Apulaisoikeuskanslerin mukaan tämän hetkinen käytäntö ei ole lapsen oikeuksien mukainen. Kuva: iStockphoto
Apulaisoikeuskanslerin mukaan tämän hetkinen käytäntö ei ole lapsen oikeuksien mukainen. Kuva: iStockphoto

Omakanta-palvelu ei tällä hetkellä taivu siihen, että 10 vuotta täyttäneen lapsen huoltaja pääsisi tarkastelemaan lapsensa tietoja. 

Onko kymmenenvuotias tarpeeksi kypsä päättämään omasta hoidostaan?

Potilaslaissa puhutaan alaikäisen kypsyydestä, mutta ei anneta suositusikää siihen, mihin ikään asti vanhemmilla on oikeus nähdä lapsensa terveystiedot.

Tällä hetkellä huoltajat eivät pääse näkemään 10-vuotiaan tai sitä vanhemman lapsen terveystietoja Omakanta-palvelusta. Ei edes silloin, vaikka lapsi näin haluaisi. Apulaisoikeuskansleri Mikko Puumalainen on tehnyt tästä huomautuksen. Hänestä käytäntö ei ole lapsen oikeuksien mukainen.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Omakanta-palvelun järjestelmä ei ole teknisesti mahdollistanut kiellon asettamista eri henkilöille eri aikaan tai esimerkiksi sille päivälle, kun lapsi täyttää viisitoista.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Puumalainen painottaa, että ”tietojärjestelmään liittyvät toteutusvaikeudet eivät ole hyväksyttävä syy perustuslain säännöksistä poikkeamiselle”. Hänen mukaansa lainsäädännössä pääsääntö on, että alaikäisen tiedot saa luovuttaa hänen huoltajalleen. Laissa korostuu myös lapsen oman mielipiteen huomioonottaminen iän ja kehitystason mukaisesti.

Sosiaali- ja terveysministeriön mukaan ikäraja terveystietojen luovuttamisen estämiselle nousee 12 ikävuoteen vuonna 2020. Tämä mahdollistuu, kun uusi järjestelmä otetaan käyttöön.

Käytännössä tämä tarkoittaa, että 12–18 vuotiaan lapsen on annettava suostumus siihen, että huoltaja voi käydä katsomassa hänen terveystietojaan. Terveydenhuollon ammattihenkilöille tulee samalla velvollisuus arvioida lasta tavatessaan tämän kypsyys päättää asioistaan ja hoidostaan. Tämä arvio vaikuttaa siihen, voiko lapsi estää vanhempaa näkemästä omia tietojaan.

Missä arkijärki ja mihin tämä ...

Nyt täytyy sanoa, että tuota päätöstä tehdessä on terve järki puuttunut täysin. 10-vuotias on aivan liian nuori päättämään tuollaista, mutta niin myös 12-vuotias. Vanhemmat ovat muutenkin vastuussa alaikäisistä lapsistaan ja tekevät päätöksiä heidän puolestaan ja näun on oltavakin. Mihin se päätösvalta katoaa tässä asiassa? Mikä voi olla sellainen tieto, jota edes 12-vuotiaan lapsen huoltaja ei saa nähdä? 17 vuotta, tai edes 16 olisi minusta se kohtuullinen raja. Tässä vesitetään vanhemmat vastuuta lapsestaan. Haluaisin todellakin tietää, kuka näin järjettömiä päätöksiä tekee ja millä logiikalla. Vaikea käsittää, kuka tai ketkä ovat tällaiset ikärajat keksineet, ja miksi.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla