Kuvat
iStock
Hei, tuore äiti: pidä huolta myös sinusta.
Hei, tuore äiti: pidä huolta myös sinusta.

Mitä toivot, että olisit tiennyt jo etukäteen? Mitä sinä haluaisit nyt sanoa äitiys- tai isyysvapaalla olevalle itsellesi?

Ei, elämän ei todellakaan tarvitse olla valmis, ennen kuin vauva syntyy. Mutta kun katsoo taaksepäin vauvavuoden jälkeen, voi tulla muutamasta asiasta ajatelleeksi: kunpa olisin tehnyt toisin.

Vauvan ja Meidän Perheen toimituksen jäsenet listasivat jälkiviisautensa juttuun. Kerro myös, mitä sinä olisit halunnut tietää arjen muuttumisesta etukäteen – kysely on jutun lopussa.

Löysää pipoa

”Älä hyvä ihminen luo itsellesi mitään kiveen hakattua päiväaikataulua, jos ei ole pakko. Hermoilin kaksosvauvojen kanssa esimerkiksi sitä, että olen ’myöhässä’ aamu-ulkoilulta, lounaalta tai päiväunilta, vaikka aikataulu oli vain ja ainoastaan omassa päässani. Jälkikäteen uskon, että hain rutiineista jotakin turvaa ja rakennetta arkeen, mutta juutuin niihin sitten liikaakin.”

”Jostakin syystä minulla oli aivan kohtuuton pakkomielle täysimetyksestä. Pelkäsin, että jos vauva saisi korviketta vähänkin, niin maidontuotanto tyrehtyisi ja koko imetys menisi ihan pieleen.”

Sisältö jatkuu mainoksen jälkeen

Pidä huolta sinusta

”Voi tuntua itsestäänselvyydeltä, mutta: vauvan kanssa on lupa tehdä niitä asioita, joista sinä tykkäät. Tämä tuppasi itseltäni unohtumaan kahden ensimmäisen kanssa. Vauvan kanssa on lupa myös vain olla.”

Sisältö jatkuu mainoksen alla

”Jos olisin nyt äitiyslomalla, pitäisin itsestäni vähän parempaa huolta. Minulla ei ollut mitään omia harrastuksia vuosikausiin, kun sitä oli muka niin vaikea järjestää. Olisi tehnyt hyvää pääkopalle.”

Muista pesiä ja nuuskutella, ei ole kiire mihinkään.

”Myös se vanhemmista, joka on kotona lasten kanssa, saa pitää 'kahvitauon'. Kun vauva nukkuu, ei tarvitse siivota ja pyykätä. Itse neuloin ja katselin hömppäsarjoja. Siivoiltiin sitten yhdessä puolison kanssa myöhemmin.”

”Sanoisin, että nauti koko tunteiden kirjosta vitutuksesta äärimmäiseen onneen. Ja myös niistä tylsistä hetkistä. Äitiysloma on ainutlaatuinen vaihe, joka ei koskaan palaa. Varsinkaan, jos lapsiluku jää yhteen. Muista pesiä ja nuuskutella, ei ole kiire mihinkään.”

Vauvan itkua ei tarvitse hävetä

”Ei haittaa, vaikka vauva itkee julkisella paikalla kuten kaupassa tai metrossa. Toki häntä kannattaa lohduttaa, mutta itkusta ei tarvitse kantaa sosiaalista häpeää. Vauvaa ei tarvitse alkaa köyttää kantoliinaan keskellä katua, vaikka vaunussa tulisi itku – olette ihan kohta jo perillä kuitenkin. Ulkopuolisesta itku ei kuulosta yhtä kauhealta kuin sinusta. Kaikki vauvat itkevät.”

Puoliso vuorostaan kotiin

”Nyt PAKOTTAISIN puolisoni olemaan kotona ainakin yhtä pitkään kuin itse olin. Tämä on asia, joka tuntuu edelleen epäreilulta. Hänellä ei ole mitään käsitystä, millaista on olla lasten kanssa päivä toisensa jälkeen keskenään. En ajatellut silloin näin, mutta nyt myöhemmin olen alkanut ajatella.”

”Kävisin isomman keskustelun hoitovapaan jakamisesta puolison kanssa. Se, että itse pidin pitkän vapaan ja hän vain muutaman viikon samaan aikaan minun kanssani, vaikutti vuosia meidän työnjakoomme, koko perhedynamiikkaan ja tietenkin parisuhteeseen. Vasta nyt, kun nuorempi on kuusi, alkaa tilanne tasoittua ja lasten suhde molempiin vanhempiin olla jotenkin tasassa. Myös meidän molemminpuolinen ymmärryksemme alkaa olla taas kohdillaan, mikä on iso asia.”

Mitä sinä haluaisit sanoa äitiys- tai isyysvapaalla olevalle itsellesi nyt? Vastaa kyselyyn ja kerro ajatuksesi ja kokemuksesi siitä, mitä olisit halunnut tietää etukäteen. Vauvan ja Meidän Perheen toimitus voi käyttää vastauksia jutuissa.

* Tämä kenttä pitää täyttää jotta oikeat käyttäjät erottuvat boteista.
Sisältö jatkuu mainoksen alla