kuva: iStockphoto
kuva: iStockphoto

Torkahdatko lukiessa? Etkö enää uskalla ajaa autoa? Kokeile, kuinka suuri univajeesi on.

Vauva valvottaa yö toisensa jälkeen. Lopulta uni ei tule, vaikka siihen olisi mahdollisuus.

Kokeile alla olevalla testillä kärsitkö univajeesta. Testi perustuu uneliaisuuskyselyyn (Epworth Sleepiness Scale). Lähteenä on käytetty myös Meidän Perheen unikyselyä (9/2014).

 

Sisältö jatkuu mainoksen alla
Sisältö jatkuu mainoksen alla

Univaje ei aina aiheuta torkahtelua. Ei tuollainen pystyyn nukahtelu ole ainoa vaikeankaan univajeen oire. Missä työmuistin heikkeneminen ja muut muistivaikeudet? Keskittymisongelmat? Hajamielisyys ja ihmeelliset virheet arjen rutiineissa? Vahinko- ja onnettomuusalttius? Se sumea olotila, masennus ym. mielialaongelmat? Surkea "testi".

Olipas huono testi. Kärsinyt univajeesta niin paljon, että puhe meinaa sammalta, mutta en torkahtele herkästi. Enkä varsinkaan päivällä makoillessa tai lounaan jälkeen: Olen töissä, en ehdi makoilemaan eikä siellä ole muutenkaan mahdollisuutta nukahtaa, jos nyt ei kykene parissa minuutissa tuoliin nukahtamaan. Multa ei ole koskaan onnistunut. Enkä mä jaksa tai ehdi katsoa TV:tä, saati teatteriin. Tässä väsymyksestä jos saisi pari tuntia omaa aikaa, ei tulisi mieleenkään käyttää sitä muuten kuin nukkumalla. Enkä ole myöskään matkustajana autossa koskaan, joten en tietenkään voi silloin nukahtaakaan. Lukemaan ei pahemmin jaksa, mitä nyt surffata vähän pädillä.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla