Oletko ylpeä lapsestasi? Hienoa, kerro se hänelle – ja muille vasta, jos se on lapsellesikin ok. Kuva: iStockphoto
Oletko ylpeä lapsestasi? Hienoa, kerro se hänelle – ja muille vasta, jos se on lapsellesikin ok. Kuva: iStockphoto

Lapsilla ja nuorilla on oikeus rajata sitä, ketkä aikuiset hänen asioistaan tietävät. Luottamusta ei kannata rikkoa, asiantuntija sanoo.

”Ajattele, meidänkin Villellä on jo ensimmäinen seurustelukumppani!” ”Oikikseen se pyrkii, saapas nähdä.” ”Meillä kuopus innostui lukemisesta niin, että sai ihan stipendinkin!”

Valmistujaisviikonloppuna on mukava jutella kahvin äärellä lasten ja nuorten uusista edesottamuksista ja postata someen lapsen hienosti menneestä kouluvuodesta tai tulevaisuudenhaaveista.

Tarkoitus on hyvä ja rakkaudellinen, mutta silti lapselta ja nuorelta voisi kysyä ensin, saako jostain tietystä asiasta kertoa, neuvoo seksuaalineuvoja ja -kasvattaja Sari Hälinen Väestöliitosta. Myös lapselle ja nuorelle on tärkeää päästä vaikuttamaan siihen, mitä itsestään kertoo ja kenelle. 

Sisältö jatkuu mainoksen alla

– Lapsi on voinut vaikka saada superhyviä numeroita koulussa, mutta kokee kiusallisena sen, että siitä puhutaan. Silloin voi sanoa, että ok, ei mainita tästä, mutta haluan sinun tietävän, että olen sinusta tosi ylpeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Saisiko äidin vaihdevuosista kertoa?

Hälinen kertoo törmäävänsä työssään siihen, että aikuiset ovat saattaneet varoitella nuoria ahkerastikin siitä, mitä kaikkea somessa kannattaa jakaa tai kenelle perheen asioista saa puhua – ja samalla itse kertoilla oman lapsen arjen sattumuksia tai nuoruuteen kuuluvia inhimillisiä erehdyksiä vähän viihteelliseenkin tyyliin.

Nuoresta se tuntuu epäreilulta ja siltä, että hänen kokemustaan ei arvosteta. Ei tuntuisi itsestäkään kivalta, jos oma nuori kertoisi julkisesti äidin vaihdevuosioireista tai siitä, että isä hakee uutta työpaikkaa.

Se, mikä on meille vain jännää, suloista ja ihanaa, voi olla nuorelle todella herkkä tai arka asia.

Kaikkein herkimpiä voivat olla seksuaalisuuteen ja kehitykseen liittyvät asiat. Sukujuhlissa lausuttu reteä lohkaisu uusista muodoista, ekoista parranhaivenista tai palavasta ihastuksesta ei kohota nuoren mieltä, vaikka tarkoitus olisikin kehua.

– Me aikuiset helposti unohdamme, että se mikä on meille vain jännää, suloista ja ihanaa, voi olla nuorelle todella herkkä tai arka asia.

– Nuorella voi olla omassa kehossaan vaikeaa ja kömpelöä olla. Hän saattaa haluta olla esillä, mutta vain niissä paikoissa ja tilanteissa, jotka on itse valinnut, Hälinen sanoo.

Sisältö jatkuu mainoksen alla