ja baariin.

Välillä on pakko ostaa arpa ja käydä kahvilla!

Uusi vaate silloin tällöin piristää mieltä mukavasti. Kaksi raskautta jättivät jälkensä, eivätkä kaikki entiset vaatteet mahdu päälle.

Olen tinkinyt kaikesta omasta, mutta kuntosalilla käymistä en kyllä lopeta.

Näin rahat riittävät

Ennakoi: osta seuraavan syksyn lastenvaatteet edellisen kauden alesta.

Älä käy itse kaupassa, vaan tee lista ja laita mies asialle. Mitään muuta kuin listalla olevaa ei saa ostaa.

Kutsumme itsemme kerran viikossa kylään isovanhemmille, jossa saa ruuan.

Kahvi tulee omassa mukissa mukaan kotoa kävelylle tai automatkalle.

Yhden kaupasta ostetun merkkihaalarin hinnalla ostin kirppikseltä haalarin, takin, toppahousut ja talvikengät lapselleni.

Toivo lahjaksi esimerkiksi vauvamuskaria. Harrasta vauvan kanssa kaikkea ilmaista.

Lähde: vauva.fin kysely

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.

Mitä vanhemmat toivovat lapsilleen? No, tietenkin onnellista elämää.

Onnellisuus on valtava voimavara ihmiselle: Onnellisista lapsista tulee menestyneempiä aikuisia niin työ- kuin sosiaalielämässä. He saavat mielenkiintoisempia ja vaativimpia töitä, heillä on korkeampi palkka ja todennäköisesti onnelliset ihmiset ovat tyytyväisempiä avioliitoissaan kuin onnettomat, kertoo Time-sivusto. Ja tätä kaikkeahan me haluamme lapsillemme, eikö?

Näillä keinoilla kasvatat onnellisemman lapsen:

1. Ole itse onnellinen

Lapsen onnellisuuteen vaikuttaa paljon se, kuinka onnelliseksi vanhempi tuntee itsensä. Tutkimukset osoittavat, että onnelliset vanhemmat kasvattavat onnellisia lapsia. Joten mitä pitäisi tehdä, jotta olisimme onnellisempia vanhempia? Ehkä ottaa viikottain omaa aikaa ja tehdä jotakin, joka tekee meidät onnelliseksi!

2. Vaali ihmissudetaitoja

Ihmissuhdetaidot ovat yksi tärkeimmistä taidoista lapsen loppuelämän kannalta, mutta kuinka moni vanhempi todella keskittyy opettamaan niitä lapsilleen? Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä? Vanhemman kannattaa aloittaa kannustamalla lasta pieniin, empaattisiin tekoihin: Auttavainen ja toisia kohtaan kauniisti käyttäytyvä ihminen on onnellisempi itsekin. 

Ihmissuhdetaitokasvatukseksi ei ihan voi sanoa sitä, kun tokaiset riiteleville sisaruksille, että lopettekaas nyt. Mitä sitten voi tehdä?

3. Keskity matkaan, älä lopputulokseen

Muista kehua matkan varrella! Lapsilla, joiden vanhemmat korostavat jatkuvasti saavutuksia ja lahjakkuutta, on todettu olevan enemmän masennusta ja ahdistusta. He myös vertaavat helpommin itseään muihin ja pelkäävät epäonnistumista enemmän. Vanhemman kannattaakin suunnata huomionsa siihen, kuinka tarmokkaasti lapsi yritti, ei lopputulokseen tai lapsen luontaiseen lahjakkuuteen.

4. Opeta lasta ajattelemaan positiivisesti

Positiivisuus ja onnellisuus kulkevat käsi kädessä. Timen artikkelin mukaan optimistit menestyvät paremmin koulussa, töissä ja liikuntasuoritteissa. He ovat terveempiä ja elävät pidempään, ja heidän on helpompi selvitä masennuksesta tai ahdistuksesta. Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

Ennakoi leikki-iän kiukkuja tai teini-iän angstia opettamalla lasta katsomaan asioiden valoisaa puolta.

5. Sanoita lapsen tunteita

Tunneäly on opittava taito, ei sisäsyntyinen ominaisuus. Lapsi ei opi tunnesäätelyä itsenäisesti, vaan vanhemman olisi suotavaa pienestä lähtien sanoittaa lapsen tunteita. On tärkeää osoittaa lapselle, että kaikenlaiset tunteet ovat sallittuja ja niistä voi selvitä. Näin lapsen on myöhemminkin helpompi ymmärtää ja tunnistaa omia tunteitaan, ja sitä kautta hallita niitä.

6. Tee onnellisuudesta tapa

Onnellisuudesta on helppoa puhua, mutta kuinka jalkauttaa onnellisuus omaan elämään, kuinka tehdä onnellisuudesta tapa? Kannattaa koota ympärilleen hyvältä tuntuvia asioita ja ihmisiä. Omasta onnellisuustavoitteesta voi tehdä julkisen, jolloin positiivisena pysymiselle on sosiaalinen tuki – ja paine.Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan ja pienetkin edistysaskeleet ovat askel eteenpäin. Kaikki meistä taipuvat joskus negatiivisuuden alle. Onnellisuuden muuttuminen tavaksi vie aikaa: älä säikähdä takapakkeja.

Ethän aseta omaa tai lapsesi onnellisuuden rimaa liian korkealle: yksi tavoite kerrallaan

7. Kannusta itsehillintään

IItsehillintä on negatiivissävytteinen sana, mutta se on positiivinen asia: itsetuntemusta, omien mielihalujen ja tunteiden tunnistamista sekä mahdollisuutta vaikuttaa omaan käyttäytymiseen. Itsehillinnällä varustetut ihmiset kestävät stressiä ja turhautumista paremmin, ja heillä on laajempi sosiaalinen omatunto, joka tekee heistä hyviä tiimityössä.

8. leikkikää enemmän!

Nykyään puhutaan paljon lasten mindfulness-taidoista, mediataatiosta ja mielikuvaharjoitteista, mutta usein unohdetaan leikki. Leikkihän on meditaatioharjoitus, jossa kuvitellaan positiivisia asioita, eläydytään jo koettuihin kokemuksiin, pelkoihin ja epävarmuuksiin. Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia. Leikki opettaa lapselle sosiaalisia taitoja, ongelmanratkaisua, luovuutta ja itsetuntemusta. Kannusta siis lastasi leikkimään, sillä onnelliset lapset leikkivät enemmän!
Ps. Ulkoleikissä lapsi saa myös raitista ilmaa ja liikuntaa, joka piristää mieltä.

Leikissä lapsi keskittyyy yhteen asiaan usein niin täysillä, ettei näe tai kuule, mitä ympärillä tapahtuu – täydellistä mindfulnessia.

9. Muista: vähemmän laitteita, vähemmän konflikteja

Televisio, videopelit ja älykännykät ovat mukava lisä arkeemme, mutta liiallinen käyttö tekee lapsistamme levottomia, kiukkuisia ja turhautuneita. Joten yksinkertainen keino tehdä lapsesta onnellisempi on rajoittaa ruutuaikaa lapselle sopivaan määrään – ja totta kai varmistaa, ettei lapsi ruutuajallaan katso tai tee sellaista, josta hänelle jäisi paha olo.

10. Syökää yhdessä

Tämän tiesivät jo isovanhempamme: yhdessä syöminen edesauttaa koko perheen onnellisuutta. Jos perheessä harrastetaan niin paljon, että yhteisen ilta-aterian syöminen tuntuu mahdottomalta mahduttaa kalenteriin, voi yhteinen ateria olla myös aamu- tai iltapala. Laitteet kiinni, ruokapöydässä vallitsee keskustelurauha!

 

Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.