Oopperahanke ylitti odotukset

"Se on hyvin sivistävää ja mukavan kuuloista." Näin luonnehti yläasteikäinen oopperakävijä elämystään. Suomen Kulttuurirahaston ja Suomen Kansallisoopperan yhteinen koululaishanke osoitti, että elitistisenä pidetty ooppera kiinnostaa myös nuoria. Suurin osa oopperassa käyneistä seitsemäsluokkalaisista menisi sinne toisenkin kerran. Taikahuilun kaltaiset klassikot miellyttävät nuoria enemmän kuin nykyooppera.

Suomen Kulttuurirahaston ja Suomen Kansallisoopperan yhteisen Oopperaan!-hankkeen ansiosta 6 400 seitsemäsluokkalaista opettajineen eri puolilta Suomea pääsi Kansallisoopperaan maksuttomaan oopperaelämykseen.
Oppilaat näkivät seuraavat esitykset: Robin Hood, Sevillan parturi, Taikahuilu, Isän tyttö, La Cenerentola, Il trittico, Reininkulta ja Boris Godunov.

Hankkeen tavoitteena oli lisätä oopperamusiikin tunnettuutta nuorison keskuudessa sekä madaltaa elitistiseksi koetun taidemuodon osallistumiskynnystä.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Noin 1 600 osallistujaa vastasi hankkeeseen liittyneeseen kyselyyn. Vastauksista käy ilmi, että aiemmat kulttuurikokemukset sekä opettajan johdolla tehty etukäteistutustuminen lisäsivät selvästi oopperanautintoa. Samoin ne oppilaat, jotka harrastavat itse musiikkia, antoivat kaikille ooopperan osa-alueille selkeästi korkeamman arvosanan kuin ne, jotka eivät harrastaneet musiikkia.

Sisältö jatkuu mainoksen alla

Esityskohtaiseksi kokonaisarvosanaksi koululaiset antoivat keskimäärin 8+. Tytöt antoivat hiukan korkeampia numeroita kuin pojat. Korkeimmat pisteet keräsi Mozartin Taikahuilu (9-) ja toiseksi korkeimmat Musorgskin Boris Godunov (8,5).

- Oopperahanke ylitti odotukset. Koululaisten kommentit olivat rehellisiä ja hauskoja. Kaikista ei tullut oopperan ystäviä, mutta ei sitä kukaan odottaanutkaan. Jos kolme neljännestä nuorista myöntyy lähtemään uudestaan oopperaan ja yli kolmannes tekee sen mielellään, ei voi enää puhua eliittiharrastuksesta.

Myös taidekasvatuksen rooli tuli kyselyssä ilmi.

- Koulussa annettu evästys lisäsi merkittävästi oppilaiden tyytyväisyyttä, kulttuurirahaston yliasiamies Antti Arjava sanoo.

Myös Kansallisoopperan pääjohtaja Päivi Kärkkäinen on ilahtunut nuorten antamista hyvistä kokonaisarvosanoista.

- Tämä todistaa, että ooppera todella kuuluu kaikille suomalaisille.

Kysely osoitti, että Keski-Suomessa ja Pohjanmaalla nuoret harrastavat musiikkia enemmän kuin nuoret muualla Suomessa. He myös käyvät teatterissa, konserteissa, baletissa ja muissa kulttuuritapahtumissa – jopa useammin kuin monipuolisen kulttuuritarjonnan piirissä asuvat uusmaalaiset.

Kyselyn mukaan 60 prosenttia pohjoissuomalaisista nuorista ei ollut ennen tätä oopperavierailua koskaan käynyt teatterissa, konsertissa, baletissa tai oopperassa. Kysely ei kerro, missä määrin tämä johtuu maakunnallisesta eriarvoisuudesta palvelujen saatavuudessa.

Hankkeen kyselytutkimuksen yhteenveto on luettavissa Kansallisoopperan ja Suomen Kulttuurirahaston kotisivuilta.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
 
Sisältö jatkuu mainoksen alla