Miksi naisilta on niin helppoa udella mahdollisista tulevista lapsista, kysyy Koskela. Kuva: <span class="photographer">Marinella Koskela </span>
Miksi naisilta on niin helppoa udella mahdollisista tulevista lapsista, kysyy Koskela. Kuva: Marinella Koskela

”Naisen lisääntymisen ei pitäisi olla mikään small talkin aihe”, Bluestocking-blogin kirjoittaja sanoo.

Kun Minja Koskela erosi 29-vuotiaana pitkäaikaisesta poikaystävästään, häntä lohdutettiin: kyllä sinä vielä sen perheen ehdit perustamaan. Koskela oli yllättynyt. Tämäkö sen ihmissuhteen tarkoitus hänelle naisena olikin, saada lapsia?

– Ihmiset ihmettelivät, että miten minä nyt voin lisääntyä, kun ei ole miestäkään. Munasoluni kuulemma kuolevat pian, Koskela kertoo. 

Entinen miesystävä on Koskelaa kymmenen vuotta vanhempi, mutta hänelle ei eron jälkeen kommentoitu mitään lasten saamisesta. 

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Tämä avasi Koskelan silmät. Miksi naisilta on niin helppo udella mahdollisista lapsista?

– Monet ikäiseni naiset kertovat samaa tarinaa. Sen ei pitäisi olla mikään small talkin aihe, onko naisella suunnitelmia lisääntyä vai ei. Asia saattaa olla jollekin todella kipeä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Utelu ei Koskelan mukaan lopu siihen, kun nainen saa lapsen. Esikoisen jälkeen kysytään seuraavasta lapsesta, ja sitten taas seuraavasta.

Jokainen saa päättää kehostaan itse 

Koskela lanseerasi blogissaan tunnisteen #kohturauha. Hän toivoo, että tunniste auttaisi herättämään tietoisuutta samalla tavalla, kuin vuosi sitten esiin noussut #metoo. 

Hän kirjoittaa muun muassa näin: ”Minun kohtuni ei ole talkooharava. Jos lisäännyn, en lisäänny isänmaalle, vaan itselleni. Jos teen abortin, haluan tehdä sen oloissa, jotka eivät aseta minua hengenvaaraan. Samaa haluan jokaiselle aborttiin päätyvälle ympäri maailmaa.”

Koskela viittaa esimerkiksi poliitikko Antti Rinteen viime vuonna ilmoille heittämään julistukseen synnytystalkoista, jotta Suomen syntyvyys saataisiin kasvuun. Ulkoministeri Timo Soini puolestaan on kyseenalaistanut moneen otteeseen naisen oikeuden turvalliseen aborttiin.

– Nämä lausunnot hyökkäävät mielestäni suoraan naisen kehollista itsemääräämisoikeutta vastaan. 

– Kohturauhan sanoma on se, että jokainen saa päättää kehostaan itse. Myös politiikan pitäisi pyrkiä tukemaan sitä, että kohturauha käytännössä toteutuisi.

”Kenelläkään ei ole velvollisuutta lisääntyä.” 

On totta, että Suomessa syntyy tällä hetkellä vauvoja historiallisen vähän. Tilastokeskus ennustaa, että tänä vuonna syntyvyys tippuu viime vuoden tasosta, mikä pudottaa syntyvyyden alimmilleen sitten sadan vuoden. 

Väestöliiton perhebarometri puolestaan kertoo, että perhe-elämä ei näyttäydy nuorten aikuisten mielestä kiinnostavana. 

Syntyvyys ei ole kuitenkaan sellainen asia, jonka voi sälyttää naisten harteille.

– Kenelläkään ei ole velvollisuutta lisääntyä. Mikäli suomalaisia halutaan kannustaa lastentekoon, tulisi kiinnittää huomiota sen yhteiskunnan kehittämiseen, johon lapsia ollaan tekemässä, Minja Koskela sanoo.

Koskela toivoo, että mahdollisimman moni nainen, joka kokee että hänen kohturauhaansa on häiritty, nostaisi asian esille ja jakaisi tarinansa. Tunnisteen avulla keholliset oikeudet – niin naisten kuin muidenkin – nostettaisiin päättäjien tietoisuuteen ja takaisin yleiseen keskusteluun.

Sillä #kohturauha on asia, johon jokaisella on oikeus. 

Vierailija

Vierailija kirjoitti:
Tuota noin.

Toinen mahdollisuus on, että naiset lakkaisivat ammattiloukkaantumasta kaikesta. Hyvältä ystävältä - mieheltä JA naiselta - voi vallan hyvin neutraalisti kysyä, toivooko hän saavansa lapsia, mitä aikoo tehdä urallaan, haluaako opiskella lisää, kaipaako puolisoa.

Kyse on ylipäätään elämän suunnitelmista ja unelmista juttelemisesta.

Jos joku kytkee asiaan pakot tai pitää jotakin suunnitelmaa parempana kuin toista, se on sitten toinen asia. Siinä olen samaa mieltä, että sellainen on noloa. Eikä kukaan tosiaan voi laatia perhesuunnitelmiaan sen mukaan, mikä on syntyvyyden ideaali yhteiskunnallisella tasolla, nämä ratkaisut ovat ja niiden KUULUU olla itsekkäitä eli perustua omiin tarpeisiin!

Mutta kyllä minusta ystävien kesken VOI jutella siitä, haluaako joku tulevaisuudessa lapsia vai ei. Painostamatta ja toisen suunnitelmia mitenkään arvottamatta.

Samaten tulevaisuuden suunnitelmista tiedustelijat voivat lopettaa sen ammattiloukkaantumisen silloin, kun vastaus ei olekaan odotusten mukainen. Jos toinen osapuoli vastaa rehellisesti, että lapset eivät ole suunnitelmissa, niin kyllä siitä seuraa monissa tapauksissa ihan kohtuuton ryöpytys. Törkeimmät kyseenalaistavat jopa toisen mielenterveyden tai olemassaolon oikeutuksen. Tätä tapahtuu myös silloin, kun keskustellaan ystävien kesken asiasta. Jotkut kun ottavat nimenomaan henkilökohtaisena loukkauksena sen, kun ystävän lisääntymissuunnitelmat poikkeavat omista.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla